2015
már.
24.

Kevés olyan kormányzati intézkedésre került sor az utóbbi öt évben, amelyről világosan tudtuk volna, hogy a KDNP kezdeményezésére történt: a vasárnapi zárva tartás ilyen. TÓTH Csaba kollégánk öt szempontot ismertet annak kapcsán, milyen problémákat vet fel a Fidesz és a KDNP sajátos „koalíciója”.

 Kapcsolódó hivatkozások:

 

1. Önmagában nem az a baj, hogy egy pártszövetség kisebb partnere eléri szakpolitikai céljait. A vasárnapi zárva tartás kapcsán az egyik leggyakrabban megfogalmazódó kritika, hogy a KDNP saját értékrendjét igyekszik ráerőltetni a társadalomra; hogy a vallásos szempontokat fontosnak tartó párt – a DK kritikai értelmezésében „fundamentalista fantompárt” – befolyása okán a sokkal népesebb, nem vallásos tábor kényszerül alkalmazkodásra. Főként a baloldali kritikusoknak érdemes ugyanakkor tartózkodni annak deklarálásától, hogy egy részérdeket képviselő párt sikerét pusztán azért támadják, mert a lakosság többsége nem ért vele egyet: ez ugyanis minden normális koalíció sajátja. Egy koalícióban az esetek többségében a nagyobb szereplő érdeke érvényesül – ám kell hogy legyenek olyan ügyek, amikor fordított a helyzet; ez a koalíció ára. Mivel a kisebb partner logikusan a társadalom kisebbségi véleményét képviseli, mindig lesznek olyan ügyek, ahol a kisebbség „kényszeríti” akaratát a többségre. Ha a mai baloldali pártok – vélhetően valamilyen koalícióban – hatalomra kerülnének, ugyanez lenne a helyzet. Egy ilyen koalíciót meghatározó szocialisták néhány kérdésben engedni kényszerülnének; legyen szó – például – a PM alapjövedelem javaslatáról vagy a DK határon túli magyarokat érintő választójogi elképzeléseiről, bizonyos területeken nem a legnagyobb szereplő akarata érvényesülne.

2. A Fidesz-KDNP szövetségben a koalíció is „unortodox”. A Fidesz-KDNP együttműködésben a KDNP akaratának érvényesülése azért vált ki ekkora indulatokat, mert senki nem tudja, mekkora támogatottsággal rendelkezne a KDNP önmagában: a párt 1998 óta nem mérette meg magát önállóan a választásokon. Éppen ezért teljesen tévesek azok az érvek, amelyek szerint a KDNP hasonló szerepet játszana a Fidesz mellett, mint tette az SZDSZ 2010 előtt a baloldali-liberális kormányokban. Az SZDSZ valamennyi választáson önállóan indult – nem csak listán, de az egyéni körzetekben is. A párt támogatottságát nem a nagyobbik partner „kegye”, hanem a választók biztosították. Ezzel szemben a KDNP mögött választók nem állnak; e tekintetben a KDNP inkább emlékeztet egy nagy néppárt egyik platformjára, mint egy önálló támogatottsággal rendelkező koalíciós partnerre.

3. A vasárnapi zárva tartás valójában nem KDNP-s döntés eredménye. Legyen szó a liberális oktatáspolitikai kérdésekről vagy az egészségügyi reformról, az MSZP-SZDSZ koalíciós időkben az MSZP mindig ügyelt arra, hogy érzékeltesse, e döntések nem saját programjának megvalósítását jelentik: a finom vagy kevésbé finom távolságtartás világosan látszott. Ezzel szemben a vasárnapi zárva tartást a Fidesz nem úgy kommunikálja, mint amit a KDNP „nyomására” hajt végre; ehelyett beépítette saját ideológiai rendszerébe. Az eredetileg a vallásra és a családra épülő érveket felváltotta a „keményen dolgozó kisemberek” toposza.

vasi.jpg

Kép: Vastagbőr

4. A vasárnapi zárva tartás bevezetésében a gazdasági szempontok fontosabbnak tűnnek a politikaiknál. A hírek szerint maga Lázár János is elismerte, hogy a vasárnapi zárva tartás politikailag inkább visz, mint hoz. Ha nem a fideszes szavazatszerzés és nem a korábbi ideológiai elkötelezettség – és vélhetően nem a KDNP-s nyomás – eredményezte a döntés meghozatalát, akkor csak a gazdasági érdekek maradnak. Pedig éppen ez teszi a vártnál is népszerűtlenebbé a zárva tartást: amikor a választók észreveszik, hogy „véletlenül” mindenütt CBA üzleteket találnak nyitva vasárnap, az végképp szertefoszlatja mind az ideológiai, mind a „keményen dolgozó kisemberek” védelméről szóló érveket.

