2013
sze.
9.

A „balliberális” kifejezés azt sugallja, mintha a baloldaliak mind liberálisok, a liberálisok mind baloldaliak lennének; mintha a két dolog azonos volna. Ez rossz a baloldaliaknak és rossz a liberálisoknak is, egyedül a Fidesz profitál ebből. TÓTH Csaba írása.

*

Kapcsolódó hivatkozások:

*

A napokban három különböző országban is a választók elé járulnak a liberálisok: szeptemberben az ausztrál, a norvég és a német szavazók is voksolhatnak liberális pártokra. Nagy bajban lenne az az elemző, aki a magyar politikában meghonosodott „balliberális” kategóriát bármilyen módon alkalmazni szeretné ezekben az országokban: a liberálisok mindhárom választáson a baloldallal szemben indulnak. A norvég liberálisok egy baloldali kormányt szeretnének leváltani – szövetségben a konzervatívokkal és a kereszténydemokratákkal. A német liberálisok a kereszténydemokrata Merkellel közös koalíciójuk fennmaradását szeretnék elérni. Ellenfeleik: a szociáldemokraták, a zöldek és a szélsőbaloldaliak. Ausztráliában a Liberális Párt a jobboldal meghatározó pártja – valójában közelebb áll a brit konzervatívokhoz, mint a szigetország liberálisaihoz. Ha pedig valakinek további bizonyítékra lenne szüksége, mennyire nem létezik semmiféle „balliberális” blokk Európában, annak elég megnéznie, amint két héttel ezelőtt Londonban a liberális Nick Clegg a konzervatív miniszterelnök mellett érvelt a szíriai beavatkozás mellett – a baloldali Munkáspárt képviselőivel szemben.

cameronclegg.jpg


Amikor a hazai jobboldal a „balliberálisokkal” szembeni ellenszenvét igyekszik Európába exportálni, egészen abszurd helyzetek állnak elő. Egy blokkba kerül például a zöld-baloldali Tavares a liberálisokkal – jóllehet ők a magyar helyzet megítélésén kívül alig valamiben értenek egyet. Az egyes jobboldali kommentátorok által szintén balliberális Európai Bizottságnak pedig jobboldali és liberális tagjai vannak – ha bárki diktál Magyarországnak, azok nem a bal-, hanem a „jobbliberálisok”.


Magyarország persze más – lehet hogy Európában nincs értelme a balliberális kifejezésnek, itthon azonban van, hangozhat az ellenérv. Csakhogy ez legalábbis az SZDSZ 2009-es irrelevánssá válását követően nem igaz. 2010 óta a parlamentben nem balliberális, hanem baloldali és zöld – illetve szélsőjobboldali – ellenzék áll szemben az Orbán-kormánnyal. Az Orbánt leváltani igyekvő szövetség alapvetően baloldali karakterű. Az „előválasztási” küzdelemben egy szocialista pártelnök állt szembe egy, korábban a szocialisták által választott – a liberálisok által is megszavazott – technokrata kormányfővel. A harmadik lehetséges szereplő, Gyurcsány Ferenc szintén az MSZP elnöke volt. Fodor Gábor valóban előtag nélküli alakulatát leszámítva a kormányváltásra erők között nincs deklaráltan liberális. Az Együtt-PM szövetség, amit a kormánypárti megszólalók előszeretettel liberálisoznak le, baloldali, centrista, liberális és zöld politikusokat is tartalmaz, ám a Párbeszéd Magyarországért súlya okán sokkal indokoltabb lenne baloldali-zöld, mint balliberális alakulatnak nevezni. 2014-ben a baloldal és a jobboldal harcol majd a kormányalakítás jogáért – semmi okunk az előbbi helyett a „balliberális” kifejezés használatára.

A baloldaliak és a liberálisok programszinten is mást szoktak képviselni. A legfontosabb különbség az állam és a piac szerepéhez való viszonyuk: a baloldaliak sokkal inkább hisznek az állami beavatkozásban, míg a liberálisok szerint a piac és a verseny szinte mindig jobb szabályozó, mint az állam. Minden jobboldali állítás dacára a baloldali-liberális kormányok politikáját szinte soha nem a kisebb, liberális alakulat határozta meg: ha így lett volna, a Gyurcsány-kormány a több biztosítós, versengő egészségügyet vezeti be a vizitdíj helyett, vagy mellett. A liberálisok az alacsonyabb adókban és a kisebb szociális ráfordításokban hisznek – míg a baloldaliak gyakrabban szimpatizálnak a „fizessenek a gazdagok” típusú szlogenekkel. Nem véletlen, hogy ma mind az MSZP, mind az Együtt alapvetően baloldali, progresszív adózást hirdet és tartózkodik a rezsicsökkentés határozott kritikájától. A liberálisok többsége elvi szinten egyetért a tandíjjal – a baloldaliak ellenzik. Bár a jobboldali kormányhoz képest a baloldaliak is toleránsabb álláspontot képviselnek emberi jogi vagy kisebbségi ügyekben, a liberális álláspontot – például a melegek házasságát vagy a könnyűdrogok dekriminalizációját – nem vállalják fel.


A „balliberális” kifejezés talán leggyakrabban az értelmiség és a véleményformálók kapcsán hangzik el: a „balliberális véleménydiktatúra” a magyar jobboldal szélének kedvelt fordulata. A hazai közéleti véleményformálók között valóban sokan vannak, akik egyszerre baloldaliak és liberálisok – ám szerintem többségük mind magáról, mind kollégáiról könnyedén el tudná dönteni, hogy inkább baloldali vagy liberális.
A baloldali és a liberális kifejezések összemosása valójában elsősorban a hazai jobboldal érdeke – és mind a baloldaliaknak, mind a liberálisoknak rossz. A baloldal – különösen annak piacellenes, antiliberális tagjai – így folyamatosan védekezésre kényszerülnek. A liberalizmus, mint kisebbségi ideológia, jóval nagyobb támogatottsággal bír, mint amit az SZDSZ a 2000-es évek választásain elért – ám többségi elképzeléssé soha nem tudna válni Magyarországon. Ha a baloldal azonossá válik a liberálisokkal a választók szemében, esélye a választási győzelemre csökken. Ez természetesen pontosan az, amit a Fidesz szeretne elérni.

szili.jpgSzili Katalin államfői ambícióit sem támogatták a liberálisok

fotó: nol.hu

A folyamatos és permanens asszociáció ugyanakkor a liberálisoknak is árt. Egyrészt, lehetetlenné teszi az ideológiailag vagy pártpolitikailag jobboldali liberálisok liberális öndefinícióját. A Republikon egy korábbi kutatása kimutatta, hogy a liberálisok jelentős része a Fideszre szavaz – ám ők, amint közéleti aktivitásba kezdenek, menekülnek e kifejezéstől. Így lett a „szabadelvű” kifejezés a jobboldali liberális szinonimája. Rossz ugyanakkor a liberálisoknak a folyamatos asszociáció azért is, mert azt sugallja, hogy támogatniuk kell a baloldal programját – miközben például a piaci alapú liberálisoknak számos problémájuk van azzal – ehhez elég egy pillantást vetni kapitalizmus.hu oldal írásaira.


A „balliberális” kifejezés pillanatnyi szövetség helyett azonosságot sugall a baloldal és a liberálisok között – és pontosan ezért zseniális a jobboldal számára. Az SZDSZ bukásában biztosan szerepet játszott, hogy nem tudta elmagyarázni: az MSZP-vel kötött szövetsége nem jelenti azt, hogy az MSZP és az SZDSZ azonossá vált volna. Minderre 2014-ben és utána is érdemes lesz emlékezni: a legtöbb liberális vélhetően a baloldalt támogatja majd az Orbán-rezsim leváltása érdekében – ám ettől még nem válik baloldalivá, ahogyan a liberálisok támogatásától a baloldali pártok sem válnak balliberálissá.


