2011
jún.
6.

Pár éve kurrens téma volt azt vitatni, hogy hány kuka felgyújtása számít még politikailag motivált, a gyülekezési törvény és a véleménynyilvánítás által védett önkifejezésnek, meddig békések a "békés tüntetők". A Fidesz-kormány megalakulásával új helyzet jött létre: új sérelmek miatt új tüntetők új felelősöknél tiltakoznak. Láttunk már roppant látványos rendészeti tüntetést, és érik a pedagógussztrájk is. Mi most a másik véglettel foglalkozunk: összeállítottuk az elmúlt évek legbénább, legelhibázottabb tüntetéseinek toplistáját.

 

1. Viszlát, Westel!

Ez első, igazán gagyi próbálkozásokkal a polgári körök felívelő szakaszában, 2003-ban találkozhattunk. A vonatkozó ismeretek és tapasztalat híján, ámde annál nagyobb öntudattal politikai demonstrációkat szervező rajok egyik legnagyobb orra bukása a "Viszlát, Westel!" akció volt.

A konfliktus alapját egy reklámelhelyezési vita adta: az Orbán Viktor által hívei figyelmébe ajánlott Demokrata című hetilap ugyanis egyszerre támadt a nagytőke ellen, és kérte számon annak egyik legizmosabb, ma már T-Mobile néven ismert képviselőjét, az akkori legnagyobb magyar mobilszolgáltatót, hogy miért nem hirdet náluk. Egyébként azért nem, amiért a Fidesz sem hirdetett a Mások magazinban - a Demokrata szerint a Westel azt nyilatkozta, hogy számára nem célközönség a lap olvasótábora.

Nosza, felbuzgott a szittya vér, ha ez így van, akkor bojkott a mobilszolgáltató ellen, megmutatjuk nekik! Legott demonstrációra hívott a Harrach Péter fia által szervezett Latinovits Zoltán Polgári Kör - mind vonuljunk pénteken a Westelhez, és adjuk vissza nekik a nyomorult SIM-kártyájukat! Majd a tömegesen elpártoló ügyfelek által okozott gigantikus veszteség térde kényszeríti őket!

Nos, a demonstráción végül 7 (hét) ember jelent meg azzal a céllal, hogy azonnal szakítson a Westellel; további 6 (hat) pedig jelezte, hogy később ők is így kívánnak tenni - csak előbb azért megvárják, amíg lejár a hűségidejük (arany társkártya, pontgyűjtés, miegymás, ez tökre érthető). Maradjunk annyiban, hogy kínos volt a dolog, sőt még Latinovits Zoltán öccse is jelezte, hogy engedély nélkül használja a polgári kör az elhunyt színész nevét, és ezt nem kéne. Ugyanakkor a polgári bojkott eszköze nem itt bukkant fel utoljára: Bayer Zsolt még nagyobb fába vágta volna fejszéjét, amikor a Lay's csipszet vonta volna bojkott alá annak egyik televíziós reklámja miatt.

 

2. A Magyar Charta alakuló sétája

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a 2008. július 5-ei melegfelvonulás másnapján kezdeményezett "jogos nemzeti önvédelmet" Magyar Charta néven a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia ellen. A kormányfő és rendészeti minisztere az előzetesen is ismert veszély, az erőszakos bűncselekményre készülő szélsőjobboldali bűnözők készülődése ellenére sem védte meg a nyári melegfelvonulást, a valóban békés tüntetőket, azaz a Pride résztvevőit kövekkel, Molotov-koktélltal dobálták, savval locsolták. A miniszterelnök még utólag sem a pozíciójából és hatásköréből következő lépésekre szánta el magát, hanem a fenti módon, az utcai bűncselekmény-sorozat után negyedévvel megalakítandó Magyar Charta létrehozásában, kormányfő helyett magát civilnek álcázva adott volna megoldást a történtekre.

Aztán eljött szeptember vége, megalakult a Charta, mely ennek alkalmából vonult egyet a városban, meghallgatni Gyurcsány beszédét. Itt már az eredeti ügyről, a bűnözők agressziójának odadobott melegekről sok szó már nem esett... de inkább nézzük meg az eseményről készült videót:

 

3. Tomcat a Hollán Ernő utcában

Ez az esemény igazából kétvégű, mint a postairon: ami kudarc volt a Tomcat néven elhíresült, akkor épp zsidózásban utazó bloggernek, az váratlan siker Újlipótváros lakóinak. Az eset előzménye az volt, hogy 2008 tavaszán az utcában található jegyirodában állítólag nem szolgálták ki és lefasisztázták azt a lányt, aki a Hungarica nevű "nemzetirock" zenekar koncertjére akart jegyet venni. Tomcat rögvest megállapította, hogy itt a hölgyet "magyarsága" miatt diszkriminálták, és falshmobot hirdetett a jegyiroda ellen (a webkettőben járatos kopasz minden bizonnyal ismeri a villámcsődület definícióját, de azért nevezte így a bőrfejű tüntetést, mert előbbit nem kell bejelenteni a rendőrségen). A jegyirodát egyébként a zavaros eset miatt szélsőjobboldaliak előbb egy éjszaka felgyújtották, később pedig betörték a kirakatot is.

Mikor azonban szemtől-szembe kellett volna emberkedni, a nácik súlyos vereséget szenvedtek (itt nem túlzás a náci jelző, azt maguk a kopaszok vállalták fel, amikor a "nácik, haza!" skandálásra azt válaszolták, hogy "itthon vagyunk").

 

Ahogy az a videón is jól látható, a roppant erős nácik jóval kevesebben voltak, mint az ellenük tüntető helyiek - Tomcat és barátai ezért némi ténfergés után a II. világháborúból már jól ismert "rugalmas elszakadás" nevű taktikához folyamodtak, zavartan heherészve egy darabig a Jászai Mari téren ("megmutattuk nekik"), majd hazakullogtak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr202961021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása