Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
2012
okt.
2.

Ha hiszek G. Fodor Gábornak, akkor csak a liberálisoknak van rendben a szexuális élete. De ki az, aki inkább a fasizmust választja szex helyett? - CSABA Réka írása


Kapcsolódó hivatkozások:

*

Tulajdonképpen hálás vagyok Varga Istvánnak, aki a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállásáról folyó parlamenti vitában megpróbálta „helyükre zavarni” a magyar nőket. Paradox módon ezzel generált társadalmi vitát a nők és férfiak változó (változatlan?) szerepei, a család hagyományos felfogása, valamint a gyermekvállalás személyes, gazdasági és társadalmi vonatkozásai kapcsán. Bízom benne, hogy mostantól parázs vita, sőt akár komoly ellenállás fogadja a témában tett megszólalásokat – minél korlátoltabbak, annál inkább.


Így került kontextusba például a BBC News tudósítása is arról a dániai óvodáról, ahol az óvónők önként felajánlották, hogy csütörtök esténként plusz két órán keresztül vigyáznak a kicsikre: miközben ők babazsúroznak, a felnőttek kedvük szerint tölthetik együtt az időt. Az óvoda dolgozói főként a szexre gondoltak, és az ennek eredményképp érkező újabb ovisokra, de azt sem bánják, ha az így felszabaduló időt esetleg másra használják a szülők. Ez egyben egy „unortodox munkahelyvédelmi akcióprogram” is, hiszen ha elfogynának a gyerekek, rájuk sem lenne többé szükség. Az óvoda szerint a szülők fele igénybe is kívánja venni a szolgáltatást.

3ofus.jpg


Nem csak úgy lehet tehát hozzáállni a kérdéshez, ahogy nálunk szokás. És most egyáltalán nem csak Varga Istvánra gondolok. Ott van például a Századvég Alapítvány kutatási igazgatójának múlt pénteki blogbejegyzése, melyben G. Fodor Gábor elítélte azt a liberális doktrínát, mely szerint szeretkezni jó dolog, a „fasiszta” nézetek meg rosszak.
G. Fodor szerint ezt csak a liberálisok gondolják így? Tényleg mindenki másnak olyan szörnyű a szexuális élete, hogy annál még a fasizmus is jobb?

Vagy Kövér László házelnök, aki a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által szervezett Az élet: ajándék című nemzetközi élet- és magzatvédelmi konferencián megállapította: a liberális felfogással szemben a gyerek nem magánügy, hanem a közjó egyik legfőbb eszköze, a gyerekvállalás pedig nemzetstratégiai kérdés. A konferencián a szexualitással és gyerekvállalással kapcsolatban elhangzó többi megállapítást és „megoldási javaslatot” pedig nem is szeretném idézni, annyira elkeserítő az egész. A szexualitás és a gyermekvállalás pedig igenis mindenkinek a magánügye. Bár személy szerint én is sokkal jobban szeretnék egy igazán, nem csak az állami szabályozás szintjén baba- és gyerekbarát Magyarországon élni, ahol a fiataloknak nem valami kötelező, szabadságukat korlátozó, kakispelenka-szagú dolog ugrik be elsőre a gyerekvállalásról, így a tervezett gyerekek így valóban megszülethetnek, aztán pedig megfelelő nevelésben és oktatásban részesülhetnének. Viszont ha komoly államférfiak a bajszuk alatt mormogva olyanokat mondanak, hogy „a közjó egyik legfőbb eszköze”, meg „nemzetstratégiai kérdés”, attól tökre nem jön meg a kedvünk ahhoz, hogy sok kis jövendő adózót csináljunk. Attól meg pláne nem, ha szigorításokkal fenyegetnek a fogamzásgátlás és a terhesség-megszakítás kapcsán.

Jirí Menzel és Bohumil Hrabal nagyszerű, Őfelsége pincére voltam című filmjének egyik jelenetében a nemzetiszocialista érzésektől túlfűtött leány a nászéjszakáján is arra figyel, hogy a Vezér képe egy pillanatra se kerüljön ki a látómezejéből. Hiszen nemzetstratégiai kérdésen ügyködnek épp...

És bár G. Fodor és Kövér is a liberálisokat támadják a szexualitás és a gyermekvállalás kapcsán, én szeretném hinni, hogy nem csak számunkra evidens a magánélet, az ahhoz tartozó szokások, valamint a nők önrendelkezési jogának tiszteletben tartása. Remélem, nem csak mi gondoljuk, hogy fontos a társadalom szexualitáshoz való tabuk nélküli, nyitott és befogadó hozzáállása, a szexuális felvilágosítás, valamint a tudatos családtervezés ösztönzése és támogatása.  És főleg babák és gyerekek - minden mennyiségben. Virággal hadonászó, cinikus „úriemberség”, képmutatás, pökhendiség, az egyéni felelősség és tudatosság hangsúlyozása helyett tiltások - ez meg maradjon a fenti két megmondó-ember osztályrésze. De inkább nekik sem kívánjuk, mert valószínűleg nem tudják, miről mondanak le.

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr994815332

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jó szex erkölcsös dolog 2012.10.03. 09:01:38

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás.  Isteni Téveszme

Trackback: Tegyék meg tétjeiket, mi elkaszinózzuk! 2012.10.02. 16:02:06

A szabadságharc folytatódik. Nem másért, mint a szegények és elesettek támogatásáért, a nemzet felemelkedésért. De miután Unortodoxia királya könyörtelenül leszámolt a nyerőgépekkel, vajon ki lesz a következő?   Tegnap este azon keseregtünk a sz...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.02. 14:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2012.10.02. 20:27:09

Az Őfelsége pincére voltem egy zseniális könyv, a film Menzelhez méltatlan szar film.Ehhez a poszthoz ennyit.

Velden (törölt) 2012.10.02. 21:17:24

Jól ismert tény, hogy azok az emberek, akik mindenáron kormányozni akarják a többieket, ipso facto, a legalkalmatlanabbak erre a célra. Ha valaki el tudja érni, hogy miniszterelnökké választassa magát, akkor arra a világért sem szabad rábízni ezt a munkát.

piefke 2012.10.02. 21:27:55

A „gyermek, mint nemzetstratégiai kérdés” gondolata valahol a XVIII. százakból jön, amikor egy ország „stratégiai erejét” még valóban döntően befolyásolhatta a rendelkezésre álló „alattvalók” száma (akikből aztán lehetett hadseregeket verbuválni). Azonban az ipari forradalommal beköszöntő új (Kövérnek és GFG-nek nyilván nemigen tetsző) világban immár nem az emberek (munkáskezek) száma, hanem a technológiai fejlettség, a hatékonyság és a társadalom innovációs készsége határozzák meg egy-egy társadalom „erejét”.

Ráadásul azzal is jól lenne végre számolni, hogy a „szüljünk sok gyereket, hogy eltarthassuk az öregeket!” elve óriási zsákutca – ugyanis egyfelől a ma születő „sok gyerek” 60-70 év múlva sok, a mainál is több nyuggert fog jelenteni, az ő eltartásukhoz pedig e logika szerint még több gyereket kellene szülni, stb., stb., egészen addig, amíg már egy rétegben el se férnének a Föld felszínén. További baj ezzel az elképzeléssel, hogy a sok-sok gyerek, akiktől majd a társadalom fenntartását várjuk, nagyjából még 20 évig maga is eltartandó lesz (oktatás, etetés, stb...) és a gyerek „fajlagosan” ráadásul többe is kerül, mint a nyugger! Szóval: szép kis csapda ez a „szüljünk többet” gondolat!:-)

A dolog egyébként teljesen nyilvánvaló: a „szüljünk többet” a bibliai „sokasodjatok és szaporodjatok” politikai következménye – attól meg az isten mentse mega társadalmakat, hogy elkezdjék őket a 2-3000 éves szent szövegek alapján berendezni. Látjuk, mire vezet ez, ahol fundamentalista vallási elvek alapján áll egy-egy ország!:-)

Velden (törölt) 2012.10.02. 21:29:22

femi@sírjatok: Öntudatos feminista szokás!

republikon 2012.10.02. 21:42:20

@lianlian: Az értelmes vitákat, a kolléganőnk állításait cáfoló hozzászólásokat örömmel vesszük. De a Varga István Emlékversenyt nem itt fogjuk megrendezni. A szexista, trágár, mocskolódó komment nem vitaképes.
De ha felsorolja, hogy milyen tartalmi állítások, érvek voltak az eltávolított kommentben a "nem tudsz írni, menjél dugni" szólamon kívül, máris újra láthatóvá válik az értékes hozzászólás.

