2011
jan.
17.

A West Balkánban történt tragédia sok, egymásra épülő kudarcra világított rá. A szervezők, a tulajdonosok mellett érdemes Tarlós István főpolgármester, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavait is idézni.

***

A főpolgármester a jelek szerint még nem vette fel a tempót a hivatalban, az elmúlt hónapok kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy megértse, milyen felelősséggel jár a pozíciója. Miközben a Sziget Fesztivál ellen még óbudai polgármesterként kezdett hadjáratát most főpolgármesterként is személyesen folytatja, több fórumon is szakított időt a zsarolás részleteit ecsetleni, addig a szombat esti tragédia kapcsán a város főpolgármestere helyett mindössze Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató kétmondatos közleményét kaptuk:

 

A budapesti, Nyugati téri szórakozóhelyen, szombat éjjel történt tragikus események megerősítették Tarlós István főpolgármester azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása. Az elhunyt fiatalok családjainak a főpolgármester együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki.

 

Ennyi? Erről szól Tarlós számára ez a tragédia? Megerősítette egy meggyőződését? Amikor Orván Viktor is képes megszólalni, amikor döntéshozók és civilek keresik fel a helyszínt, gyászolni, emlékezni, informálódni és segíteni, akkor a főpolgármester két mondatot üzen Szűcs Somlyó Máriával?

És milyen két mondatot? Azt, ami zsigerből jön, amire Tarlós "életműve" épül. A betiltók mondatait, a gyógyítás helyett amputálók szavait. Mintha a tragédiáról nem azok tehetnének, akik túl kis helyre túl sok vendéget akartak bezsúfolni, és akik nem gondoskodtak a biztonságról - nem, már itt is a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (ki más?), és osztja az észt a "helytelen szórakozási szokásokról".

 

Bizony, kéne

 

Egyébként igen, a jelenlegi szabályozás rossz, azon változtatni kell - mely rossz szabálynak egyébként semmi köze valamiféle félreértelmezett liberalizmushoz, túlzott szabadossághoz, a lovak közé dobott gyeplőhöz. A Fidesz honlapja most önigazolva idézi hosszan a II. kerület polgármesterét, aki már tavaly decemberben felhívta a figyelmet a problémára.

Egy dolgot nem idéz a párt honlapja: a szakminiszter, bizonyos Matolcsy György válaszát. Abból ugyanis kiderül az is, hogy Orbán Viktor jobbkeze korántsem ítélte ilyen aggasztónak a problémát - annyit ígért, hogy "megfontolják", hogy a kereskedelmi törvény 2011-re tervezett módosítása sroán ezzel is foglalkozzanak. Ugyanakkor azzal nyugtatott, hogy minden az uniós irányelveknek megfelelően szabályzott, valamint:

 

az ágazati jogszabályok kellőképpen lefedik azokat a területeket, amelyeknél indokolt az előbbiekben említett követelményeknek való megfelelőség vizsgálata az üzlet működésének megkezdése előtt

 

Magyarul: Matolcsy megkerülte a választ és bagatellizált. Vajon most felpörög a kodifikációs kedv, vagy tartja magát ahhoz, hogy majd megfontolják, ha egyébként is hozzányúlnak a törvényhez?

Mely törvényt egyébként csak még jobban elrontanának, ha amolyan Tarlós-féle kijárási tilalmat rögzítenének. A jelenleg ismert információk szerint nem az volt a baj, hogy a fiatalok szórakozni akartak, nem az, hogy ennek kiszolgálására szórakozóhely üzemel, és nem is az, hogy ott nem valami táncdalfesztiválos, nyakkendős, Bambi üdítős zsúr ment. Előszeretettel riogatnak most a NNL promóciós videóval, de negyven éve az Illés zenekar koncertjein készült felvételeket ugyanilyen mély felháborodással nézték az akkori szülők és nagyszülők.

Úgy áll a helyzet, hogy jelenleg Matolcsy jön egy bocsánatkéréssel az elszabotált jogalkotásért, Tarlós egy főpolgármesterhez méltó válasszal a tragédiára, a döntéshozók, kormány és ellenzék, főpolgármester és a civil budapestiek pedig egy olyan, új megoldással, ami nem a már bebukott, betiltós nyomvonalon halad. Kóros hagyománya van annak Budapesten, hogy a problémákat nem megoldani, hanem elfedni akarjuk - legutóbb a belvárosi csendrendeletek és kocsmabezárások kudarca mutatta meg, hogy ez mennyire rossz megoldás.

Most a rögösebb, de valódi megoldást jelentő úton kéne haladni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr92590464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása