2013
aug.
26.

Bár időről-időre kétségek merülnek fel a közvélemény-kutatások megbízhatóságával szemben, véleményünk szerint a magyar kutatószakma alapvetően hiteles méréseket végez, és korrekt eredményeket közöl. A közvélemény-kutatások mindenütt a világon alkalmasak a teljes népesség (vagy akár kisebb, speciális csoport) véleményének felmérése, ám ennek két fontos feltétele van.

Az egyik a jól kiválasztott minta: egy közvélemény-kutatás eredményét akkor lehet elfogadni, ha a kutatásba bevont minta jól leképezi azt a sokaságot, akinek a véleményére kíváncsiak vagyunk (a minta reprezentatív). A másik feltétel, hogy a kérdések és válaszok egyaránt világosan, érthetően legyenek megfogalmazva, ezáltal a válaszadó valóban arra válaszoljon, amit kérdezünk tőle.

stopmabg.jpgfotó: stop.hu


Az a javaslat, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyét közvélemény-kutatás segítségével határozzák meg, számos dilemmát vet fel, elsősorban annak kapcsán, pontosan kiket kérdezünk meg: a létező ellenzéki szavazókat, a „bizonytalanokat”, vagy a teljes népességet. A fő probléma, hogy erre a kérdésre nem létezik „független” válasz – Mesterházy vagy Bajnai elsősége könnyen azon múlhatna, pontosan milyen körben végezzük a kutatást. Ami könnyen oda vezethetne, hogy a javaslat eredménye legfeljebb az lenne, hogy a jelöltállításról folytatott tárgyalásokat kérdőív-szerkesztési és mintavételi tárgyalások vennék át.

1.    Kizárhatóak-e a jobboldali szavazók? A legtöbb esetben a „kormányváltó” szavazók megkérdezése merül fel ötletként – vagyis azok, akik vagy valamelyik ellenzéki párt támogatói, vagy ma ugyan nem azok, ám általánosságban kormányváltást szeretnének. Noha érthető az a szándék, hogy a Fidesz és Jobbik szavazói ne szóljanak bele az ellenzéki jelölt kiválasztásába, ugyanakkor, ha a Fideszt középről, részben kiábrándult, csalódott kormánypárti szavazókkal akarják legyőzni, akkor az ő véleményük is számít, így kollektív kizárásukkal elveszik a véleményük.

2.    Számít-e a jelenlegi választási aktivitás? A már jelenleg is biztos szavazók pártpreferenciája jelentősen különbözik azokétól, akik részvételükben bizonytalanok (vagy állításuk szerint biztosan nem mennének el voksolni) – el kell tehát dönteni, hogy kinek a véleménye számít? Az ugyanis a mostani támogatottsági adatok alapján bizonyos, hogy csak a részvételükben biztos szavazók kevesen vannak: a kormányváltáshoz jelenleg passzív szavazókat is aktivizálni kell. Az azonban, hogy hol húzódik a határ a még hadra fogható szavazó és az otthon maradó – de a miniszterelnök kérdésében azért véleményt nyilvánító – választó között, igen nehéz eldönteni. A potenciális proteszt szavazók többsége ma úgy nyilatkozik, hogy nem venne részt a választáson – ám éppen az ő megnyerésük adja a baloldal számára a legkomolyabb lehetőséget a Fidesz legyőzésére.  

3.    Mi a helyzet azokkal, akiknek a személyi kérdés valóban másodlagos? Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy ilyen kutatás esetén hogyan válasszanak azok, akiknek tulajdonképpen tényleg irreleváns, hogy melyik jelölt vezeti a listát, akiknek csakis az a fontos, hogy az Orbán-kormányt leváltsák. Már 2013 tavaszán is azt láttuk, hogy a jelenlegi ellenzéki pártokra szavazók túlnyomó többségének mindkét jelölt elfogadható, amennyiben Orbán Viktor egyedüli kihívójaként jelenik meg. Komoly dilemma, hogy őket kell-e kényszeríteni arra, hogy egyik vagy másik jelölt kizárólagossága mellett voksoljanak, hiszen esetükben egyértelmű, hogy a személyi kérdés háttérbe szorul. Tulajdonképpen felmerülhet a kérdés, hogy a két jelölt mellett szerepeljen egy harmadik kategória is, azon szavazók számára, akik mindkét jelöltet támogatják.

4.    Mi történik, ha nem egyértelmű az eredmény? A jelenlegi támogatottsági adatok alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a két jelölt fej-fej mellett végez majd, mely esetben csak a megosztottságot lehet rögzíteni. Ráadásul a jelenlegi konfliktusos hangulatnak köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy az ellenzéki tárgyalásoktól megcsömörlött ellenzéki szavazók jelentős része a Nem tudja, nem válaszol opciót választja majd (illetve az sem kizárt, hogy spontán előkerül majd majd egy „egyikük sem” lehetőség). Könnyen létrejöhet egy olyan helyzet, amiben egyik jelölt sem szerez egyértelmű, abszolút többségi támogatást a szavazók között. Ez azt jelentené, hogy a végeredmény az erős, az összefogást megjelenítő jelölt helyett az ellenzéki erők végletes szétforgácsolódásának lenne bizonyítéka. Ez tehát az eredeti szándékkal teljesen ellentétes eredményre vezetne: a kormányváltó hangulat megerősítése helyett a kormányváltás nehézségeinek bizonyítéka lenne.  

A fent megfogalmazott dilemmák tisztázása nélkül az egyértelmű eredmény helyett várhatóan értelmezési verseny alakulna ki a felek között.  

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr575477866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kéne a hatalom mi? 2013.08.27. 13:18:32

Közeledik 2014 tavasza, és a baloldali csoportosulások egyre jobban érzik a hatalom illatát. Eljön a nap, amikor esélyt kapnak, hogy újra a húsos fazék közelébe kerülnek. Végre vége lehet, a négy éves nélkülözésnek a baloldali sajtóban újra megjelenhet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2013.08.27. 12:14:08

Most miért kell úgy csinálni, mintha Bajnai és Mesterházy "talán" egálba lenne?

Elég nyilvánvaló, az MSZP szimpatizánsok Mesterházyra szavaznak,hiszen ő az elnökük. A maradék viszont nem sok.

Ezzel nem írom azt, hogy ne lehetne rendezni egy ilyen szavazást, vagy közv.kutatást, úgyis Soros fizeti:))

Unbiased 2013.08.27. 12:15:58

Azért nem bízom a közvélemény-kutatások eredményeiben, mert igen alacsony a mintavételük. Ha jól értettem, most a szokásos ezer helyett tízezer szavazót kérdeznének meg. Ez kb. olyan, mintha egy 500 fős csoport véleményét egyetlen csoporttag megkérdezésével akarnák kialakítani (5 millió szavazóval számolva).

[megmondoember] 2013.08.27. 12:19:06

Az 1. pont hülyeség. Azért akarják a Fidesz-szavazókat kizárni, hogy azok ne manipulálják a felmérés eredményét azzal, hogy az esélytelenebb, töketlenebb, megosztóbb jelöltet (ti. Mesterházyt) adják meg általuk preferáltnak.

3. pont dettó. Nincs olyan komoly közvéleménykutatás amiben ne lenne eleve az egy-egy kérdésre adható válaszlehetőségek között az, hogy "nem tudom" vagy hasonló neutrális alternatíva - tehát nem igaz, hogy önmagában egy felmérés bármilyen módon és értelemben szükségszerűen "kényszerítené" választásra a két alternatíva közül azokat is, akik mondjuk egyikre sem szívesen szavaznának.

4. pont megint. Nincs olyan, hogy nem egyértelmű az eredmény. A focit gólja játsszák, a szavazást meg egy szavazattal is meg lehet nyerni. Ráadásul ha egyébként tényleg olyan közel vannak egymáshoz és a felmérés jól tükrözi a valóságot, akkor úgy is tök mindegy lesz, hogy melyikük lesz a jelölt, nem? Hiszen akkor a végeredmény így is, úgy is ugyanaz lesz, legalábbis szavazati szempontból, a választáson is.

unionista (törölt) 2013.08.27. 12:31:42

előválasztás hármas felállásban működött volna: mesterházy - bajnai - schiffer. ami a zöldek megerősödéséhez vezetett volna. de másként nem lehet volna az ellenzéknek akár kétharmada.

ezen a ponton az előválasztás hülyeség. kívülről kell hozni miniszterelnököt. a probléma, hogy az egész baloldal ügyetlen vagy tisztességtelen, hogy nehéz mondani egy alkalmas embert. andor lászló az, aki érintetlen maradt.

unionista (törölt) 2013.08.27. 12:34:41

@[megmondoember]:
a közvéleménykutatás egy becslés elméleti hibahatárral.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.27. 13:00:20

@Unbiased: A közvéleménykutatás egy becslés és a statisztikai módszerekkel megbízható eredményt ad, ha nincsen nagyon gyorsan változó tényező vagy éppen nem egy túl kicsi tényezőt akarsz mérni.
Tehát megbízható, ha egy párt támogatottsága mondjuk 15-20% között ingadozik egy negyedévben, de félrevezető, ha egyik napról a másikra 20%-ról 5%-ra csökken. Ha pedig a DK, LMP, KDNP pontos támogatottságát szeretnéd mérni, akkor nagyobb minta kell, mert a 2%-os hibahatár náluk akár a valós támogatottság duplája is lehet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.27. 13:02:20

@unionista: Andor László mint miniszterelnök-jelölt? Ez az év vicce! :)))

Ludovikás Levente 2013.08.27. 13:02:43

Egy dolog hogy kit lájkol az ember, a másik meg az hogy kire szavaz

Mondok egy hasonlatot, abból talán jobban meg lehet érteni. Ha választani kéne kire bízzam az autóm szerelését, én egy rutinos öreg olajfoltos szerelőt választanék. Persze szívesebben néznék egy fiatal csöcsös lányt amint behajol a motorháztető alá valami szexis tangában, de jobb ha nem nyúl hozzá a verdához

Ugyanúgy lehet valaki szórakoztató egy politikai showműsorban, de ebből nem következik hogy rábíznám az ország kormányzását. Ahhoz nagyon sok minden kell, például egy fegyelmezett politikai apparátus, ami Bajnainak kapásból nincs meg (autószerelő szerelőműhely nélkül). Juhász Péter, Kónya, a PM csipet-csapata teljesen alkamatlan erre

Ludovikás Levente 2013.08.27. 13:16:23

@unionista:
"andor lászló az, aki érintetlen maradt"

Arra az Andorra gondolsz, aki Brüsszelben távol maradt, amikor a Magyarország elleni túlzott deficit eljárásban döntöttek a kohéziós támogatások felfüggesztése ügyében?

Hitványabb alakot nehezen tudok elképzelni nála. Ezzel minimum azt bizonyította, hogy eurokrataként többre tartja saját karrierjét a hazája jogos érdekénél

kukatr 2013.08.27. 13:29:41

@Unbiased: Minél nagyobb a sokaság, arányaiban annál kisebb mintára van szükség. Nem jó a hasonlatod. Ezer fő is elég Magyarország lakosságának modellezésére. Az viszont sokat számít, hogy milyen eljárással válasszuk ki a minta elemeit. Sok mintavételi eljárás létezik, melyek használata különböző kérdéskörök, problémák esetén javasolt.

uud 2013.08.27. 13:35:55

szívesen töltök ki és válaszolok közvéleménykutatásokra. természetesen mindig hazudok.

dr kíváncsivagyok 2013.08.27. 13:38:02

Nno comment...

"A Mokka szavazását megirigyelve, úgy döntöttünk, hogy mi is feltesszük a Hír24 olvasóinak majdnem ugyanezt a kérdést.

Tehát:
Melyik miniszterelnök-jelölttel lenne esélye a baloldalnak a választásokon?
Bajnai Gordonnal. 33%
Gyurcsány Ferenccel. 13%
Mesterházy Attilával. 14%
Nincs esélye a baloldalnak. 40%
Összes szavazat. 14620 "

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.08.27. 13:39:39

Egy nagyon fontos dolog kimaradt a cikkből, mégpedig az, hogy a jobboldal össztüze szinte csak Bajnaira zúdul, azaz ők pontosan látják, hogy kitől is kell félniük. Mesterházytól nem nagyon tartanak.
Az is igaz persze, hogy 2002-ben Medgyessyt sem vették túl komolyan... :)

unionista (törölt) 2013.08.27. 13:50:14

@Online Távmunkás:
mégis ki az alkalmas jelölt. bajnai (aki oszkó nélkül) egy szót sem tud mondani a gazdaságról? vagy mesterházy? vagy szanyi andor? vagy kicsoda? kuncze? vagy fodor?

ki az, aki
1. diplomáciai értelemben nincs elszigetelve. vagyis képes tárgyalni brüsszellel, berlinnel és béccsel?
2. a szocik pártemberei és bajnai befektetői számára elfogadható, mert úgy képzelik: bábként tudják majd mozgatni.
3. bármikor megbuktathatja a nép. vagyis erős kontrollt gyakorolhatnak a kormány felett a magyarok.
4. ezzel együtt el tudja látni a feladatát.
5. nem mérsékelt jobboldali. mert annak ebben az országban nincsenek szavazói.

unionista (törölt) 2013.08.27. 13:53:32

@Ludovikás Levente:
ha a rohadt geci unió az oka mindennek, akkor könyörgöm követeljétek már a kilépést. népszavazás kellene erről, hogy a befektetők lássák, mely térségeket kell messzire elkerülni. és akkor ott felvirágzik majd a haza. hiszen ott a szittya magyarság uralkodhat végre. és mindenki jól járna. legyetek már egyenesek. követeljétek nyíltan a kilépést.

Szélmalomharcos 2013.08.27. 14:07:48

@Frady Endre:
Ha érted a választási matematikát gondolom nem nehéz rájönni, hogy a Fidesz támogatóinak nagy része korábban az MSZP-re szavazott. Ezek az emberek jórészt amiatt távolodtak el a korábbi választásuktól, mert látták hogyan csóválja a farok a kutyát, hogyan szopják le a szocialisták engedelmes köcsögként a buzeráns SZDSZ-t

Most Bajnai ölti magára egyre nyíltabban az SZDSZ szopatóköpönyegét, amitől a jelenlegi szoci választóknak is hányhatnékja van, csak nem merik nyíltan kimondani, mert a megszokott pártfegyelem, meg az újmódi píszí ezt kívánja tőlük. Úgyhogy megint csak azok jártak jobban akik a Fidesz mellé pártoltak, mert ők legalább nyíltan szidhatják Bajnait meg a körülötte lerakódó szennyedékeket

Erre érzett rá a Fidesz, és ki is használja a Bajnai iránt egyre jobban felgyülemlő útálkozást

Ludovikás Levente 2013.08.27. 14:14:06

@unionista:
Szerinted túl nagy elvárás Andor Lászlótól, ha azt mondja valaki hogy a havi tizenvalahány ezer eurós fizetéséért legyen ott ha valami fontos döntés születik, és lehetőleg próbálja meg ennek során a delegáló ország jogos érdekeit megfogalmazni?

Az, hogy ilyen (MSZP által delegált) tetvek képviselik (?) az országot Brüsszelben, még nem ok a kilépésre. Legközelebb jobban meg kell választani hogy kit küldünk oda

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.27. 14:14:46

@unionista: A felsoroltak mindegyike alkalmatlan. Andor főleg azért, mert tíznél több szavazót nem mozgatna meg a neve...

Capt. Hindsight 2013.08.27. 14:28:21

Maradjon Orbán, de előtte végezzenek el rajta lobotómiát. Simán megszavaznám.

unionista (törölt) 2013.08.27. 16:18:40

@Online Távmunkás:
isten ments bármilyen népvezértől. bajnait is ezért kellett eltaposni.
süti beállítások módosítása