2013
aug.
16.

Magyarországon még nem volt a mostanihoz hasonló előválasztási küzdelem. Íme öt állítás, amely segíthet megérteni e küzdelem jellegét – s hogy mi jöhet a megállapodás után. TÓTH Csaba írása


Kapcsolódó hivatkozások:

*


1. Minél hosszabb, annál rosszabb.

Elméletileg lehetne úgy érvelni, hogy egy hosszú előválasztási küzdelem használ a résztvevőknek: hogy a választók több alkalommal találkoznak a rivális politikusokkal, jobban megismerik programjukat, vagy hogy e küzdelem után felkészültebbek lesznek az Orbán Viktorral szembeni versenyre. Az az érv is elhangzik, hogy a baloldal sokszínűsége önmagában érték a monolit jobboldallal szemben.
Csakhogy a gyakorlati tapasztalatok ennek teljesen ellentmondanak. Az előválasztási küzdelem nem növelte a baloldal egyesített támogatottságát – viszont oda vezetett, hogy a Fidesz korán kezdett kampányára nincs egységes baloldali válasz. A Fidesz médiatúlsúlya egyébként is tetemes – ám összehangolt üzenetek és egységes fellépés híján a „maffiabaloldal” vagy „bukott baloldal” naponta ismételt kormánypárti mondatainak nehezen alakul ki hasonló intenzitással kommunikált megfelelője.
Mindez nem az előválasztás szereplőinek hibája és nincs is benne semmi meglepő; a hosszú előválasztási küzdelmek általában a másik oldalnak segítenek. A legutóbbi amerikai választás kapcsán olyan, ideológiailag különböző szereplők, mint a baloldali-liberális The Atlantic és jobboldali kampányszakember Karl Rove is az előválasztási küzdelem és az elvesztegetett idő fontosságát említették.

Amíg a baloldal pártjai egymással foglalkoznak – akkor is, ha éppen nem konfrontálódnak – addig se a trafikokról, Felcsútról vagy az éppen aktuális Közgép-megrendelésről beszélnek.

hillary-obama.jpg

*


2. Az előválasztás politikai, hatalmi és személyi küzdelem – nem érdemes úgy tenni, mintha más lenne.

Bár az MSZP-Együtt konfliktusokat szokás az egykori MSZP-SZDSZ vitákhoz hasonlítani, a szocialisták és a szabaddemokraták programja sok kérdésben nagyon különbözött: az SZDSZ egykulcsos adót, több biztosítós egészségügyet és liberális kisebbségpolitikát követelt, míg az MSZP progresszív adózást, egybiztosítós egészségügyet és kevésbé liberális kisebbségpolitikát szeretett volna. Az MSZP és az Együtt programja sokkal közelebb áll egymáshoz – nem véletlen, hogy a két párt a közös programokban gyorsan meg tudott állapodni. Alighanem e pártok legtöbb támogatója is bajban lenne, ha szakpolitikai különbségeket kellene megneveznie; bár általánosságban az MSZP-t baloldalibbnak, az Együttet centristábbnak, liberálisabbnak tekintjük, ennek több köze van a stílushoz mint a részletes programelemekhez.


3. Az előválasztási küzdelem egyszer véget fog érni – az Orbán távozását kívánóknak érdemes már most lelkileg készülni az akár legkevésbé szimpatikus szocialista vagy együttes politikus melletti lelkes kiállásra.

Miközben az MSZP és az Együtt politikusai láthatóan egyre kevésbé támadják egymást, támogatóik, véleményformálóik vagy bloggereik egy része még mindig úgy viselkedik, mintha Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon miniszterelnöksége rosszabb – vagy legalábbis ugyanolyan rossz – lenne, mint Orbán hatalomban maradása. Orbán legyőzéséhez azonban közös egyéni jelöltekre mindenképpen szükség van, s az egyéni jelöltekről történő megállapodás nem is tűnik kérdésesnek.
Vagyis, az Együtt szavazóinak az ország nagyobb, az MSZP választóinak kisebb részében a másik párt által jelölt személyre kell majd szavazniuk – a győzelem érdekében Juhász Pétert és Török Zsoltot egyaránt meg kell szavaznia minden szocialista és Együtt szavazónak. Ilyen fokú szavazói integráció csak akkor valósulhat meg, ha a baloldali-liberális véleményformálók a szavazókat erre felkészítik. Fontos látni, hogy ezen a külön lista sem változtat: az olyan válaszok, hogy „Ő tulajdonképpen a másik párt jelöltje, nincs a mi listánkon, csak egyéniben támogatjuk, igaz közösen kormányzunk majd, de hát én sem tudom még hogyan lesz ez lehetséges…” aranybányát jelentenének a Fidesz kommunikációs gépezete számára.


4. A megállapodás az ismert szereplők kompromisszumát, és nem valamilyen ma még nem látott „tökéletes” megoldást eredményez majd.

Az utóbbi években különösen népszerűvé vált a „csodavárás” gondolata: hogy egy ma még ismeretlen szervezet, párt, vagy jelölt majd előpattan valahonnan és hirtelen becsatornázza a létező és potenciális kormánypárti szavazatokat. A Milla kezdeti sikere részben éppen úgy e csodavárás eredménye volt, mint a Bajnai Gordonnal kapcsolatos illúziók. Ám ha ilyen „csodára” három év alatt nem került sor, a hátra lévő háromnegyed évben sem fog: a baloldal valamilyen Mesterházy és Bajnai által meghatározott, a kisebbek által elfogadott formáció keretei között indul majd a választásokon.  

bajnai-mesterhazy (2).jpg

*


5. A legjobb módszer a bizonytalanok elriasztására a majdani megállapodás utólagos megkérdőjelezése.

Sok közvélemény-kutató leírta már: a magyar választók többsége elégedetlen a kormánnyal – a Fidesz mégis vezet, mert sok kormánykritikus szavazó a bizonytalanok táborát gyarapítja. E bizonytalanok szavazók nem egyszerűen azért maradnának távol egy most vasárnapi szavazástól, mert az Együtt vagy az MSZP külön-külön nem szimpatikus nekik – hanem mert veszekedő, erőt mutatni nehezen képes pártokat látnak, amelyekről nem hiszik el, hogy le tudnák győzni Orbán Viktort.


Egy megállapodás esélyt kínál e percepció megváltoztatására – feltéve, ha az együttműködő felek nem csak lelkesek a közös munka iránt, hanem annak is látszanak. Ennek legfontosabb feltétele pedig, hogy a baloldali-liberális térfélen ne induljon be azonnal az egyébként biztosan tökéletlen megoldás kritizálása. A megállapodás másnapjától két releváns kérdés egyike dominálja majd a baloldali sajtót. Az egyik: „Hogyan győzhető le Orbán Viktor”. A másik: „Vajon a legjobb megállapodás született-e?”. Ez utóbbi vita a bukás legjobb garanciája.

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr805462689

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 5 állítás az előválasztási küzdelemről 2013.08.16. 09:13:01

A bizonytalanok szerint az Együtt és az MSZP veszekedő, erőt mutatni nehezen képes pártok, amelyekről nem hiszik el, hogy le tudnák győzni Orbán Viktort.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jog-ász 2013.08.16. 08:42:35

az utolsó ponttal nem értek egyet..ha a gyurcsány öszödi beszédének szikrányi értelme is volt, akkor a bizonytalan igen is a két baloldali erő embereinek unszimpatikussága miatt nem tud vagy nem akar dönteni.
egy megújulni képtelen balközépre nem fognak szavazni, megvárják a választók a következő négy, nyolc évet hogy tényleg tisztuljon meg ez az oldal..hiszem hogy ezen az oldalon van a több gondolkodó és kevesebb hívő szavazó, igy kétszer annyit kell-kellene dolgoznia a balos politikusnak hogy a választó elfogadja amit üzennek(ha üzennek egyáltalán valamit)
egyfordulós rendszerben helyi, nagyon népszerű, tiszta, tisztességes, elfogadott jelöltek nélkül esélytelen.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.16. 09:37:50

"mert sok kormánykritikus szavazó a bizonytalanok táborát gyarapítja. E bizonytalanok szavazók nem egyszerűen azért maradnának távol egy most vasárnapi szavazástól, mert az Együtt vagy az MSZP külön-külön nem szimpatikus nekik – hanem mert veszekedő, erőt mutatni nehezen képes pártokat látnak, amelyekről nem hiszik el, hogy le tudnák győzni Orbán Viktort."

Ez a kijelentés erősen megkérdőjelezhető. Nyilván a bizonytalanok gondolkodása a legkevésbé kiismerhető, de az beszédes, hogy a közvéleménykutatások alapján az ellenzéket a választásra jogosultak nagyobb hányada utasítja el, mint a kormányt.

Hiába "kegertnék el" Orbánt, az alternatíva, hogy tudniillik "azokat" majd "emezek" váltják, a jelenlegi baloldali táboron kívül nemigen hoz lázba senkit.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.08.16. 14:53:15

a poszt állításaival nagyjából egyetértek, csak azt az egyet nem értem, hogy mitől lesz egy jelölési mutyi neve "előválasztás"? :P

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.08.16. 16:05:33

Ez is butaság: "Juhász Pétert és Török Zsoltot egyaránt meg kell szavaznia minden szocialista és Együtt szavazónak."
A vitatott, de emblematikus személyek helye a LISTA, ahol nem név szerint szavaznak rájuk, hanem csomagban!

kaczynski 2013.08.16. 22:00:17

1.A gondolkodó embernek az kevés, hogy "bármi, csak ez nem". Vonát akkor sem szavaznám meg, ha senki más nem lenne. Potens kormányzó erőre van szükség, amely rendbe tudja hozni az országot, de a jelenlegi ellenzék nem ezt a képet sugározza magáról.
2. A választások megnyerése, egy kormányváltás, nem egyenlő Orbán legyőzésével. A Fidesz bivaly erős lesz ellenzékben, és el fogja szívni a levegőt a szocialisták és Bajnai elől. Fontos közjogi pozíciói maradnak és a kezében tartja az önkormányzatokat.
3. Egy vesztes választás az MSZP marginalizálódásához vezetne, egy győzelem, de aztán a kormányzás bukása, szintén. Mindkét esetben azzal lehet számolni, hogy kosszú időre nem lesz képes rendezni a sorait a demokratikus ellenzék, és autokrata hatalmi rendszer betonozódik be.
4. Orbánt is úgy lehet csak félre söpörni, ha nagyon megverik, és esélyt sem adnak neki az ellenzéki destrukcióra. Ehhez kétharmad kellene, aminek esélyét sem látni ma.
5. A jelenlegi választási törvény, a közmédia egypárti irányítása, a pártfinanszírozás nem ad egyenlő esélyeket az ellenzéknek, mondhatni, semmilyen esélyt sem ad. Ezért még mindig érdemes megfontolni, a választások bojkottját, amennyiben nem módosítják a választási szabályokat. Ha a Fidesz nem enged, ő kerül olyan zsarolható helyzetbe, a legitimitási deficitje miatt, amibe a demokrata ellenzék juthat egy alig megnyert választás után. Csak azoknak tragédia ez, akik a képviselői fizetésükre 20 éves lejáratú hitelt vettek fel, de nem az ő sorsuk a választás tétje, hanem az országé. Azt kellene egyértelművé tenni a Fidesz számára, hogy az ország egyik fele, csak akkor hajlandó részt venni a demokratikus játékban, ha ehhez egyenlő feltételeket kap, ha nem, akkor próbálják meg egyedül, de ezt a parlamenten kívüli eszközökkel, beleértve a polgári elégedetlenséget is, szörnyen meg fogják neki nehezíteni, és nem csak itthon, de nemzetközi téren is. 2014 is csak egy csata lehet a magyar demokráciáért folyó harcban, ha biztosan vesztésre állnak a demokratikus erők, akkor érdemes visszavonulni és erőt gyűjteni, hogy tényleg egyszer, de akkor nagyon megverje az ellenfelét. Lehet, hogy talán az önkormányzatok visszahódításával kellene kezdeni. Mindenesetre, mindenkinek azt ajánlom, hogy gondolkodjon minden lehetőségről, és ne állítsa saját magát kényszerpályára, olyan axiómák elfogadásával, amelyek nem önmagukban léteznek.

Kim Jong Un 2013.08.16. 22:22:36

@kaczynski: " A Fidesz bivaly erős lesz ellenzékben"

Haha. Ellenzekben mi? :D
A kerdes csak annyi, hogy ujabb ketharmad, vagy csak egyszeru tobbseg? (pontosabban a Jobbikkal egyutt ketharmad vagy nelkule)

Psyman 2013.08.16. 22:24:29

A 3. pont tökéletesen rávilágít az egész magyar politikai társadalom problémájára. Magyarországon már rég nem valami mellett szavaznak, hanem valaki ellen.
Nem azt nézik, hogy az adott kormány-jelöltek korábban mit csináltak, vagy milyen programmal állnak ki, vagy melyik ideológiával tudnának azonosulni. Kizárólag azt nézik, hogy mocskosorbán, vagy mocskosgyurcsány takarodjon egy P kezdőbetűs helyre, és akkor midnen meg is van oldva, jön a Kánaán. Aztán koppannak.

Balt 2013.08.16. 22:44:52

Pár árnyalandó tézis:

3. '„Kérnék mindenkitől egy írást, Bajnai: Együtt? címmel. Egyenként fogom kitenni őket. Lehet pozitív, kritikus, őszinte, demagóg, bármi.. Én is megírom a magamét. Mindegyik kikerül, tartalmától függetlenül.” – írja az MSZP ifjúsági tagozatának egykori elnökhelyettese, Oroszvári Péter az Egyenlítő blog levelezőlistájára szerkesztési utasításait.'

index.hu/belfold/2013/08/14/az_mszp-bol_szerkesztik_az_egyenlito_blogot

5. "Az Ipsos elemzése szerint ugyanakkor a pártkötődésüket nyilvánosan – rendre vagy időnként – eltitkolók többségének van preferenciája, és azt a felmérés során el is mondja. A 31 százaléknyi rejtőzködőn belül 8 százalék Fidesz-szavazó, 7 százalék MSZP-s, 3 százalék a Jobbikkal, 1-1 az Együtt-PM-mel, az LMP-vel és a DK-val szimpatizál.

