2013
nov.
20.

A fiatalok pártpreferenciái legalább annyira sokszínűek, mint a teljes társadalomé, sőt: esetükben a széttagolt bal-balliberális pártokkal szemben két, egymással versengő jobboldali párt áll. Míg ugyanis a Fidesz első helye a számos társadalmi csoportban többé-kevésbé egyértelmű – és 2008-ig a fiatalok között is az volt –, a 18-29 évesek között a Jobbik erős kihívónak érezheti magát. REINER Roland írása.

Kapcsolódó hivatkozások:

Az utóbbi hetekben ismét felerősödött a fiatalok politikai kedvéről és pártpreferenciáiról szóló vita: míg a tavalyi évben az Aktív Fiatalok, egyetemisták és főiskolások körében készített kutatása, addig idén ősszel elsősorban a Jobbik fiatalokat célzó kampánya miatt került elő az ügy. Érdemes látni ugyanakkor, hogy a téma nem csak kutatói-elemzői szemmel érdekes: a pártok természetes stratégiája, hogy adott választói csoport elsődleges képviselőjeként pozícionálják magukat.
Nehezíti azonban tisztánlátást, hogy a kutatói mérések sem festenek egyértelmű képet a fiatalok pártpreferenciáiról. Jó példa erre a Tárki hétfői publikációja, ahol az elmúlt egy év rendszeres havi méréseit elemezve közölt részletes korcsoportos bontást, ami szerint a Fidesz minden korosztályban egyértelműen vezet: a negyvenes korosztály közepéig a Jobbik, afölött az MSZP követi a második helyen.
Csakhogy egy év alatt – ezt épp a Tárki egy másik közléséből tudjuk – igencsak átrendeződek a pártpreferenciák a vizsgált, 18-29-es csoportban: a Political Capital elemzése nyomán azt látjuk, hogy míg 2012 első felében a Jobbik megelőzte a Fideszt a vonatkozó korosztályban, 2013 nyarán egyértelműen lemaradt a kormánypárt mögött.

young01.jpg

Ráadásul múlt héten publikáltak egy adatsort – szintén a 2013-as nyári adatfelvételről – ahol az első szavazók körében az MSZP erősebb pártnak tűnt, mint a Jobbik (igaz, itt pedig az alacsony elemszám lehet torzító hatású). Ehhez képest a Tárki hétfő közlése szerint a legfiatalabb, 18-22 évesek között (első szavazók) kerül a Jobbik leginkább közel a Fideszhez: az első szavazók 30 százaléka szavazna a Jobbikra, 44 a Fideszre és csak 10 százalék az MSZP-re. Noha ezek biztos szavazó arányok, a lenti táblázat pedig teljes népességbeli támogatottság, ez nagyon jelentős különbség. 

young02.jpgTovább bonyolítja a fiatalokról alkotott képet az, ha a 18-29 évesek egy szűk csoportjának pártpreferenciáját terjesztik ki a teljes korosztályra. Jó példa erre az Aktív Fiatalok 2012-es kutatása, mely máig sokak hivatkozási pontja arra nézve, hogy a Jobbik a legerősebb párt a fiatalok körében. Pedig a kutatás egyrészt csak a felsőoktatásban tanulók preferenciáit mérte, másrészt legalább ennyire fontos eredmény volt, hogy a Jobbikéval lényegében megegyező támogatottságot mértek az LMP-nek (mely párt országos eredménye akkoriban legfeljebb harmada volt a Jobbikénak). A radikális pártra a választani tudó és szavazó egyetemisták 33, míg az LMP-re 29 százaléka szavazott volna, míg a Fidesz csak a harmadik helyre szorult, 24 százalékos aránnyal. Az adatok arra is rámutatnak, hogy a két jobboldali párt ugyan többségben (57%) van az egyetemisták és főiskolások körében, de a baloldali-liberális pártokra szavazó felsőoktatási hallgatók jelentős ellensúlyt képviselnek. 


A második, 2013-as adatfelvétel szintén a Jobbik győzelméről szólt, noha a párt kismértékben rontott 2011/12-es eredményén, ám az Együtt 2014 megjelenése és az LMP kettészakadása a korábbinál heterogénebb balliberális szavazótábort hozott létre – ebben a közegben is. Fontos látni azonban, hogy az összesített arányok nem változtak: a Jobbik kismértékű csökkenése, a Fidesz hasonló mértékű növekedésével, ismét egy valamivel nagyobb jobboldali párost mutat egy sokszereplős balliberális táborral szemben – a hallgatók között.

A felsőoktatásban tanulók eredményeit azonban nem lehet az egész korosztályra kivetíteni, egy ilyen kísérlet jól mutatja, hogy miről szól a vita. Könnyen található ugyanis olyan társadalmi közeg, amiben egy párt messze az országos átlaga fölött teljesít (a Jobbik mindkét Aktív Fiatalok adatfelvétel idején, az LMP 2011/12-ben, az Együtt 2013-ban) – ez nem általánosítható a teljes generációra, ám politikai előny kovácsolható belőle. Az Aktív Fiatalok kutatást azért tudja kihasználni a Jobbik, mert ezáltal olyan közegben definiálja magát, ahol valóban a legerősebb – de a fiatalok teljes, 18-29 éves csoportja már nem ilyen. Más szóval: az igaz állítás, hogy a Jobbik vagy az LMP számára a fiatalok az a közeg, ahol a legerősebb (hiszen az idősebb korosztályokban a támogatása valóban alacsonyabb), ám ez nem jelenti azt, hogy ebben a közegben ők lennének a legerősebb szereplők.

Az elmúlt évek mérései mellett ezért érdemes megnézni a valóban teljes korosztályt vizsgáló magyarországi kutatásokat. Az ezredforduló óta zajló ifjúságkutatások azt mutatják, hogy a pártot választó fiatalok többsége valóban a jobboldal felé, elsősorban a Fidesz felé húzott, miközben harmaduk következetesen baloldali vagy liberális pártot választott. Noha ez a kétharmad-egyharmad arány az évek során némiképp változott (2000-ben inkább a negyven, 2008-ban a húsz százalékhoz volt közel), az kijelenthető, hogy a fiatalok – még ha más arányban is, mint a teljes társadalom - végig megosztottak voltak politikai oldal szerint.
A 2000-es évek ifjúságkutatásai a Fidesz folyamatosan növekvő támogatottságát mérték: a 2000-es 49 százalék 2004-re 59, míg 2008-ra egészen 70 százalékig nőtt. Érdemes ugyanakkor látni, hogy mindez nem független az országos trendektől: a Magyar Választáskutatás Program vizsgálata is kimutatta, hogy 2009-re jelentősen nőtt a magukat jobboldalinak tartók aránya a magyar társadalomban – a baloldali pólus ugyanakkor csak minimális mértékben szorult vissza. Ugyanezt látni a 18-29 korosztály esetén is: a Fidesz erősödése mellett az MSZP lényegében őrizte a pozícióját, a balliberális oldal visszaesését leginkább az összeomlóban lévő SZDSZ-en keresztül lehetett érzékelni. A 2008-ig tartó folyamat ugyanakkor jól megalapozta azt a közhangulatot, mely a jobboldal kizárólagosságát felételezte a fiatalok körében - miközben az MSZP-n keresztül a baloldali fiatalok végig jelen voltak – szinte változatlan mértékben.

young03.jpg
A bal-jobb önbesorolás változása, forrás: Magyar Választáskutatás Program

A 2012-es állapot két különbségről árulkodik 2008-hoz képest: a jobboldali fiatalok széthasadásáról és egy balliberális visszarendeződésről. A 2012-ben mért 40 százalék Fidesz és 29 százalék Jobbik támogató elsősorban a négy évvel korábbi 70 százaléknyi Fidesz, 5 százaléknyi Jobbik és 3 százaléknyi MIÉP szavazóból alakulhatott át: a közel négyötödnyi jobboldali pártra eső fiatal szavazat emellett mára 70 százalékra mérséklődött.

young04.jpg

A pártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztó 18-29 évesek körében.