ROZ 2012.10.02. 21:44:11

Azért „jó” ez a Varga, Kövér, GFG és társaik által propagált úgynevezett tradicionális családmodell (ahol a férfi az úr a háznál), mert a férfiak számára mindenféle emberi kiválóság, teljesítmény, stb. nélkül garantálná a kivételezett pozíciót, ahol az ő érdekei dominálhatnak és döntései ellen nincs apelláta.

Nem véletlen, hogy a nemzeti (értsd: nacionalista) gondolkodásmód kéz a kézben jár a tradicionális családmodell és a klasszikus nemi szerepek régi, kötött rendje iránti vágyakozással. Mindkettő 8a nacionalizmus és a hímsovén gondolkodásmód) egyaránt a kivételezettsége vágyik, alanyi jogon, anélkül, hogy valamit tenni kellene érte.

Mi, magyarok, eleve előjogokkal bírunk a világ többi „gyüttment” népéhez képest, egyszerűen csak azért, mert magyarok vagyunk! – mondja a nacionalista. Nem számít, hogy nem vagyunk képesek modern gazdaságot üzemeltetni, nem számít, hogy versenyképtelenek a vállalkozásinak, nem számít, hogy mint nép, hülyén élve a demokratikus jogainkkal, hülyéket és gazembereket állítunk az ország élére, mert mi akkor is kivételezett pozíciót érdemlünk a világban, de legalább a Kárpát-medencében!

Mi, férfiak, vezető szerepre tarthatunk igényt a családban, egyszerűen csak azért, mert mi vagyunk a férfiak! – mondja a tradicionális családmodell híve. Nem számít, hogy önző disznók vagyunk, nem számít, hogy a feleségünk esetleg tanultabb, többet dolgozik (pláne, ha az otthoni és a munkahelyi melót összeadjuk!), nem számít, hogy a gyerekeinket személyes emberi kvalitásaink által adott jó példa és türelmes, ésszerű magyarázatok – no meg szeretet – híján csak egyszerű erőszakkal, elnyomással neveljük, mert mi akkor is kivételezett pozíciót érdemlünk a világban, de legalább a családunkban!

Kedves nacionalisták és hímsovének: lófaszt!

Talicska Lajoska 2012.10.02. 21:58:56

Most akkor a lófasz belefér?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.02. 22:07:20

fasizmus vagy szex ??

nem feltétlenül kizáró vagy az a bizonyos vagy.:

én a pornózó gárdistalányokra szavazok.

:)))

Talicska Lajoska 2012.10.02. 22:07:48

Több minisztert is kivégezhetnek október 10-ig, értesült az Amerikai Népszava. Először csúcsminiszterekkel, majd államtitkárokkal végeznek a lap értesülései szerint, ezután a helyettes államtitkárokra és a kereszténydemokratákra kerül a sor.

Talicska Lajoska 2012.10.02. 22:11:24

@Talicska Lajoska: Hát persze hogy belefér, hiszen Róz véleménye egyezik a Réka véleményével. Veregessétek egymás vállát.