A választópolgárok 10 százaléka viszont a közvélemény-kutató kérdésére sem nyilvánítja ki politikai hovatartozását, míg a teljes mértékben titkolózók a szavazásra jogosultak 5 százalékát teszik ki, azaz nagyjából 400 ezren vannak."

index.hu/belfold/2013/08/15/szonda_egyre_tobben_szavaznanak

Balt 2013.08.16. 22:45:24

@Balt: Tehát, részben felfedve a lapokat:

1. Fidesz 26+8=34%
2. Mszp 15+7=22%
3. Jobbik 8+3=11%
4. Együtt 4+1=5%
5. Lmp 2+1=3%
6. Dk 1+1=2%

+10% még jobban titkolózó
+5% válaszmegtagadó
Ez sincs 100%, de az látszik, hogy az 50% semmiképpen nem jöhet össze az újra együttnek. :)

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.08.16. 23:36:13

@Balt: De igen, Budapesten már szinte majdnem kicsit győzne a demokratikus ellenzék!

Sweet And Full Of Grace 2013.08.16. 23:55:33

Szerintem ezen kár rugózni, a totálisan agyhalottakon kívül mindenki tisztában van vele, hogy a baloldalnak egyszerűen kevés a szavazója a győzelemhez. A bázisuk korfáját nézve 2018-ra meg aztán főképp kevesebb lesz.

De egy kicsit empatikusabban nézve: ezt kimondhatja bárki a baloldalon? Ki lehet úgy állni egy választásra, hogy "emberek, a reálisnak mondható, de még így is kétesélyes cél, hogy a Fidesznek egyedül ne legyen kétharmada"?

Ha ellenzékben is marad, a baloldal egy böszme nagy konglomerátum, a szárszói izétől, "elittől" az egyenlítős talpasokig. Mára az egyedüli közös bennük a vágy a "visszatérésre".

Egyszerűen senki nem engeheti meg magának közülük, hogy bemondja, a hajó elment, nincs más választás, mint az alapoktól újjáépíteni bármit is, amit aztán majd baloldalnak lehet nevezni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.17. 07:28:10

@Bognár Attila: a kérdés jó, még ők se merték előválasztásnak hívni...

vitalis06 2013.08.17. 08:45:44

Érzésem (és a környezetemben tapasztaltak) szerint ez lesz az első választás, ahol már nem elég a "valaki ellen" jelszó, ahol az emberek ez alapján már nem fognak elmenni szavazni. A bal oldal annyira személyiségek, vezetők, elképzelések nélküli, hogy az emberek azt mondják, még az is jobb ami van, minthogy a teljes káosz jöjjön, főleg nem egy ilyen gazdasági helyzetben. A válasz sokaknál minden bizonnyal a nemszavazás lesz, de van egy olyan réteg is aki - bár a hátán is visszaáll a szőr tőle - de a Fideszre fog szavazni, egészen egyszerűen azért mert ott lát valami irányvonalat, vezetési képességet elképzelést, míg a másik oldalon (oldalakon?) semmit.

Fejesrob 2013.08.17. 08:55:29

Tipikus értelmiségi politikai elemzés, amely maximálisan eltér a valóságtól pusztán azért, mert utálja Orbánékat.

Nem kitalálni kell, hanem megkérdezni húsz, esetleg kétszáz embert.

Az jön majd ki belőle, hogy Orbánék sokkal hatékonyabban kormányoznak. Ez nem jelenti azt, hogy nem vág húsba, de legalább látszik az eredménye. Visszafizetett IMF hitel és az IMF kirugdosása, nem nőtt az államadósság, alacsony az államháztartási hiány és az infláció.

Ezt sem Bajnaiból, sem Mesterházyból nem nézik ki, ennyi.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2013.08.18. 10:15:03

@doggfather: :)
Nos, tegnap az wc-ről jövet volt "szerencsém" elcsípni Tóbiás úrtárs egy mondatát, ami valahogy úgy szólt, hogy:
- nem kell bekíváncsiskodni a konyhába (nekünk), elégedjünk csak meg azzal, amit majd (ők) elénk tálalnak...

Csak hát ez a stílus már '10-ben SEM jött be nekik.

Mellesleg hasonló bajom van az LMP-vel is, amelyik a 370e választójából 800-nak adott "közvetlen" (bázisdemokratikus) beleszólási lehetőséget - de még azt sem szívesen.

És hogy ne csak kritizáljak:
Éljen a LIKVID demokrácia! :P
süti beállítások módosítása