Forrás: Ifjúságkutatás 2000, 2004, 2008 és Magyar Ifjúság 2012

Eközben a 2008-ban és 2012-ben stabilan 16-17 százalékra mért MSZP mellé (részben vélhetően az eltűnő SZDSZ és leszakadó Fidesz-szavazó fiatalokból építkezve) egy 11 százalékos LMP és 3 százalékos DK is került, ezzel tehát a balliberális pártok ismét 30 százalék körüli szintre emelkedtek, ami sokkal inkább megközelíti a 2000-es állapotokat, mint a 2004-es vagy 2008-as mérés. A balliberális oldal tehát erősen jelen van a fiatalok között is, ám – akárcsak az idősebb szavazók esetén – jóval heterogénebb formában.


A fiatal szavazókról tehát továbbra is óvatosan érdemes nyilatkozni: noha néhány állítás ugyanakkor nagy bizonyossággal tehető. Vannak olyan pártok, akiknek a támogatottsága erősen ingadozik a korcsoportok szerint: a Jobbik és az LMP sokkal inkább támaszkodik a fiatalok voksaira, mint a többi párt. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az idősebb korosztályban ne lennének szavazóik – és azt sem, hogy a fiatalok csak e két párt közül választhatnának. Hasonlóképpen elmondható, hogy az MSZP jóval erősebb az idős szavazók között, ezzel együtt is a szocialista pártnak vannak fiatal szavazói. Ami a fiatalok jobb –vagy baloldaliságát illeti: a 2000-es évek végén a jobboldali pártok, elsősorban a Fidesz – összhangban az országos folyamatokkal – meghatározták a fiatal szavazók pártpreferenciáit. A mai helyzet ugyanakkor két szempontból is kiegyenlítettebb: egyrészt a balliberális pártok fiatal szavazótábora visszaerősödött a 30 százalékos szintre, másrészt a Fidesz egy komoly versenytársat kapott maga mellé. A Jobbik megjelenése a jobboldali téren ugyanis generációs kihívás a Fidesz felé: míg a legtöbb társadalmi közegben a Fidesz elsődlegessége lényegében egyértelmű, a jobboldali fiatalok körében a Jobbik valódi kihívónak bizonyult.

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr735645069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 09:39:44

Alapvetően általános kelet-európai jelenség, hogy a poszkomcsi pártok az öregek pártjai. Így a lázadó fiatalok többsége magukat jobboldaliként meghatározó pártokat érez magáénak.

A baloldal gyakorlatilag azzal ásta el magát, hogy a kommunizmus bukásakor a poszkommunista pártok nem engedték új, tőlük független baloldali erők megjelenését. Ahol nem így történt - pl. Csehország - ott a baloldal NEM az öregek pártja.

Persze, ez meg fog lassan fordulni, eljön az idő, amikor már nem fog annyira számítani a komcsi múlt, de ez még nem most lesz a következő években.

Blogger Géza 2013.11.20. 22:09:46

Kár, hogy az utolsó grafikon csak 4 évente közöl adatokat, így kevesebbet ér, mintha a választáson kifejezett valós akaratot mutatná. Pláne, hogy a felezői válság idejére vonatkoztat. Gyorsan változnak a dolgok, pl. 2012-ben az LMP még tényező vált, mára szinte politikai hulla.

Brix 2013.11.20. 22:27:49

@Blogger Géza: Hülyeségeket beszélsz! Az LMP biztosan bent lesz 2014-ben a parlamentben. Muszáj is lesz, ha csak nem akarják az emberek a kétosztatú politikai rendszer kialakulását , amibe a Fidesz új választási rendszere akarja navigálni az országot.

Szociknak vége 2013.11.20. 23:08:40

@Brix: Az is biztos, hogy tegnap 3%ra mérte a Tárki az LMP-t. Egyébként sem lesz kétoztatú parlament (ami önmagában szintén nem baj, amerika 100 éve ilyen), mert a Jobbik tuti befutó.

Sexual Harassment Panda 2013.11.20. 23:17:27

@Brúsz Pringstein: te ugy gondolod hogy a jobbik fogja nyerni a valasztast jovore?

Szociknak vége 2013.11.20. 23:23:14

@Sexual Harassment Panda: Nem, csak úgy gondolom hogy a biztos bejutó 3 párt a fidesz, mszp, jobbik. Aztán Bajnai meg Feri vagy bejut vagy nem(leginkább csak az egyik) az LMP meg sanszosabb hogy nem.

Sexual Harassment Panda 2013.11.20. 23:28:42

@Brúsz Pringstein: ja ertem.en is biztos vagyok benne, hogy a jobbik ott lesz.
Szerintem:
Fidesz: 50%
Mszp: 25%
Jobbik: 20%

A tobbiek nem erik el a kuszobot.

Ludovikás Levente 2013.11.21. 01:08:10

@Brix:
"Az LMP biztosan bent lesz 2014-ben a parlamentben"

Ha erősen odaláncolja magát a radiátorhoz, akkor pár napig kitarthat még a választások után

J.László 2013.11.21. 01:54:03

Három fejleménynek nem örülnék. Ha ismét kétharmada lenne a Fidesznek, ha nem jutna be az LMP és ha bejutna az MSZP.

Úgy tűnik, szomorú ember leszek a választások után.

rockjano 2013.11.21. 03:05:16

A Jobbik sokkal rosszabbul fog szerepelni mint itt akárkik is várják.

Ez a választási rendszer nekik még kevésbé jó mint a baloldalnak.

Egyéniben sehol nem nyernek majd a töredékek meg most nagyon keveset érnek

A baloldal meg jobban fog szerepelni mint most várják, őket mindig alul mérik, bár elég valszeg ez sem lesz sajnos ahhoz hogy ezt a rohadt rezsimet eltakarítsuk…

De a náci csürhe nem lesz olyan erős ettől nem kell félni, nem tőlük kell félni...

Dr. Valentin Narcisse 2013.11.21. 03:35:38

@rockjano: Itt csak egy csürhe van: a komcsi.

belgabela 2013.11.21. 04:29:17

@Dr. Valentin Narcisse: Igazad van. Bolsi, tanulatlan és öregszik.

"Az MSZP hagyományosan idős szavazótábora némileg fiatalodott a Demokratikus Koalíció
kiválása óta (mely a legidősebb szavazótábort tudhatja magáénak), ám ezzel együtt is igen
magas az idős, hatvan év feletti szavazók aránya

A szavazótábor egyik legmarkánsabb különbsége az iskolai végzettségben mutatkozik: a
szocialista szavazók fele legfeljebb nyolc osztályt végzett: ez jóval magasabb arány, mint amit
bármelyik másik párt táborában látunk."

www.republikon.hu

bambanő (törölt) 2013.11.21. 07:45:16

A Fidesz abban erdekelt, hogy a baloldal megosztott maradjon, ez igy is lesz. Vannak a dinoszaurusz MSZP-sek, a venek tanacsaval egyutt, nagyon nem ugy tunik, hogy megfiatalodnanak, meg a 3,60-as kenyer buvoleteben elo idosodok, meg a kilora megveheto nyuggerek, akik rajuk szavaznak. Az MSZP-nek par even belul ki kellene vonulnia a politikabol, hogy helyet adjon egy modern szocdem partnak. Raadasul a magyar baloldal nagyon nem nemzeti. Nyugaton egy baloldali part is lehet nemzeti, felvallalhat nemzeti ugyeket, magyar baloldal meg irtozott mindig is a nemzeti kerdesek felvallalasatol, mert meg a vegen egy lapon emlitik oket a jobboldali partokkal, lesovinisztazzak oket... Ez pedig sokak szemeben nem szimpatikus. Nem egy nyugati baloldali gondolkodas ez. Olyan, mint a regi komcsik, akik elsosorban voltak nemzetkozi kommunistak, csak huszadrangu kerdes volt a nemzeti hovatartozas.
Egy modern baloldali, szocdem partnak vallalnia kell a nemzeti kerdeseket is. Foleg azert, hogy ne csak jobbos megoldasok szulethessenek ilyen kerdesekben, ne sajatithassa ki a szelsojobb a nemzeti ugyeket.
De amig "23 millio roman"-ozok kepviselik a baloldalt, addig nincs valtozas.

A romak egy erdekes csoport lenne vizsgalat szempontjabol. Ok szerintem mindig arra szavaznak, aki a helyi eros ember, illetve a helyi eros ember altal allitott roma vezetot kovetik. Most tobbnyire Fidesz szavazok, akarmennyire is szegenyellenes a Fidesz, egyszeruen a helyi partvezertol, polgitol, kepviselotestulettol fugg az alamizsna. Es a lelekszamuk erosen no a lakossagban, ok fognak par cikluson belul valasztasokat eldonteni.

A Jobbik a fiatalok, plane az iskolazottabbak koreben nepszeru nagyon. Azonban szerintem pont ok azok, akik nagy valoszinuseggel nem mennek el szavazni, eleve a politika nem erdekli oket annyira, hogy vegyek a faradtsagot a szavazasra, masreszt pedig nincs jovokepuk, tudjak, hogy a Jobbik ha ra szavaznak is, nem lesz kormanypart. Akkor meg minek. Azzal, amit mond a Jobbik, nagyjabol egyetertenek, de sokan kozuluk eleve nem is Magyarorszagon fognak elni egyetem elvegzese utan, mas reszuk, meg akik Magyarorszagon maradnak, latjak, hogy a Fidesz einstandolt mar minden poziciot a kozigazgatasban, gazdasagi eletben, ezert vagy beallnak a sorba, vagy nem lesz munkajuk. Szepen megtori oket az elet, par ev alatt es vagy apolitikusak vagy fideszesek vagy kivandorlok lesznek beloluk.

Szoval a Fidesz pont abban erdekelt, hogy a kiabrandult emberek ne menjenek el szavazni: el kell hitetni, hogy itt senki nem nyerhet, csak a Fidesz, ezt alatamasztja a valasztasi torveny is. Gyakorlatilag mar most latszik, hogy a Fidesz mindent visz.
Erdeke lenne a Fidesznek egy ilyen oskovulet MSZP fennmaradasa, ami 20-25%-on tul nem tud mar lendulni, de ez eppen eleg ahhoz, hogy elszivja a levegot a tobbi baloldali part elol. Ne nohessek ki magukat mas balos erok...
A radikalis jobboldal benntartasa is jol jon a Fidesz-nek, legalabb lehet kire mutogatni, hogy lam, mi toluk vedunk meg titeket. Ha nem lenne az eros Fidesz, akkor itt holokauszt lenne... (persze ez baromsag, Ausztriaban, Skandinav orszagokban, Hollandiaban sem lett semmi, amikor megerosodtek a szelsoseges partok)
A Fidesz-nek kell egy part, akit mutogathat, hogy lam, naluk mi jobbak, szelidebbek vagyunk. Viktor meg az eros ember, majd o rendet tart.

Az MSZP-ben meg azt kivanjak, barcsak a tobbi balos part most azonnal megszunne es a szavazoikra lecsaphatnanak.

Azt lenne jo latni, hogy a KDNP nevu gittegylet hany szazalekon all valojaban. Marmint onallo partkent. Mert mint a Fidesz csuhas tagozata, nyilvan merhetetlenek. Az SZDSZ-szel egyutt kellett volna nekik is eltunni a sullyesztoben.

A gazdasag, kozigazgatas, foleg a legfontosabb allando megrendelest elvezo gazdasagi szektorok, amik a kozbeszerzesben es unios penzosztogatasban erintettek mar annyira Fidesz-kozeli kiskiralyok befolyasa alatt vannak, annyira mely a beagyazottsaga a Fidesznek az elet minden teruleten, hogy onnan eltavolitani szinte lehetetlen. Tul sok ember fel tole, tul sok embernek lett a kenyerado gazdaja, sakkban tartoja, kinevezoje, fonoke valami Fideszes totumfaktum, hogy szinte lelegezni sem lehet mar toluk. Lassan a part=allam felallas valosul meg. Aki meg a kedvezmenyezett koron kivul van, annak nem terem sok baber, el lehet menni...

Emiksz 2013.11.21. 07:48:44

Végre az Index is értékel egy poszírót, akinek leesett, hogy ez az Aktív Fiatalok 2012 mérés kb annyira hiteles, mint kannibálok közt mérni a vegetariánusokat.
Tudomásul kell venni, hogy az internetes szavazások, ahol követhetetlen, hogy egy ember hányszor szavaz, az legfeljebb vetélkedőnek tekinthető, mérésnek legkevésbé sem.

sanyix 2013.11.21. 12:32:55

@rockjano: dehogynem, közvetve folyamatosan kormányon van a náci csürhe. A cionáci szárny.
süti beállítások módosítása