2014
júl.
30.

Politikusok beszédeit soha nem kell véglegesen kiérlelt cselekvési tervnek vagy akadémiai értekezésnek tekinteni. Orbán Viktor nagyobb, „komolyabb” beszédei azonban hosszú időre meghatározó koncepciókat hoztak be a magyar politikába. Ahogyan annak idején a centrális pártrendszer kötcsei beszédben elhangzott elképzelése, az illiberális demokrácia gondolata is sokáig viszonyítási pont lesz a Fidesz politikájának értelmezéséhez. TÓTH CSABA kollégánk ennek kapcsán fogalmazott meg 5 állítást.



Kapcsolódó hivatkozások:

 

orbputy.jpg

Fotó: MTI

 

1. A modern demokráciák liberális demokráciák. Minden modern demokrácia alapja, hogy a többség által megválasztott politikai szereplő kormányoz – ám mindez bizonyos határok között teszi; a hatalom valamilyen korlátozásának elve nélkül a többségi kormányzás is diktatórikussá válik. A többség általi választás még nem tesz egy rendszert demokratikussá: Hitler, Putyin és Palpatine egyaránt rendelkeztek többségi felhatalmazással – ettől rendszereik még nem voltak demokratikusak. Orbán Viktor beszédéből egy olyan rendszer képe bontakozik ki, amelyben a kormány bírja a többség támogatását – ezért demokrácia – ám hatalma nehezen korlátozható – ezért illiberális. Ezek a rendszerek azonban, bár fogalmilag elképzelhetők (az Index alapos cikkben szedi össze az eredeti, Fareed Zakaria általi jelentést), ám a gyakorlatban nem fenntarthatók: vagy autoriter irányba mennek, mint Putyin rendszere, vagy „igazi” demokráciák lesznek.


2. A „jelzős” demokráciákkal mindig vigyázni kell: ezek legtöbbször valamilyen nem demokratikus rendszert lepleznek el. Orbán Viktor a „munkaalapú” demokráciáról beszél – ami pont olyan nehezen értelmezhető, mint a Jobbik által korábban felvetett „értékalapú” demokrácia. Magyarországon sokan emlékeznek arra, mit jelentett a „népi” demokrácia: kommunista diktatúrát. Ugyanígy, az „iszlám demokrácia” gyakran jelent iszlám teokráciát; a szocialista demokrácia szocializmust.


3. A liberális demokrácia az emberiség egyik legsikeresebb találmánya. A demokráciák bukásáról, hanyatlásáról, „dekadenciájáról” beszélni mindig népszerű intellektuális tevékenység volt (szélső)bal- és jobboldalon egyaránt. Ehhez képest azonban egyedül a liberális demokráciák tudtak egyszerre szabadságot és jólétet teremteni; minden velük szemben intézett kihívás elbukott. E tekintetben Orbán Viktor mintha magát leplezné le: Putyin Oroszországa sikeres Putyin szempontjából – de borzalmasan sikertelen Oroszország szempontjából; az autoriter rendszerek jellemzően az őket működtetők szempontjából tekinthetők csak sikeresnek. A valóban speciális helyzetű Szingapúron kívül Kína az egyetlen, gazdaságilag is sikeres, komolyan vehető sikertörténet – már ha valakit nem zavar hogy az ellenzéki aktivistákat börtönbe zárják az internetet pedig cenzúrázzák. Ha valaki nem szereti az absztrakt érveket: a Magyarországról kivándorló orvosok, közgazdászok vagy mérnökök se Pekingbe és Moszkvába, hanem Londonba és Berlinbe vágynak.


4. Orbán Viktor „teljes köre”: 1989-től 2014-ig. Sokan mutattak már rá annak ellentmondásosságára, hogy a politikus, aki az orosz csapatok távozásának bátor követelésével kezdte pályáját ma Putyin legjobb európai barátainak egyike. Ennél többről szól azonban a Fidesz „keleti nyitása”. A rendszerváltás óta – de ha valaki nagyon erőlteti, István király óta – dúl a vita arról, Magyarország hol a „helye”: Nyugat-Európa keleti szélén, vagy valamilyen speciális, harmadik utas „komp” szerepben nyugat és kelet között. 1989-ben – az SZDSZ mellett – a Fidesz érvelt legharcosabban a nyugati integráció mellett, a harmadik utas gondolat ellen. A magyar politikában ebben legalább 2010-ig konszenzus volt. A keleti nyitás politikája ennek felrúgásáról szól; arról, hogy a magyar kormány többé nem elsősorban a nyugati integrációban látja az ország első számú politikai érdekét.