A balliberális kifejezés használata csak a Fidesznek jó. A baloldaliak és liberálisok nem tudják befolyásolni a kormányoldal kommunikációs gépezetét – ám annyit tehetnek, hogy nem erősítenek arra rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr985503263

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Török Zsoltnak elmentek otthonról, vagy azt hiszi, nekünk mentek el? 2013.09.10. 14:21:04

. Sikersztoriként tálalja, hogy tegnap 10%-kal kevesebben szavaztak az MSZP jelöltjére, mint három éve a váci önkormányzati választáson. Időközi választás volt 2013. szeptember 8-án Vác 2. sz. egyéni választókerületében, Csuka István fideszes képvise...

Trackback: Megérkezik az Orbán-unoka a választási kampány finisére? 2013.09.10. 14:13:10

. Profi húzás lenne, ha a vén diktátor a kis trónörökössel a karján pózolná végig a választási kampány utolsó hónapját. Zabálná a magyar. Az időbe éppen beleférne, feltéve, ha valóban kerekedik már a képen látható pocak. Számoljunk! Tegyük fel, ho...

Trackback: „Balliberálisok?” 2013.09.09. 15:26:03

Ha a baloldal azonossá válik a liberálisokkal a választók szemében, esélye a választási győzelemre csökken.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincenzo90 2013.09.09. 13:39:45

Az MSZP azért jócskán összenőtt az SZDSZ-szel, és nem változtak meg egyik pillanatról a másikra amiatt, mert utóbbi elkopott, szalonképtelenné vált, lejáratta magát. A kettő nálunk igenis összeforrt, és ez egészen addig nem is fog megváltozni, amíg nem jelenik meg egy olyan liberális párt, vagy réteg, amely élesen elhatárolódik attól a -ha szétzilálva is, de- jelenleg is létező liberális elittől, amely a ballib oldal hangadója volt 20 évig, és amely most is meghatározza a baloldalinak mondott pártok ideológiáját. Amíg nem jön valaki, aki a haladást építő tevékenységként fogja fel, és amíg a romboló, tagadó, pusztító fogalmak ugranak be az embereknek a "liberális" szó hallatán, és végül amíg az anno az SZDSZ-t sok tekintetben kiszolgáló MSZP meg nem szűnik meghatározó erő lenni, addig nem változik a felfogás. Nem hinném, hogy a liberálisok ráerősítettek volna a kormány kommunikációjára, vagy ha mégis, akkor nem szóhasználatukkal, illetve azzal, hogy képtelenek megszervezni a maguk politikai mozgalmait, pártjait. Vajon vannak köztünk egyáltalán valódi liberálisok?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 13:41:52

A gond az, hogy "balliberális" kifejezést sokan imádják SAJÁT MAGUKRA is használni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 13:52:17

A magyar helyzet elsősorban az SZDSZ hibája, azon belül is Pető Iváné. Az ő elnöksége alatt lett az SZDSZ törzsi alapú párt, mely szekértáborok alapján politizál és nem politikai elvek szerint.

Az SZDSZ-ből ki lett irtva lassan minden irányzat a szociálliberalizmuson kívül, s elsősorban a klasszikus jobbos liberalizmus lett likvidálva. Majd a szoclib irányzat is lassan elvesztette arcát, s azontól az MSZP legitimálásának szentelte minden erejét. Az ok: inkább modernizálódni akaró ex-komcsi, mint fasisztagyanús mucsai.

Ez aztán lassan leradírozta a politikai térképről az SZDSZ-t, mely a liberalizmust is magával rántotta. Mára a magyar köztudatban a liberalizmus valamifél valóságidegen zagyvasággá vált, melynek egyetlen célja cigányok támogatása, s marginális törpe kisebbségi csoportok jogainak túlhangsúlyozása. A liberalizmus alapvető eszmei a feledésbe merültek.

Nem leszünk gyarmat ! 2013.09.09. 15:44:57

A balliberális kifejezés tényleg ellentmondásos, lehet hogy szerencsésebb lenne nemzeti és hazaáruló oldalról beszélni.

♔bаtyu♔ 2013.09.10. 13:05:04

Hadd ne fordítsam le a ballibsi kifejezést:))))

OkoskaTo:rp 2013.09.10. 13:07:12

A balliberálist a Fidesz szülte meg, és tartja a köztudatban. Olyan kötelezően állandósult szókapcsolat ez, mint a gyurcsánybajnai. A lényege, hogy különösebb érvelés nélkül a teljes ellenoldalt hitelteleníteni lehessen vele.

Kivlov 2013.09.10. 13:10:08

@OkoskaTo:rp:
Szülte? miért szülte volna?
szerintem meg a szadesz szülte meg 94ben, amikor összeálltak azzal, aki ellen létrejöttek...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.10. 13:16:54

A Bokros-"csomag" kifejezést is a szocik találták ki - de az, hogy mára a "csomag" szó szitokszóvá vált, azt a fityesz érte el.

ephart 2013.09.10. 13:20:00

ezért kéne a fogalmat jobban lefedő judeobolsi használni

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.09.10. 13:20:00

Egy VALÓBAN jobboldali és VALÓBAN liberális (tehát senkivel sem kivételező) pártnak olyan sok szimpatizánsa lenne, hogy azt a többi párt (és bármelyik kormány) már az alapítása pillanatában kinyírná.
Ezért ilyen pártot soha, sehol nem fogunk látni (külföldön sem).

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.09.10. 13:23:59

Ahhoz még valószínűleg egy egész generációnyi időre lesz szűkség, hogy eltűnjön a köztudatból az SZDSZ kifordult liberalizmus-értelmezése és viselt dolgainak emléke. Amíg ez meg nem történik, a "liberális" kifejezés megmarad szitokszónak. Kár érte, de most már nincs mit tenni.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2013.09.10. 13:30:02

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Az a baj, hogy a liberalizmusnak százféle értelmezése van
és mindenki szabadon választhatja ki a neki legjobban megfelelőt.

Szelid sunmalac 2013.09.10. 13:38:13

Az igazsag az, hogy a magyaroknak fogalmuk sincs egyetlen klasszikus politikai iranyzat mibenleterol sem. Nem tudjak mik a jellemzoi a liberalisnak, a szocialistanak, a kommunistanak, a konzervativnak, a neoliberalisnak, a neokonzervativnak es sorolhatnam. Ajanlhatnek konyveket a politikaelmeletrol pl. Kiss J. Laszlotol, de az emberek 95% az elso oldalnal feladna, nemhogy megertse a benne leirtakat.

Brix 2013.09.10. 13:40:46

Olyan hogy "balliberális" nincs. Ez Orbán találmánya, aki 1992-től 2000-ig a Liberális Internacionálé alelnöke volt, de el akarta magát határolni az SZDSZ-től.
A liberálisnak lehet társadalmi és gazdasági értelemben is lenni. A leghíresebb jobboldali konzervatív politikusok, mind liberális gazdaságpolitikát követtek. Thatcher és Pinochet mindketten , következetesen a szabadpiac, minimális állami beavatkozás , és a privatizáció hívei voltak. Gazdaságilag liberálisok!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.10. 13:45:15

@♔bаtyu♔: @ephart: @Kivlov:
Mekkora defekt lenne nálatok, ha felbukkanna egy igazi jobb-liberális párt (amire egyébként óriási szükség lenne). Egy olyan nemzeti oldal, ami nem akar mindenbe belepofázni, mindet államosítani. Az egész habonyi értelembe vett shitkatapultot át kéne építeni és a ti lökött agyatok is kisülne a sok beégett és berohadt bullshit törlése közben.

ephart 2013.09.10. 13:54:30

@mutymurutty: álmodozz ám a mostani realitás az hogy a judeobolsi oldal 8-12 évig csak a partvonalról ajvékolhat.politikai Statiszták semmi több.a magyarok nélkülük hozzák a döntéseket nem tehetnek ellene semmit.e van paszuly szokjad

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.10. 13:58:46

Én egy politikai teszt szerint baloldali konzervatív vagyok, amin nem lepődtem meg, mert tudtam, hogy baloldali vagyok és azt is, hogy sosem voltam liberális.
Keresztény vagyok - a szó bibliai és nem aktuálpolitikai értelmében - és ez erősen kizárja azt a fajta szabadosságot, amit manapság tévesen szabadelvűségnek hívnak.
Amúgy én Jézust is inkább baloldalinak tudnám elképzelni.
:)

ephart 2013.09.10. 14:12:03

@Frady Endre: 'Amúgy én Jézust is inkább baloldalinak tudnám elképzelni.'

és Kajafásékat?

_most_ 2013.09.10. 14:12:17

a balliberális kifejezést leginkább a fidesztrollok szokták használni, ha elfogynak az érvek, ami elég hamar elszokott :D

szuperkrumpli 2013.09.10. 14:22:22

A 2000-es évek legszebb troll szava a ballibsibolsijúdeonáci!

IdomitottFoka 2013.09.10. 14:26:47

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Arról nem is beszélve, hogy külön igény és érdek van arra, hogy még maguk se értsék ezeknek a fogalmaknak a jelentését.

Szelid sunmalac 2013.09.10. 14:29:51

@Frady Endre: En meg liberalis es gazdasagilag centrum

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:35:22

Ez azért van, mert Európában jellemzően:

liberális = gazdaságpolitikában jobbos, emberi jogi kérdésekben liberális

baloldali = gazdaságpolitikában balos, emberi jogi kérdésekben vegyes, de gyakran konzervatív

jobboldali = gazdaságpolitikában jobbos, emberi jogi kérdésekben konzervatív

És nyilván a gazsasági kérdések jellemzően hangsúlyosabbak, hiszen valamiből meg is kell élni ahhoz, hogy emberi jogokról (és kötelességekről) beszélhessünk, ezért a jobbosoknak természetes szövetségesei a liberálisok.

Magyarországon viszont a bal-jobb és a liberális-konzervatív ellentétek is összekuszálódtak. Gazdaságpolitikai szempontból az MSZP és a belőle kivált pártok nem egységesek, enyhe jobbközéptől a balközépig tartanak (MSZP-n belül is), a Fidesz a középtől a szélsőbalig, emberi jogi kérdésekben meg a Fidesz erősen konzervatív, az MSZP enyhén liberális, és ezen a ponton kapcsolódott össze az SZDSZ-el, habár az SZDSZ sosem volt hitelesen liberális.

Laciii 2013.09.10. 14:38:26

Csak azt nem értem, hogy aki a balliberális megnevezés helytelen használatát kifogásolja miért használja helytelenül a jobboldal megnevezést.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.10. 14:40:53

@Laciii:
" Csak azt nem értem, hogy aki a balliberális megnevezés helytelen használatát kifogásolja miért használja helytelenül a jobboldal megnevezést."

Látom nem érted :))))

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:41:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Én sosem találkoztam ilyennel, csak szitokszóként használják, úgy.

Egyébként a baloldali liberális, ha lenne ilyen, akkor gazdaságpolitikában egy erős szociális hálót építene, korlátozná a versenyt, és viszonylag magas állami tulajdon hányadot tartana, ettől lenne baloldali, másrészt a lakosságnak nagyobb mozgásteret engedne az egyéni szabadságjogoknak a jelenleginél. Egy ilyen párt van ma Magyarországon, az LMP, és sem az MSZP, sem az SZDSZ nem volt soha ilyen.

♔bаtyu♔ 2013.09.10. 14:42:59

@mutymurutty:

El vagy te tévedve haver, "felbukkan egy jobb liberális párt".
Honnan, a csatornából?

Ott van neked Fodor, nem értem mit akarsz. Vagy valami erő minden stikli után mossa újra a libsiket?

