2014
okt.
16.

A főpolgármesteri posztot a regnáló Tarlós István 49 százalékos szavazati aránnyal nyerte, míg az Együtt, a DK és a budapesti MSZP által is támogatott Bokros Lajos 36 százalékot ért el.  Miközben a főpolgármester-választáson a Fidesz jelöltje egyértelmű győzelmet szerzett, a baloldali pártok öt kerületben is polgármestert tudtak adni: ezért megvizsgáltuk, hogy kerületi szinten hogyan alakult a Tarlós-Bokros párharc.


Bár a baloldali helyi jelölt öt kerületben is győzni tudott, ugyanez Bokrosnak csak egy helyen, a XIII. kerületben sikerült, igaz, itt szinte megfordult a teljes Budapesten elért arány és Tarlós István 12 százalékponttal Bokros mögött végzett.

kerulet01.png

1. táblázat: A 2014-es főpolgármester-választás eredménye kerületenként

A többi, egyébként MSZP-s, Együtt-PM-es vagy DK-s győzelmet hozó kerületekben ugyanakkor Bokros csak mérsékelni tudta hátrányát: a XIV. kerületben négy, a XIX. kerületben 6 ponttal kapott ki. Jól látszik továbbá, hogy nem automatikus az együttmozgás a kerületi polgármester jó eredménye és az ellenzéki főpolgármester-jelöltje között – vannak kerületek ahol Bokroshoz képest kimagaslóan jól szerepelt a polgármester-jelölt, máshol viszont jelentősen elmaradt az eredménye.
A különbségek jól jelzik, hogy a III. és IV. kerületben nem csak a baloldali kerületi polgármester-jelöltek szerepeltek rosszul, hanem Bokros Lajos sem tudta úgy megközelíteni Tarlóst, mint az korábban – az országgyűlési vagy EP-választások alapján – várható lett volna. A „stabil” jobboldali kerületek azonban ezúttal is a várakozásoknak megfelelően szerepeltek: az I. és XII. kerületben lett Tarlós előnye a legnagyobb.

bpm.jpg

2. táblázat: A 2014-es főpolgármester és polgármester-választás eredménye kerületenként; baloldali polgármesterként az MSZP, DK, Együtt-PM által indított jelölteket számítottuk. A felső 16 kerületben a koordináltan indult jelölt eredményét, az alsó 7 kerületben a külön-külön induló három jelölt összesített eredménye szerepel



Ha az ellenzéki polgármester-jelöltek és Bokros Lajos főpolgármester-jelölt eredményét összevetjük, úgy az látszik, hogy a három eleve szocialista vezetésű polgármester szerepelt (arányaiban) sokkal jobban, mint Bokros: Gajda Péter a XIX. kerületben mintegy hatvan százalékkal, Tóth József és Szabados Ákos pedig negyven százalékkal ért el jobb eredményt, mint Bokros. Alighanem a jelölt beágyazottságának hatása – hiszen volt polgármesterek indultak –, hogy a XV. a IX. és a XI. kerületi polgármester-jelöltek is jobban szerepeltek, mint a hivatalos főpolgármester jelöltté csak két héttel a választás előtt váló Bokros.
A koordinált jelöltek közül a XVII. kerületi Gy. Németh Erzsébet és a III. kerületi Béres András eredménye maradt el leginkább Bokrosétól: Gy. Német 20 százalékos szereplése alig kétharmada Bokros 30 százalékának. Ez a táblázat is igazolja, amit az összesített adatok is mutatattak: a DK polgármester-jelöltjei nem szerepeltek jól az önkormányzati választáson. A koordinált kerületekben leginkább a DK-s jelöltek eredménye maradt el Bokrosétól, a négy olyan kerületben, ahol ez a „lemaradás” 10 százaléknál nagyobb, háromban a DK indított jelöltet.
Jól látszik még, hogy a különindulás mellett döntő hét kerületben szinte mindenhol gyengébb szereplést értek el a polgármester-jelöltek (igaz, az különbség jellemzően 10 százalékon belüli). A három párt által indított jelöltek összeadott eredménye tehát csak kismértékben marad el Bokros eredményétől – kivéve a II. kerületet, ahol Horváth Csaba kimagasló eredménye miatt a különindulás ellenére több szavazatot kaptak, mint Bokros Lajos.
A 23 kerületet összesítve a kerületi polgármesterek valamivel több szavazatot kaptak, mint Bokros Lajos: mintegy 225 ezer vokssal szemben a főpolgármester-jelöltre 213 ezer szavazat érkezett – mintegy öt százalékos különbségről van szó csupán. Érdemes látni továbbá, hogy Bokros eredménye kerületenként sokkal kevésbé ingadozik, mint a polgármesterekre leadott voksoké. Személye tehát összességében vélhetően nem ártott a kerületi indulóknak, ugyanakkor a meglévő balliberális táboron túl sem tudott megszólítani szavazókat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr626798709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.16. 15:45:05

Tarlós sokaknak tetszik, azok közül is, akik nem szeretik a Fideszt. Ennek oka, hogy Tarlós nem pártkatona és jó munkát végez.

bölcsbagoly 2014.10.17. 09:08:20

@maxval a bircaman: no ennek ellentmond az hogy az autonóm "Új Lipóciában" Bokrost is jobban szeretik nála! S a vörös dögvész m továbbra is elterjedt Kispest, Pesterzsébet panelprolijai és volt pártfunkcijai közt.

bölcsbagoly 2014.10.17. 09:09:15

S persze, a belváros is fertőzött terület.

ob.szerver 2014.10.17. 09:56:55

Büszke vagyok arra, hogy Magyarország egyetlen, Európához tartozó enklávéjának polgára vagyok. Ki kellene kiáltani a függetlenségünket, mert ahogy a számokból is látszik, sok közünk nincs az ország többi részéhez. Bőven elég volt abból, hogy az itt megtermelt jövedelmet Orbán Viktor népének szórják szét.

bölcsbagoly 2014.10.17. 10:20:20

@ob.szerver: még büszkébb lehetnél, ha a Lipótban ápolnának még mindig. Akár Juncker vagy Schultz helyébe is képzelhetnéd magad!

DFK 2014.10.17. 10:22:28

@ob.szerver: De akkor éljen meg az enklávéd magától; rögtön kiderülne, hogy mi tartjuk el a vörös csőcseléket.

ob.szerver 2014.10.17. 10:34:57

@bölcsbagoly:
@DFK:

Gyertek egyszer fel. Előtte azért kaparjátok le a gumicsizmátokról a rászáradt disznószart. Nézzetek körül, el fogtok csodálkozni. Persze rosszul fogjátok magatokat érezni a szabad, szuverén gondolkodású, öntevékeny, européer polgárok számotokra idegen és érthetetlen világában, de legalább egyszer megtapasztaljátok, hogy a van élet a deszkakerítésen túl is.

bölcsbagoly 2014.10.17. 13:00:22

@ob.szerver: tim meg szabaduljatok meg a poloskáiktól, meg a kosztól! No persze, szuverén, de mitől , a kötelezettségeitektől? Azért utál jó száz éve mindenki benneteket, mert azt hiszitek magatokról, hogy nálatok nincs okosabb, műveltebb, szebb, jobb ember Mo-on.

fehérfarkas 2014.10.17. 16:50:22

@bölcsbagoly: "tim meg szabaduljatok meg a poloskáiktól, meg a kosztól! No persze, szuverén, de mitől , a kötelezettségeitektől?"
@DFK: "De akkor éljen meg az enklávéd magától; rögtön kiderülne, hogy mi tartjuk el a vörös csőcseléket."

Mielőtt annyira leszólntok a 13. kerületet, azelőtt pár alap dologgal jó lenne, ha tisztában lennétek: ez Budapest leggyorsabban fejlődő kerülete.
120 ezres lakosságával az ország 6. legnagyobb városa lenne (ha önálló város lenne).
Itt működik az ország 200 legnagyobb vállalatának a tizede, amelyek a Budapest GDP-nek nagyjából 10%-át adják.

A rendszerváltás után ipari csődben a kerület nehézipari központból sikeresen átalakult az ország szolgáltató központjává, a főútja és környéke, a Váci út pedig fogalommá vált a fővárosiak körében, ahol gombamód szaporodnak az irodaházak, üzletközpontok, lakóparkok, ahova folyamatosan költöznek be az emberek, és ahol folyamatosan jönnek létre az új munkahelyek.
A Váci úton van az ország egyik legnagyobb plázája a West End City Center, a Duna Plaza, a Lehet Piac.
Itt van a Vízművek 16 emeletes irodaháza, a Nyugdíjfolyósító 20 emeletes épülete, az antenna tornyával együtt 91m magas Rendőrpalota, az Erste Bank 15 emeletes irodaépülete, meg a 15 emeletes ikertorony irodaépületek is.

Kultúra területén sem kellene leszólnod, mert itt van a Vígszínház, a József Attila Színház, a RAM Colosseum élményszínház.
Emellett van számos művelődési központ is.
További 7 bölcsöde, 16 óvóda, 9 általános iskola, 1 zeneiskola, 3 gimnázium.

A sportolási lehetőségek közül a Dagály Fürdő, Palatinus Gyógyfürdő, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Hegedűs Gyula utcai sportcsarnok, Margitszigeti Atlétikai Centrum, a Margit-sziget körüli futópálya, Láng Sporttelep.

Az egészségügyi intézmények közül itt van a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlege, Honvéd Kórház, Nyírő Gyula Kórház. + 2 szakrendelő + 9 háziorvosi rendelő.

Azért a 13. kerületet nem szólnám le. Főleg, hogy sok kerület azt próbálja (sikertelenül) utánozni.
süti beállítások módosítása