5. Még mindig a liberálisok az ellenség. A liberális demokrácia erejét mi sem mutatja jobban, mint ellenfeleik véget nem érő támadásai. Magyarországon ma nincs liberális párt; a politikai ellenzék katasztrofális állapotban van és a kormány megmaradt – egyébként a liberális címkét rendszerint elutasító – civil ellenzékét támadja éppen. Mégis, még ilyen körülmények között is ellenfélnek tekinti a liberális gondolatokat az országot négy éve minden korlát nélkül irányító, voltaképpen teljhatalmú miniszterelnök. Hány harmaddal kellene nyernie a Fidesznek, hogy ne aggódjon liberális ellenfelei vélt összeesküvései okán?

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr226558953

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Öt gondolat az illiberális demokráciáról 2014.07.30. 17:52:01

A liberális demokrácia az emberiség egyik legsikeresebb találmánya.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.07.31. 08:30:51

Az a gond bennetek libsik, hogy ugyanolyanok vagytok mint a kommunisták.

Az eszme fontosságával takarjátok a hatalomba maradást és az ellenzéki tiltakozást is brutálisan töritek le, miközben verbálisan iszonyú humánusak vagytok. Folyamatosan ellenségképre van szükségetek ahhoz, hogy saját hatalmi törekvéseiteket igazoljátok, egy liberális (a kommunistához hasonlóan) harcol. Harcol az antiszemitizmus ellen, harcol a kirekesztés ellen, miközben külföldi bankok zsigerelik a népet, külföldi szolgáltatók "frankó" szerződésekkel emelgetik áraikat.

A liberális Horn Gábor egyetlen mondatával igen jól fejezte ki kommunistákkal azonos szellemiségetek lényegét, miszerint neki a párt a fontos és nem az ország lakossága. Logikus, hiszen a párt tartotta el Hornt és a többi liberális "demokratát", 7% tudatában minden liberális realista volt és pontosan tudta, hogy a hatalom legfeljebb valaki hátán érhető el.

2006.október 23-a nem véletlenül történt, 2006-2010 között a jobbikosok vegzálása, veretése sem véletlenül történt, a bukott eszméhez ragaszkodó ballibsi hatalom akarta megfélemlíteni azokat, akik az utcára vonulnak.

A liberális demokrácia egy dolog, a magukat liberálisoknak nevezők egy másik, de az MSZP-SZDSZ kormányt éppen fentiek miatt is az ország nagyobbik része nem tartotta liberális demokráciának.

A liberálisokat a magyar nép nem akarja, nem akarta 10 évvel ezelőtt sem.

"A liberális demokrácia erejét mi sem mutatja jobban, mint ellenfeleik véget nem érő támadásai."

Gondolod, hogy tart itt valaki attól, hogy hatalomra kerültök?

Orbán egyszerűen csak bizonyítani akarja, hogy nem liberális, nem közületek való.

Blogger Géza 2014.07.31. 09:08:29

1) Orbán Viktor beszédében egyáltalán nem hangzott el "munkaalapú demokrácia" kifejezés. Pont, hogy ő használta a jelző nélküli demokráciát - szemben a jelzős, "liberális demokrácia" szerkezettel. "Ki kellett mondanunk azt, hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális. "

2) Vicces, hogy valakik már Palpatine szenátort is belekeverik egy elemzésbe. Legközelebb Donald kacsa jön?

3) " az ellenzéki aktivistákat börtönbe zárják az internetet pedig cenzúrázzák." A hazai liberálisok a leghangosabb követelői az internet cenzúrázásának (lásd: kurucinfot tiltsák be!), illetve egyesek véleményük miatti börtönbe zárásának (Aki a holokausztról a hivatalos kánontól eltérőt állít, akár zárják börtönbe!)

4) Magyarországon nem orosz, hanem szovjet csatok állomásoztak. Oroszország =/= Szovjetunió. Ennyi erővel miért állomásoztak Taszáron amerikai csapatok, miközben ők bombázták a legtöbbet Budapestet... Pedig USA = USA.

5) "Magyarországon ma nincs liberális párt" Szegény Fodor Gábor, ha ezt olvassa... Egyébként a helyzet szokásos zavaros, de Bajnaiékat mindenképp liberálisnak tartja szerintem a többség, még akkor is, ha ezt nem veszik magukra.