Nem fog itt felbukkanni semmi, leszerepeltetek rendesen. Maximum valami kullancsként az MSZP nyakában, de ahogy elnézem, ők már óvatosak, kihajították Fodorékat a tárgyalóból.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:43:14

@Géza Budai:
Nemzeti oldalt nem látok sehol, hazaáruló oldal viszont most van épp hatalmon.

♔bаtyu♔ 2013.09.10. 14:46:00

@OkoskaTo:rp: Marhaság, Orbánék még sehol sem voltak amikor elterjedt.

Kb. 92-től kezdték el használni, ahogy az SZDSZ "hozta" ki a komcsikat médiájával a karanténból.

Általánosan pedig 94-től használják és nem Orbánék terjesztették el.

ds3 2013.09.10. 14:46:11

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Én meg liberális jobb.
A Fidesz viszont valójában egy konzervatív baloldali párt. Ezért is vicces amikor a "baloldat" ekézik.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:46:26

@Kivlov:
Részben igazad van, részben meg nem. Ugyanis a Fidesz ezt a szót úgy használja, hogy egy személy is lehet a szemükben baloldali liberális, holott ez egy koalíció elnevezése volt csak eredetileg.

tobeor 2013.09.10. 14:47:04

Nem csak a bal és liberális, de a jobb és konzervatív kifejezéseket is szarul használják Magyarországon. Lényegében nem is jelentenek semmi olyat, mit nyugaton vagy az eredeti értelmében jelentenek. Ez részben szándékos, részben tudatlanság miatt van.

Az ország valójában nem a nyugati értelemben vett jobb-baloldal mentén megosztott, már csak azért sem, mert a magukat jobboldalinak nevezők nem elveket vagy ideológiákat követnek, hanem egy személyt. Azaz nem felvilágosult módon gondolkodnak, hanem törzsi szinten. Akármit mond vagy tesz a vezért, azonnal és automatikusan támogatják. Ha nyilvánvalóan a magyarok, a nemzet ellen tesz, azt is támogatják. Tehát identitásuk nem magyar, hanem törzsi, nem a magyarokkal vállalnak közösséget, hanem a törzzsel. Aki a törzsön (mait most pártnak hívnak, de ez mindegy, ők törzsként értelmezik) kívül esik, az ellenség, még akkor is ha egyébként magyar.

Az ilyen nyugati politikai fogalmakkal meg nem a népeket összezavarni, így is van elég bajuk.

Laci A Lakli 2013.09.10. 14:47:14

@_most_:
A masik oldalon a trollok meg folyton naciznak...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:47:38

@bunkó:
Itthon lenne 1-2% szavazója, pedig valóban ilyen pártra lenne szükség.

no_successful2 2013.09.10. 14:53:16

A poszt erősen téved. Annak hogy magyarországon balliberális, és jobb vagy szélsőjobboldalról beszélünk, elsősorban a bal, és a liberális oldal tehet, méghozzá történelmi távlatokban.
Gondoljunk csak bele. Hogyan is állt össze annak idelyén a Károlyi kormány (az ország első ballib kormánya) ?
Kikkel állt össze az SZDSZ rendre ?
Nem véletlen hát, hogy magyar viszonylatban legalábbis a balos és liberális ideológia valami zavaros ideológiai katyvaszt képezve összeolvadni látszik.
Egy dologban nagyon konzekvens mindkét oldal, a nemzeti töltésű politizálás (urambocsá nacionalizmus) konzekvens elutasítása.
Nyugodtan állíthatjuk hát, hogy az összeolvasztó terminológiáért nem a jobboldal a hibás, én úgy mondanám inkább, hogy a magyar baloldal, és a magyar liberális (amely papíron már nem létezik ugyan, de a szavazóbázisa még nagyon is meg van) oldal nem felel meg sem kormányzási gyakorlatában, sem ideológiájában a nyugati sztenderdeknek, normáknak.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:54:17

@Brix:
"A liberálisnak lehet társadalmi és gazdasági értelemben is lenni. A leghíresebb jobboldali konzervatív politikusok, mind liberális gazdaságpolitikát követtek. Thatcher és Pinochet mindketten , következetesen a szabadpiac, minimális állami beavatkozás , és a privatizáció hívei voltak. Gazdaságilag liberálisok! "

A gazdasági liberalizmust jobboldaliságnak hívják, és a szabad piac erősítését célozza meg, ezzel szemben a baloldali pártok inkább az állam megerősítésén dolgoznak, és a szabad piac korlátozásán, a fizetési különbségek mérséklésén, a gondoskodó állam hívei.

A liberális-konzervatív ellentét meg a szabadságjogokra vonatkozik.

Magyarul ma a kormányunk egy baloldali-konzervatív kormány. Szvsz ahhoz, hogy gazdaságilag és kulturálisan felzárkózzunk Nyugat-Európához, egy jobboldali-liberális kormányra lenne szükségünk, de ilyet a magyar lakosság még jó pár évtizedig nem fog megszavazni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 14:58:50

Egyébként amellett, hogy én jobboldali-liberális kormányt várnék hazánkba, én európai értelemben inkább mindkét tengelyen centrum párti vagyok, viszont egy centrum párt nem tudná helyrebillenteni az egyensúlyt a jelenlegi posztkomcsi rendszerből.

magyar ember teli szájjal 2013.09.10. 15:01:10

Szerintem az elemzésed alapvetően téves, legalább két szempontból:

1. Nálunk csak "baloldal" van, pontosabban szólva az államot növelő, a siker látványának elszenvedésétől a népet megóvó pártok - mszp-nek szitokszó a "tehetős", a fidesznek a "multi", mindkettőnek a "vállalkozó". Ezek marxista-leninista gyökerek, kádári gyökerek, az hogy a sikerességnek nincs kultúrája, nem állhat ki senki emelt fővel hogy kérem én rengeteget dolgozom és gazdag vagyok, mert ez országunkban megvetés tárgyát képezi (a mai baloldalról is így néznek rá, a Fideszék inkább igyekeznének azonnal elszedni, az SZDSZ pedig ezt hívta társadalmi igazságtalanságnak).

2. Ezt nem a politikusok találták ki, hanem az "istenadta nép", a nép nem akar dolgozni és ők nyugodtabbak ha inkább megdöglik a szomszéd tehene is, mintsem hogy az enyém is prosperáljon - "mindegy, csak dolgozni ne kelljen".

Laci A Lakli 2013.09.10. 15:03:05

Nekem csak az hianyzik, hogy a posztban miert nincs benne az a katarzis ami megallapitja, hogy miert valt szitokszova itthon a "balliberalis" kifejezes! Amig ezt nem elik meg a "balliberalis" oldalon addig nem fognak ujja szuletni...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 15:04:24

@tobeor:
Azért ha jobban belegondolsz, a marxizmus megjelenése előtt a baloldal jelentette a liberálisokat, a jobboldaliak pedig királypártiak voltak, előbbiek akarták a szabad versenyt, utóbbiak inkább többé-kevésbé a feduális rendet akarták fenntartani, amit lehet.
(Nyilván ez erős csúsztatás, mert már megjelentek a fontolva haladó konzervatívok is.)

Végső soron ma is ez történik Magyarországon, csak közben Nyugat-Európa ezen már 200 évvel túllépett.

no_successful2 2013.09.10. 15:05:17

"Az ország valójában nem a nyugati értelemben vett jobb-baloldal mentén megosztott, már csak azért sem, mert a magukat jobboldalinak nevezők nem elveket vagy ideológiákat követnek, hanem egy személyt."

Ezt honnan a faxomból veszed ?
Voltál már jobbos?
Én személy szerint jobbos vagyok, és nem azért, mert gyengéd érzelmeket táplálok Viktorka iránt.
Egyszerűen mereven elzárkózom attól, hogy egy MSZMP utódpártra voksoljak, amely, legalábbis a párttagokat illetően, még mindig tele van volt párttitkárokkal, munkásőrökkel, még akkor is, ha a vezetőségbe fiatalokat toltak maguk elé. Egyáltalán, hogy gondolhatja bárki is, hogy egy polgári demokráciában korrekt politikus tud lenni egy olyan, aki korábban Moszkvába küldözgetett jelentéseket. És ezzel még sokan vannak így.

Kivlov 2013.09.10. 15:10:20

@Ensiada Arkoveitie:
személy miért ne lehetne?
bolgárgyurka és s*ggnyalói. igazi díszpéldányok. :D

Kivlov 2013.09.10. 15:11:41

@mutymurutty:
Jó lenne, ha megjelenne. Az országnak olyasmi intézkedésekre lenne szüksége.
Csak ezt az állam cs*csén lógó átlagmagyar csökött agya nem venné be, így nem érne el 5%-ot se egy választáson egy ilyesmi párt...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 15:14:56

@Ensiada Arkoveitie:

Мо-n a baloldal/jobboldal elsősorban kulturális, nemzeti ügy. Aki nacionalista, az jobboldali, a ki meg, az baloldali. Minden más szempont lényegtelen.

A baloldali nacionalizmus és a jobboldali antinacionalizmus rendszeridegen Mo-n.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 15:18:33

@Ensiada Arkoveitie:

Igen, nagyjából a XIX. sz. második felében kerültek át a liberálisok a jobboldalra, s akkor lettek a jobboldal fő ereje. Amit ma konzervatívnak nevezünk, az jellemzően konzervatív liberális, s nem konzervatív a szó XIX. sz. eleji értelmében. A régi konzervatívokból nemigen maradt, legfeljebb apró "ultrajobb" vagy "ultrakonzervatív" csoportok vannak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 15:24:30

@Frady Endre:

Jézus nem volt se jobboldali, se baloldali, ilyen kérdésekkel nem foglalkozott.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.10. 15:32:49

@no_successful2:
Ha nem Viktorkát követnéd, akkor azt is meglátnád, hogy egyrészt a Fidesz is tele van ilyenekkel, másrészt a Fidesz jelenleg balra áll az MSZP-től.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.10. 16:22:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tudom, hogy nem foglalkozott, viszont rengeteget törődött mindazokkal a nyomorultakkal, akiket a mostani jobboldal lassanként köztörvényes bűnözőknek tekint.
Én egyébként a Jézus korabeli paráznák-vámszedők-bűnösök csoportot ma a baloldallal, míg a képmutató-farizeus-írástudó csoportot a mai jobboldallal azonosítanám. Utóbbiakkal Jézus sokkal keményebben beszélt, hiszen nem csak, hogy bűnöztek, de ehhez még Istenről rossz képet festő ideológiát is gyártottak. Lásd még: őszinte Koppány vs. képmutató műkeresztény István! :)

Laci A Lakli 2013.09.10. 16:33:41

@Frady Endre:
Szerintem ott tevedsz, hogy alapvetoen mindket oldal tolvaj-kepmutato-parazita...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 16:50:20

@Frady Endre:

Nem értek veled egyet. A elesettek segítését mint baloldalt beállítani ócska balos trükk.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.11. 08:53:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Kik azok, akik kriminalizálni akarják a hajléktalanságot és kiűzni őket mindenhonnan? Pusztán "keresztényi" szeretetből...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.11. 08:55:44

@Laci A Lakli: Valóban mindkét oldal olyan, csak a bal ehhez nem adagol és kényszerít rá másokra műkeresztény ideológiát. Az elmúlt bő két évtizedben fensőségesnek gondolt és sugallt ideológia csak jobbról jött. ;-)

2013.09.11. 18:19:23

baloldali, liberális, vagy konzervatív csak demokráciában ételmezhető, nálunk bolsevik, náci és demokrata oldal van
süti beállítások módosítása