5. A KDNP számára is hasznos lehetne, ha önálló profillal megméretné magát. A KDNP ma nehezen definiálható szereplője a magyar politikának. Miközben néhány esetben – például Hoffman Rózsa oktatáspolitikája vagy a vasárnapi zárva tartás kapcsán – a Fidesztől „jobbra” pozícionálta magát, korábban – elsősorban egyes budapesti „koalíciós” viták során – arra is volt példa, hogy mérsékeltebb, centristább karakterrel állt elő. A KDNP ifjúsági szervezete, az IKSZ és a Fidelitas közötti különbségeket kívülről még nehezebb azonosítani; az IKSZ frissen megválasztott elnöke például a versenyképes nyelvtudás jegyében a feliratos filmek arányának növelését kezdeményezte, ami meglehetősen távol állónak tűnik a KDNP-vel azonosított tradicionálisabb konzervatív képpel. E kívülről inkonzisztensnek tűnő álláspontok azért is alakulhatnak ki, mert a KDNP-nek – mivel önállóan nem méreti meg magát – nincs saját célcsoportja és nincsenek saját szavazói. Lehet, hogy ha a párt felmérné, a jobboldali táboron belül – vagy akár azon túl – mekkora igény van egy keresztény alapokon álló, világnézeti pártra, maga is jobban definiálhatná helyét a magyar politikai palettán.

semjen_mti.jpg

Kép: Átlátszó

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr1007300135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Game 2015.03.25. 08:51:12

TCs, azt az apróságot azért tegyük hozzá, h a gizcy-füzessy duó puccsal átvette a párt irányítását és ennek oka a 98as kudarc ill. az azóta is tartó agónia

Andy73 2015.03.25. 18:12:16

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Trágár, gyűlölködő, undorító videó.

Andy73 2015.03.25. 18:24:38

"A Fidesz-KDNP szövetségben a koalíció is „unortodox”."
Ez a baloldali ellenzékre is elmondható. Ők is ötpárti közös listán kerültek a parlamentbe, pártonként alig néhány politikussal. Lásd például a "liberálisokat", az SZDSZ egyszemélyes utódpártját.

"A vasárnapi zárva tartás valójában nem KDNP-s döntés eredménye."

Így van, ezért nem sok értelme van őket ezért támadni.

5perc 2015.03.25. 18:56:17

"a KDNP saját értékrendjét igyekszik ráerőltetni a társadalomra...a baloldali kritikusoknak érdemes ...tartózkodni annak deklarálásától, hogy egy részérdeket képviselő párt sikerét pusztán azért támadják, mert a lakosság többsége nem ért vele egyet"

Marha nagy különbség van aközött, hogy egy szűk társadalmi réteg helyzete megváltozik, vagy hogy egy szűk társadalmi réteg helyzete megváltozik (ami mégcsak nem is igaz) a többségi társadalom altív korlátozása árán.

Netuddki. 2015.03.25. 19:31:28

@Andy73: (Vállvonás) Mért' szerinted mit érdemelnek? Megkapták a 15 perc hírnevet, miközben kibasztak egy csomó emberrel.
Se nem keresztények, se nem demokraták se nem "nép" párt, ez a kicsi de nem párt.

Félre ne érts, engem nem érdekelnek a vasárnap bezárt boltok. Egy évben ha 1-2 -szer mentem ha valami közbejött...

Netuddki. 2015.03.25. 19:32:44

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, és nagy pofával kereszténynek nevezik a pártjukat. Helyesebb lenne református pártnak hívni...

Gyorgy Nagy 2015.03.25. 20:17:27

A KDMP egy nemlètező TÖRPE párt.Egyedűl nem meri megmérettetni magàt. Az 1%-sem érnéel!

sutyerák 2015.03.25. 20:17:53

zsömjén foltnak most is dagad a gatyájában mint madárlödözgetéskor?

Andy73 2015.03.26. 09:38:08

@Gyorgy Nagy: Azt se tudod, miről írsz. Ilyen párt valóban nincs, mert KDNP-nek hívják.

Andy73 2015.03.26. 09:40:22

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Szerintem sokkal több embernek tettek jót, hogy nem kell vasárnap dolgozniuk és a családjukkal lehetnek.
A vásárlást meg máskor is el lehet intézni, ahogy te is el tudod.
süti beállítások módosítása