Csuti Ördögüző 2014.07.31. 09:13:47

Szokásos baromság.

Egyetlen liberális demokrácia, egyetlen egy sem teremtettjólétet soha sehol.

Amerika felemelkedésekor talán liberális demokrácia volt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.31. 09:21:24

@♔batyu♔: Orbánnak bizonyítania kell szerinted, hogy nem liberális?

Roan 2014.07.31. 09:39:09

@♔batyu♔: "Folyamatosan ellenségképre van szükségetek" - nekem a harcról és ellenségképről az utóbbi pár évből az alábbiak jutottak eszembe: rezsiharc, államadósság elleni harc, multik, bankok, Brüsszel elleni harc, csak a teljesség igénye nélkül.

nnnnnnnn 2014.07.31. 09:40:22

az a baj magyarországon a balliberális, liberális egyet jelent az országot romba döntő, adósságba taszító emberekre lövető mszp-szdsz klientúrával. aki ezeket szereti az egy gyökér.

Leone_510 2014.07.31. 10:08:01

döbbenetes , hogy már csak ennyire gyenge színvonalú bloggerek írnak a libsi oldalon...és egyben örömteli is :)

2014.07.31. 10:23:23

@♔batyu♔: "Folyamatosan ellenségképre van szükségetek ahhoz, hogy saját hatalmi törekvéseiteket igazoljátok"

Ez aranyos. Ki hirdet harcot állandóan valami ellen? Upsz, csak nem a fidesz és Orbán Viktor?

"az MSZP-SZDSZ kormányt éppen fentiek miatt is az ország nagyobbik része nem tartotta liberális demokráciának."

Én sem tartom. De ezért az MSZP volt a hibás, és nem a liberalizmus.
Te viszont olyan ostoba vagy, hogy az már fájdalmas.

wolves84lb 2014.07.31. 10:24:07

@Blogger Géza:
"4) Magyarországon nem orosz, hanem szovjet csatok állomásoztak. Oroszország =/= Szovjetunió. "

Akkor mesélj már nekünk pár szót az 1848-4-es szabadságharc leveréséről...kik is segítettek az osztrákoknak? Várj csak...a szovjetek tuti nem...akkor kik is vonultak fel ellenünk tőlük addig sohasem látott katonai erővel? Csak nem a legújabb barátaid, az oroszok? Csak nem???

2014.07.31. 10:25:16

@Blogger Géza: a másik szerencsétlen.
"Magyarországon nem orosz, hanem szovjet csatok állomásoztak. Oroszország =/= Szovjetunió."

de azért MSZP = kommunisták, igaz? :-D

Blogger Géza 2014.07.31. 10:28:49

@wolves84lb: És? Az összes környező néppel álltunk már háborúban a történelem során. Ettől ne üzleteljünk velük? Ez lenne az intelligens liberális gazdaságpolitika?

2014.07.31. 10:31:12

@Csuti Ördögüző: "Egyetlen liberális demokrácia, egyetlen egy sem teremtettjólétet soha sehol."

Savanyú a szőlő, mi?

Blogger Géza 2014.07.31. 10:33:07

@trev: Valóban, az MSZP az MSZMP utódpártja. Jogilag, szervezetileg, vagyonában, jelentős részben tagságában... De ez nem azt jelenti, hogy akkor most börtönözzük be őket, vagy ne indulhassanak a választáson. Pont ilyen abszurd, hogy emiatt ne üzleteljünk az oroszokkal.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.31. 10:35:46

A nem-liberális demokrácia a jövő útja. El lehet fogadni ezt vagy küzdeni ellene, mindegy teljesen.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.31. 10:37:27

@wolves84lb:

1849-ben az oroszok pozitív szerepet játszottak. Tudom, hogy ez nagyon fáj minden magyar nacionalistának, de ez az igazság. Kossuthék törvénytelen uralma a szakadékba vitte volna az országot.

menjeteka... 2014.07.31. 10:42:38

2. A „jelzős” demokráciákkal mindig vigyázni kell: ezek legtöbbször valamilyen nem demokratikus rendszert lepleznek el.

3. A liberális demokrácia az emberiség egyik legsikeresebb találmánya.

a liberális demokrácia miért nem "jelzős" demokrácia? logikai bukfenc...

Csuti Ördögüző 2014.07.31. 10:57:00

Orvbán a beszéddel pont azt akarta szondázni, van-e már valakinek az ellenzékből valami 5lete, azon kívül hogy Orvbán menjen a pokolba.

Ha olvasgat akkor azt látja hogy nincs frissítés a ballib pártközpontban 2014 március óta, úgyhogy elégedetten dőlhet hátra.

patyuka 2014.07.31. 11:19:54

Szerintem a demokráciához nem kell semmiféle jelző, megvannak annak a maga egzakt ismérvei.

A címkék ugyanis olyan fröcsögésekhez adnak pszeudoalapot(!), amelyekkel pl. itt is talalálkozhatunk, s amelyek nem csupán elterelik a lényegről - esetünkben az ominózus beszédről - a figyelmet, de rögvest visszamutogatássá, bűnbakgyártássá fajulnak.

Kéretik tehát az ún. demokrácia - igenis évezredes gyakorlataiból kijegecesedett - szubtanciáit összevetni az orbáni regnálás gyakorlatával/tapasztalataival valamint a tusnádi vízióival!

doktor.dikhed 2014.07.31. 12:33:06

A konzervatív helyes definíciója "a képmutató liberális".

A konzervatívok szépen kiválasztanak néhány nekik nem tetsző részletet, liberálisnak bélyegzik meg és zsigerből elutasítják. Aztán összeválogatják a nekik tetsző dolgokat és az képezi a konzervatív értékrendet. Igaz, hogy sok koncepció nincs benne.

A konzervatív eszme addig sikeres, amíg elég nagyot merítenek. Csak ugye az így megerősödött réteg igényei szélesednek és titokban beférkőzik a liberalizmus a színfalak mögé. A képmutató, erős konzervatív réteg ezt még erősebb konzervatív rendszerrel próbálja leplezni, így persze kisebb a merítés, egyre több ember szorul ki és a rendszer végül elbukik.

kissiú 2014.07.31. 12:33:29

@Leone_510: "döbbenetes , hogy már csak ennyire gyenge színvonalú bloggerek írnak a libsi oldalon...és egyben örömteli is :)"

Ööö... és milyen blogok születnek az illibsi oldalon? Belinkelnél párat a tusványosi beszédről?

kissiú 2014.07.31. 12:36:14

@$$$=$$$: "az a baj magyarországon a balliberális, liberális egyet jelent az országot romba döntő, adósságba taszító emberekre lövető mszp-szdsz klientúrával"

Csaxólok, hogy (minimum) két ciklusig az 1/3-ot sem éri el a parlamenti képviseletük. Nem kellene talán más ellenséget kreálni, akire a rombolást rá lehet fogni?

kissiú 2014.07.31. 12:38:33

@Blogger Géza: "De ez nem azt jelenti, hogy akkor most börtönözzük be őket, vagy ne indulhassanak a választáson"

Nem kell börtön, elég a közszerepléstől való eltiltás. De természetesen más utódpártban is legyen érvényes.

sterimar 2014.07.31. 12:42:23

Semmi rettenetes nem volt Orbán beszédében, ha valaki végighallgatja. Gyaníthatóan a blogolók és kommentelők nagy része nem vette a fáradságot, csak az index címlapig jutott el, ahol megírták, hogy Orbán Kínát meg Oroszországot akar (egyébként elárulom, hogy nem).

kissiú 2014.07.31. 12:44:57

@Blogger Géza: "Magyarországon nem orosz, hanem szovjet csatok állomásoztak. Oroszország =/= Szovjetunió. Ennyi erővel miért állomásoztak Taszáron amerikai csapatok, miközben ők bombázták a legtöbbet Budapestet... Pedig USA = USA."

Tudtommal az oroszoknak nem üzentünk hadat 48-ban. Az USA-nak és a SZU-nak igen, a II Vh-ban. Mellesleg hogy Oroszország =/= SZU az igaz, de:
-kérdezz meg pl. egy kazhot, ő hogy érezte anno
-nézz meg egy Putyin-párti "békemenetet" ma, milyen jeképekkel is vonulnak (igen, még Sztálin is megjelenik). Mellesleg az oroszok többsége ma is büszke a SZU egykori világhatalmi státusára, a gulágokról inkább szívesen megfeledkezik. Szerencse, hogy Szolzsenyicin ezt nem érte meg.