Rántott máj (törölt) 2012.10.02. 22:12:32

@ROZ:
Szinte az összes dolog, amit a feministak követelnek, azt jelenti, hogy bizonyos poziciókba a nők alanyi jogon, teljesitmeny nelkul kivannanak bekerulni, arra hivatkozva, hogy az adott helyen alulreprezentaltak a nők.
Rengeteg dologhoz hozzá sem szólhat egy férfi, mert azonnal el van hallgattatva, hogy ezt csak egy nő tudhatja, viszont egy nő rettentően felháborodik azon, ha ezt bármivel kapcsolatban kijelentik neki.
A mai vilagban lépten-nyomon abba ütkozik az ember, hogy a nők különbnek, többnek tartják magukat pusztan amiatt a tény miatt, hogy ők nők, es ugyanerre hivatkozva megkülönböztetett elbánást követelnek maguknak, és ha ezt nem sikerül elérniuk, akkor paradox módon az egyenlőseget tűzik a zászlajukra ennek elérése érdekében, himsovénnek bélyegezve mindenkit, aki nem támogatja őket.
A te kommented tökéletesen illik a sorba, amennyiben két határozott csoportba osztja a férfiakat: olyanok, akik elfogadják a nők felsőbbrendűségét és olyanok, akik hímsovének. Utóbbiból természetesen az is következik, hogy erőszakkal és elnyomással nevelik a gyermekeiket.

Talicska Lajoska 2012.10.02. 22:23:38

Róz elvált, egyedül neveli a gyerekeit, és borzasztóan frusztrált emiatt. Gyűlöli a férfiakat, mert neki nem sikerült normális férjet találnia. A férfiak tehetnek a félresiklott, nyomorult életéről. Saját magának ebben nyilvánvalóan semmi felelőssége nincs.

P.T 2012.10.02. 22:48:05

A gyerek nemzetstratégia? Ja, megélhetési stratégia is:
megelhetesiszules.blogspot.hu/

azbesztos 2012.10.02. 22:58:20

A nemi alapon való megkülönböztetés (a nemi életen kívüli dolgokban) olyan, mint a cigányozás, zsidózás, vagy homofóbia. Ezek a frigid, eszement, ostoba, feminista picsák szétbasszák a társadalmat. A középkorban tudták, hogy kell bánni velük.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.10.02. 23:14:05

@piefke: csak azt akarom mondani, hogy én önnel szívesen megismerkednék (de csak mint barátok gondoltam :P); az itt publikált hozzászólás nyomán benéztem az általam eddig nem ismert Progresszív blogra, és egész sok gondolatomat láttam ott szabatosan írásba foglalva (de nyilván csak a saját témáimat néztem meg, abortusz, hálapénz, oktatás és más effélék).

ghavin 2012.10.03. 03:48:02

@ROZ: Nevezzük nevén a dolgokat: a magyar jobboldal e témában felszólaló képviselői jórészt nem is hímsoviniszták, hanem egyszerűen nőgyűlölők. A hímsoviniszta, akár valami összeesküvés-elmélet hívő, önkényesen kiválasztott tények mentén megkonstruálja maga számára azt az eszmetörténeti érvhálót, amely mentén már elegendően alátámasztottnak látja ama feltételezést, miszerint a férfi nem, pontosabban annak a "férfias értékrendet" kielégítő módon képviselő tagjai indokoltan privilegizáltak, mintegy a minimálisan elvárható norma fölé helyezve őket (megérdemelt kiváltság). Ezzel szemben a nőgyűlölő a privilégium létét cáfolja, s a nő mindenkori alárendeltségére, mondjuk ki: a férfihoz képesti alsóbbrendűségére tekint normaként. A hímsoviniszta számára a nemek közötti társadalmi egyenlőség valós lehetőség, ám azt nem tartja magától értetődőnek, továbbá más-más értékek elérését állítja a nemek képviselői elé az egyenlő mértékű kiváltságosság elérése végett, míg a nőgyűlölő szemében egy űrt megjárt női asztronauta sem ér fel például Varga Pityu nagyságához, pusztán mert utóbbi férfi, "az űrhajósnő meg amúgy is csak díszpina" (épp a minap elhangzó kijelentés egy szomszéd asztalnál ülő férfiú szájából). Ezzel nem a "csupán-hímsovinsztákat" próbálom védeni, mindössze arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy ha a Fidesz frakció padsoraiban csak hímsoviniszták ülnének, még talán lenne értelme bármilyen "női kérdést" érintő párbeszédnek, ellenben így, hogy nem mondatták le azon nyomban Varga Pityut, s nem is határolódtak el tőle, így kár az ő, a híveik, illetve a nőgyűlölő szimpatizánsaik jobb belátására fecsérelni a szót és a leütést.

midnight coder 2012.10.03. 06:37:40

@piefke: Jó. Akkor nézd meg, hogy alakult a gazdasági helyzet az elmúlt pár évtizedben (amióta enyhült a komcsi nyomás) kínában, és az EU-ban.

Persze, a népesség önmagában nem elég, lásd Afrika, ahhoz egyrészt béke is kell, másrészt megfelelő munkakultúrával rendelkező (=északi) társadalom.

Ugyanakkor, aki azt hiszi, hogy emberek nélkül fel lehet építeni egy virágzó gazdaságot, az hülye. Az EU is úgy tartja a jelenlegi szintjét, hogy a fejlett régiók vonzzák a bevándorlókat. A németek tele vannak törökökkel, a franciák arabokkal, Londonban már alig vannak angolok. Ami persze hosszabb távon a liberős demokrácia végét is fogja jelenteni, mert egy bizonyos létszám elérése után az iszlamisták meg fogják csinálni a saját kis Koránra alapuló államukat, onnantól kezdve pedig viszlát liberó!

Hertelendi 2012.10.03. 07:36:54

@Rántott máj: Én alapvetően nőpárti vagyok. Nem tehetek róla, de szeretem őket , és tisztelem is. Már amelyik megérdemli...Nyilván köztük is vannak díszpéldányok, pl. selmecigáborka, kiszeltüncike, zalatnaisacika...stb. Ők nem férnek bele az általam tiszteltek körébe. De ha nézzük azokat a nőket, akik normál családban élnek, dolgoznak, gyereket nevelnek, háztartást vezetnek. Minden tiszteletet megérdemelnek. A nők értékét általában akkor vesszük észre, amikor elhagynak bennünket és nekünk kell megcsinálni otthonunkban azt, amit eddig ők csináltak. Én nem tapasztaltam általánosságban, hogy felsőbbrendűséget hirdetnének. Nyilván vannak olyanok is, de szerintem a kivétel erősíti a szabályt. Egy normál társadalomban, családban, munkahelyen le vannak osztva a szerepek. Nyilván nem várható el a feleségtől, hogy megjavítsa az autót, falat bontson, vagy WC.-t szereljen. Cserébe ő fogja csinálni a főzést, mosást, vasalást. Ha a gyerek ezt látja, akkor ez fog rögzülni benne és viszi tovább felnőttkorára.
Sajnos a fent leírtak az ideálishoz közelítenek, és nem mondható általánosnak.

ifrance 2012.10.03. 08:01:49

@piefke: látom a matek nem volt erősséged. tudod nem csak elöregedni és túlszaporodni tud egy társadalom. létezik olyan is, hogy a gyerek átlag országosan kb. 2,5. Ebből nagyon-nagyon sokára lesz túlnépesedés, cserébe viszont minden évben folyamatosan annyian kezdenek adót fizetni, mint ahányan nyugdíjba mennek -> fenntartható rendszer.
én nem ítélem el, ha egy politikus felismeri, hogy nemzetstratégiai kérdés a gyerekvállalás ösztönzése. neki, mint politikusnak ez az. de senki nem kényszerít senkit, hogy otthon apaként, anyaként is így gondoljon erre.
egy ideális magyarországon a fiatalok szabad akaratuknak megfelelően annyi gyereket vállalhatnának, amennyit szeretnének. ugyanezen az ideális magyarországon a politikusok különféle eszközökkel támogathatják azt, hogy a tervezett gyerekek meg is szülessenek. de nem mondhatják meg, hogy mindenkinek x db gyereket kell "legyártania" y év alatt.

Hertelendi 2012.10.03. 08:10:43

@ifrance: A felelős országvezetőknek nem is annyira segítenie kell a gyerekvállalókat, inkább olyan körülményeket kell teremteni, hogy a gyerekeket biztonsággal fel lehessen nevelni. Ilyen egyszerű.

excopp 2012.10.03. 08:35:07

a cikk egyik állításával maradéktalanul egyetértek:

- Magyarország csak SZAVAKban gyermekbarát ország... (valójában nyugdíjaspárti)

driopios 2012.10.03. 08:57:21

Ez a géfodor így próbálja kompenzálni, hogy sokan esetleg összetévesztik a génélküli fodorral.

Sandokohn - a maláj jiddis 2012.10.03. 09:13:56

@Rántott máj: +1
@excopp: +1

a mindenkori magyar politikus verbálisan nagyon ott van a szeren, amikor a gyerekvállalást kell ösztönözni, de gyakorlatilag a munkavállalás során a gyerekes szülő van a legnagyobb hátrányban.
Ebben az országban nyugdíjasnak lenni jó valójában, ők a szent tehenek.

Rántott máj (törölt) 2012.10.03. 09:26:20

@Hertelendi: " Egy normál társadalomban, családban, munkahelyen le vannak osztva a szerepek. Nyilván nem várható el a feleségtől, hogy megjavítsa az autót, falat bontson, vagy WC.-t szereljen. Cserébe ő fogja csinálni a főzést, mosást, vasalást. Ha a gyerek ezt látja, akkor ez fog rögzülni benne és viszi tovább felnőttkorára."
Na, pont erre szoktak azt mondani, hogy hímsoviniszta vagy.

unionista (törölt) 2012.10.03. 09:55:36

@excopp:
látom te is beszoptad a hülyeséget. ugyanis a legnagyobb ostobaság ezt szembefordítani. a politikusok környékén folynak el a kincstárból a milliárdok, a politikusok környékén kellene keresni az offshore vállalkozásokat.

megnézed ezt a térképet, akkor az unióból érdekes módon magyarország került be a top20 lúzer ország közé. ahonnan a legtöbb pénzt áramlott ki az adóparadicsomokba.

image.guardian.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2012/07/21/gu_wealth-offshore-01.jpg

és érdekes módon magyarország az, amelyik az elmúlt 10 évben nem növekedett. nem a nyugdíjasok az okai. beszopattak rendesen.

unionista (törölt) 2012.10.03. 10:01:19

@piefke:
a politikának az intézményes gyeremjólét megteremtésére kellene törekedni. ehhez magyarországon hiányzik a humán értelmiség. ami most van az egy vicc. és 2000-3000 milliárd forint induló pénztőke. legalább 10-20 milliárd forint minden kistérségbe. erre a magyar társadalomnak esélye nincsen.

unionista (törölt) 2012.10.03. 10:16:06

@midnight coder:
erre a problémahalmazra a magyar kormány következetesen feudális gondolkodása sem jelent megoldást. most éppen hogy "labancpolitikát" kellene folytatni, és mellette következesen kellene liberálisnak lenni. azért, hogy egy: legyen pénz. kettő: a populáció és a társadalom törvényszerűségeit követve működjön ez a dolog.

tetszik nem tetszik: mindig a szegények fognak több gyereket vállalni. a kormány ösztönözheti, hogy a középosztálynak legyen több. persze úgy könnyű, hogy valaki kipakolja a kincstárat. de a többség nem teheti ezt meg. szóval ebben a formában ez a rendszer azon túl, hogy igazságtalan nem működőképes. az is, hogy a rászorultak kapjanak több készpénzt. és az is, hogy úgymond a rátermettek.

intézményes gyermekjólétre kell törekedni. de ennek az induló költségét a magyar társadalom legfeljebb vagyonelkobzással tudja megteremteni.

unionista (törölt) 2012.10.03. 10:19:44

@P.T:
a magyarság megmaradásának a záloga jelenlegi helyzetben az, hogy a fiatalok elhúznak a fenébe.

excopp 2012.10.03. 11:29:56

@unionista:
- nem, testvér, nem szoptam be semmit, csak nyitott szemmel járok
- a nyugdíjasok politikai szempontból értékesek (sokan vannak, fegyelmezett szavazók)
- ugyanakkor az a nyugdíjrendszer, ami kialakult nálunk, fenntarthatatlan (ma ugyanis meg nem termelt pénzt IS osztanak ki nyugdíjként, ráadásul évente ki is igazítják, függetlenül az ország állapotjától)

- nem akarok én szembeállítani semmilyen társadalmi csoportot (azt majd megteszik a politikusok, vö. Divide et impera), de a megoldás nem a nagy összeborulás, hanem az, hogy a terheket kissé egyenletesebben kellene teríteni, az utazási kedvezményekről nem is beszélve, és igen ne legyen a szent tehén az a nyugdíjas, aki átlagban, bár hosszú ideig 60 év volt a nyugdíjkorhatár, 55 éves korában ment nyugdíjba...)

- és igen tartom, hogy Magyarország gyermekellenes ország (nézd meg, milyen körülmények között működnek a gyermekorvosi szakrendelők, milyen kedvezmény jár a DOLGOZÓ embernek (nőnek, férfinak), ha gyerekes (vö egyes multik tesztjeit a várható gyermekvállalásról, satöbbi)

unionista (törölt) 2012.10.03. 13:10:20

@excopp:
a gyereket nevelő családok is sokan vannak. és a gyermektelenek is. ezért nem lehet szingli hordázni. és ezért kell családbarátnak beállítani a nyilvánvaló maffiapolitikát.

ha a nyugdíjasok utazási kedvezményeit eltörlik, akkor azonnal összeomlana a tömegközlekedés. még kevesebb fizető utas lenne. az általános nyugdíjcsökkentéssel azonnal összeomlana az egészségügy. a hálapénz rövidülése miatt.

az addig rendben van, hogy a magyar ellátórendszer egy zárt nemzetgazdaságot feltételezve túlméretezett. de ha ezt a társadalom felszámolja, akkor román-bolgár-szerb életszínvonalra kell berendezkedni. a belső kereslet erőteljes csökkenése miatt 10-20-30-50%-os gdp eséssel kellene számolni.

egy általános nyugdíjcsökkentéssel a többnyire időseket kiszolgáló kiskereskedelmi láncok és a kisüzemek tömeges csődhullámával kellene számolni. azért, mert a fiatalok fogyasztása döntően az importra épül. ez egy gazdasági csapda.

amiből nagyjából egyféleképpen lehet kimenekülni. de azt nem fogom most ideírni.

Mezőbándi 2012.10.03. 22:03:55

@Sandokohn - a maláj jiddis: "a mindenkori magyar politikus verbálisan nagyon ott van a szeren, amikor a gyerekvállalást kell ösztönözni, de gyakorlatilag a munkavállalás során a gyerekes szülő van a legnagyobb hátrányban."

Azért én ezzel vitatkoznék. Elsején kezdtem új munkahelyen, aznap született a 3. gyerek is... Új kezdet, ugyebár :)

Lényeg a lényeg, a felvételkor azt mondták, hogy kapok X forint nettó fizetést. Mondom, oké, értem, hogy a munkám nektek ennyi nettót ér. Nyilván egy gyermektelen szinglinek sem ajánlanátok érte kevesebbet, annak pedig a bruttója Y forint lenne. Én csak annyit kérek, hogy ugyanezt az Y bruttót kapjam meg tőletek, a nettó meg már legyen az én dolgom. Csont nélkül elfogadták az érvet. Nekem meg havi pártízezer nettó a különbség. Szóval, én igenis érzékelem a különbséget.

Más kérdés, hogy akkor is "bevállaltuk" volna a gyereket (és még 1-2-t), ha nincs ez az intézkedés - de van, és igenis a gyerekvállalásunk iránt megnyilvánuló társadalmi támogatásként élem meg.

A gyerekek létszáma pedig szerintem is nemzetstratégiai kérdés. A lakosságszám ugyan nem minden, de fontos tényező. Minden közösség legelemibb önérdeke a saját fizikai fennmaradása (az öngyilkos szektákat kivéve). Utánpótlás nélkül ez nyilván nem lehetséges. Az persze nem igaz, hogy "nem magánügy", mert nyilván az is. De nem CSAK magánügy, mert a következménye mindannyiunkat érint.

Sandokohn - a maláj jiddis 2012.10.04. 11:06:03

@Mezőbándi: igazad van - de férfi vagy

Exnejem 2 gyerekkel sokáig sehol sem kapott állást, mert egy nő esetében ez negatív módosító ( ha beteg a gyerek otthon kell maradnia, stb. )
Nyilván nem ez volt a hivatalos indok, amiért elutasították, de több esetben nagyon kilógott a lóláb.

Szóval a gyermekes nők munkavállalási lehetőségein kell még sokat fejleszteni ebben az országban.
süti beállítások módosítása