G. Wolf 2014.07.31. 13:12:12

@maxval, a gondolkodó birca: itt is végig kommenteljük amit a másikon? :)

Vagy azóta már találtál olyat amiben pl Oroszország jobban teljesít mint a hanyatló nyugat? :)

Blogger Géza 2014.07.31. 13:18:31

@kissiú: Ezt már a liberálisok megakadályozták. Azóta, hogy 1991-ben gátlástalanul összeálltak az utódpárttal (Dem. Charta), 1994-ben pedig koalícióra is léptek velük megszűnt az erkölcsi alap és bármiféle lehetőség az elszigetelésükre, kiengedték őket a karanténból. Ez hajó már évtizedek óta elúszott. Ezt is a hazai liberálisoknak "köszönhetjük."

(Amúgy az MSZMP-nek csak egy utódpártja volt és van.)

Blogger Géza 2014.07.31. 13:21:22

@kissiú: Miért kéne másra kenni azt, amit ők csináltak? Az adósság nem tűnik el hipp-hopp, hiába tűnt el az SZDSZ. Jellemző módon egyébként hatalmas kifizetetlen adósságot hagyva maga után...

Rátóti Mutyikos 2014.07.31. 13:58:39

az osszes fideszberenc hazaarulo kommentelo hozzaszolt vagy varjunk meg valakire? :DDD

a kgb-s bolgar kiugrott ortodox kispap, a miniszteriumban dolgozo fideszhadosztaly tagjai es a mutyibatyu..kihagytam valakit?

hanta boy 2014.07.31. 14:11:10

Kedves Tóth Csaba!

Cím: "5 gondolat az illiberális demokráciáról"

Hát ehhez képest egyetlen gondolatod sem volt az illiberális demokráciáról....

Próbáltad bemutatni, hogy miért is jó a liberális demokrácia....persze kizárólag előnyös oldalát kiemelve...

A pontokba szedett, persze szedett-vedett mondandód (mert ugye ezeket túlzás volna "gondolatnak" nevezni...) egy hatod osztályú ömlengés a liberális demokrácia felsőbbrendűségéről, és egy liberális taggyűlés szinvonalát idézi: milyen fasza gyerekek is vagyunk mi liberálisok....

hanta boy 2014.07.31. 14:21:21

Petrétei József:
Az alkotmányos demokrácia alapintézményei

Az alkotmányos demokrácia alapintézményei című könyv arra tesz kísérletet, hogy megismertesse a modern demokratikus államok alkotmányos berendezkedését meghatározó elvek és intézmények sajátosságait, különösen az alkotmánynak az államéletben betöltött szerepét és fő funkcióit, tekintettel az alkotmányjogi intézmények lényegére és jellemzőire, a köztük lévő kapcsolatok és összefüggések felvázolására, a demokratikus berendezkedések főbb sajátosságainak megragadására. Ennek érdekében áttekinti azokat a meghatározó elveket és intézményeket, amelyek alapján valamely állam alkotmányos demokráciának minősíthető. Foglalkozik az alkotmány intézményével, az alkotmányosság és alkotmányértelmezés kérdéseivel, a jogállamiság és a hatalommegosztás lényegével, a szuverenitás és hatalomgyakorlás összetevőivel és sajátosságaival, a népképviselet és választás fogalmával, az állam és az államszervezet jellemzőivel, a kormányzati rendszerekkel, az alkotmánybíráskodással, a politikai pártokkal és az alapvető jogokkal.

Hát persze, hogy a libsik kicserélték az "alkotmányos" szót a "liberális" szóra és máris liberális demokrácia lett, az alkotmányos demokráciából.

Ügyes, nagggyon-nagggyon ügyes! - mondaná Kohn bácsi....

campobaszo 2014.07.31. 14:39:34

Nehéz a témáról értelmesen gondolkodni,amíg rengetegen - direkt vagy tudatlanságból - a liberális demokráciát a liberalizmussal azonosítják.

Blogger Géza 2014.07.31. 14:45:56

Egyébként egy példa arról, hogyan is működhet egy illiberális állam/gazdaság egy kényes helyzetben.

"Hány olvasó van, aki akárcsak egy olyan országot meg tud említeni, amely szándékosan megpróbálta volna megakadályozni a lakásárak emelkedését – ahogy az Kínának valószínűleg sikerült? Néhány évvel ezelőtt sokan amiatt aggódtak, hogy Sanghajban és Pekingben ingatlanbuborék alakul ki. Manapság erről említés sincs. Hogy miért? Mert a problémát az ország vezetése megszüntette."

www.napigazdasag.hu/cikk/19072/

Na ugye ezek nem férnek bele egy dogmatikus liberális elképzeléseibe - és lehet, hogy ez velük a baj.

Blogger Géza 2014.07.31. 14:52:13

@campobaszo: De ezt megteszik a nyugati liberális körök is, csak még durvábban: ha nincs elég liberalizmus az országban, akkor nem csak azt mondják, hogy ez nem liberális demokrácia, hanem néha már azt is, hogy nem is demokrácia... Na, azért kell egyértelműen leszögezni, hogy mi nem liberális demokráciát, hanem "csak" demokráciát akarunk.

G. Wolf 2014.07.31. 15:10:01

@maxval, a gondolkodó birca:

ez nem tény hanem vélemény :) semmi nem támasztja alá hogy ott lenne jobb a jövőkép.

Namir 2014.07.31. 15:21:42

Mit is mondott Orbán?

"Ki kellett mondanunk azt, hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális. Az, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia."

"ami Magyarországon ma történik, ...az emberek személyes munkája és érdeke..., a közösség, a nemzet életével szoros összefüggésben álljon, a kapcsolat megmaradjon...a magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni, sőt építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, és hozhatnék még néhányat, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem...nemzeti megközelítést tartalmaz."

Nagy betűkkel írom, hogy mindenki el tudj olvasni, megérteni:

"A MAGYAR NEMZET NEM EGYÉNEK PUSZTA HALMAZA, HANEM EGY KÖZÖSSÉG"

"NEM TAGADJA A LIBERALIZMUS ALAPVETŐ ÉRTÉKEIT, MINT A SZABADSÁG..., DE NEM TESZI EZT AZ IDEOLÓGIÁT AZ ÁLLAMSZERVEZÉS KÖZPONTI ELEMÉVÉ, HANEM NEMZETI MEGKÖZELÍTÉST ALKALMAZ."

Nos? Mi ezzel a baj?
Ha máskor nem, 2008-ban bebizonyosodott, hogy az egyén teljes szabadsága és a szabad gazdaság nem elég jó a közösségnek, ezért kell az egyének, vállalatok, intézmények fölé szabályozás, korlát, eszme. Ez a közösségi=nemzeti érdek

Namir 2014.07.31. 15:29:24

Mivel nem tagadja a liberális alapértékeket, de fontosak mellettük a hagyományos értékek is, van rá jó kifejezés, konzervatív liberalizmus.

Persze ezt politikailag nem lett volna szerencsés mondania Orbánnak az önkormányzati választások előtt.

Sumaragu Waldemar 2014.08.01. 13:06:44

@♔batyu♔: @Blogger Géza: @Csuti Ördögüző:

Liberális vagyok, szabad vagyok, önállóan gondolkodom és leszarom mikor mit mond nagyvezíretek a kis orbánviktorka!!!

Na erre varrjatok gombot!
És tulajdonképpen arra is magasról teszek, hogy ti mit gondoltok rólam meg a hasonlóan gondolkodókról.

Heléna Tehén 2014.08.01. 19:53:19

És igazoltaték a bölcsesség annak fiaitól. Grat

Girhes Joe 2015.02.14. 08:41:35

@maxval, a gondolkodó birca:

Huhh, ezt de kevesen merik kimondani... ha nincs az 1848/49-es ámokfutás, talán még Trianont is elkerültük volna. Tisztában kell lenni vele, hogy Nagy-Magyarország azért esett szét, mert a soknemzetiségű "Hungária" képét behelyettesítettük a tisztán magyar "Magyarország" képével, amire joggal haraptak a nemzetiségek. Lásd a szlovákok Uhorsko-Madarsko fogalmi megkülönböztetését. Igazuk van.

Hogy a cikkre is reagáljak, "kissé" megkésve:
"a Magyarországról kivándorló orvosok, közgazdászok vagy mérnökök se Pekingbe és Moszkvába, hanem Londonba és Berlinbe vágynak"
Na ja. Ha Pekingben vagy Moszkvában adnának jobb fizetést, akkor oda mennének. Ennek végképp semmi köze ahhoz, hogy az adott ország berendezkedése liberális-e, vagy nem.
süti beállítások módosítása