2014
jún.
30.

Az elmúlt hetek fővárost érintő kormányzati tervei és döntései után ismét egyre többen beszélnek a Budapest-vidék ellentétről. Megvizsgáltuk a kérdést a szavazók felől: éreznek-e ők ellentétet a fővárosban lakók és a vidéken élők között: meglévő konfliktusról van-e tehát szó, vagy sem. A kérdésre egy tavalyi, 2013 áprilisában készült kutatás alapján adunk választ: ez tehát nem a jelenleg kialakult helyzet véleményezését mutatja, sokkal inkább alkalmas arra, hogy lássuk, mennyire létező ez a szembeállítás. REINER Roland blogbejegyzése


A kutatás keretében több társadalmi csoport közötti különbségről kellett véleményt mondaniuk a válaszadóknak, egy négy fokú skála segítségével. Ahogy az ábra is mutatja, a hat párosítás során különböző mértékben érkeztek olyan válaszok, mely szerint a két csoport között nagyon erős vagy erős konfliktus lenne. A legerősebbnek a szegények és gazdagok, illetve a cigányok és nem cigányok közötti ellentétet látják erősnek a magyarok, ettől csak alig marad le a bal és jobboldali gondolkodású emberek közötti konfliktus erőssége. Ettől jócskán lemaradva következik csak a Budapest-vidék ellentét: a válaszadók 44 százaléka vélte úgy, hogy e két csoport között erős ellentét feszül. A legkevésbé egyébként a vallásosság szerepét látták konfliktusosnak a válaszadók, de a generációs törésvonalat is csak a társadalom harmada azonosította erős ellentétnek. Mindez alapján tehát azt mondhatjuk, hogy a választók szerint létezik ellentét a fővárosban és a vidéken élők között, ám ez messze nem a legerősebb konfliktusok egyike.

bprr01.png

1. ábra: Minden országban vannak különbségek, sőt ellentétek (konfliktusok) a különböző társadalmi csoportok között. Ön szerint Magyarországon milyen erősek az ellentétek az alábbi csoportok között? Erős és nagyon erős válaszok összege


Adódik a kérdés, hogy a konfliktus két oldalán szereplők hogyan látják az ellentét erősségét, azaz a budapestiek vagy a vidéki válaszadók jelölték-e erősebbnek a feszültséget? A településtípus szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy az ellentét érzékelése nem szimmetrikus: a fővárosiak kisebb hányada érezte konfliktusosnak a viszonyt, mint a vidéken élők. Utóbbiak sem egységesek azonban: legnagyobb arányban ugyanis a vidéki városokban élők vélték úgy, hogy a Budapesten lakók és a vidéken élők között ellentét feszül: minden második városi ezt választotta. Az ellentét a legerősebben tehát a vidéki városi választók körében jelentkezik, míg a fővárosiakat jellemzi a legkevésbé.

bprr02.png

2. ábra: A főváros-vidék ellentétet erősnek vélő választók aránya, településtípusokként


Végül megvizsgáltuk, van-e pártpolitikai természete a konfliktusnak: inkább a kormánypárti vagy az ellenzéki szavazók szerint konfliktusos a viszony? Miközben a Fidesz politikusai az utóbbi hónapokban többször is beszéltek a főváros és vidék közti érdekellentétről, az adatok tanulsága szerint éppen az ő szavazók között a legkisebb azok aránya, akik szerint itt egy erős konfliktusról lenne szó. Ezzel szemben a Jobbik-szavazók közel fele válaszolt a kutatás során úgy, hogy a budapestiek és a vidékiek között erős az ellentét: a radikális párt szavazói látják tehát ezt az ellentétet a legnagyobb arányban erősnek – igaz, az LMP és az MSZP szavazói alig maradnak el ettől. Alapvetően tehát a Fidesz-szavazók és a többi, ellenzéki szavazók közti különbségről beszélhetünk: míg a kormánypárti választók alig harmada szerint van erős ellentét főváros és vidék között, addig az MSZP, az LMP és a Jobbik szavazók közel fele véli ezt így.

bprr03.png

3. ábra: A főváros-vidék ellentétet erősnek vélő választók aránya, pártpreferencia szerint

Kimutatható tehát, hogy van egy meglévő feszültség a fővárosban lakók és a vidéken élők között: a választók jelentős része létező konfliktusként érzékelte ezt. Fontos ugyanakkor látni, hogy ez egy közepesen erős ellentét csak: messze elmarad például a szegények és gazdagok, vagy a bal és jobboldaliak közöttitől – ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy ezt a meglévő konfliktust a politikai szereplők minden bizonnyal tudják még gerjeszteni.

 

Az adatok forrása a "Törésvonalak, értékek és az identitás szerepe a magyar pártrendszer átalakulásában, 2000-2014" című OTKA kutatás adatbázisa, amit a TÁRKI Omnibusz 2013. 04. kutatásának részeként készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr636455865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26 2014.06.30. 16:11:40

Ha Budapest elszakadna az országtól, akkor végre megszabadulnánk a sok vidéki náci suttyótól, és végre megint nyerhetnének a baloldali erők, akik egyedüliként képviselik a liberalizmust, a demokráciát és az alapvető emberi jogokat.

♔bаtyu♔ 2014.06.30. 16:17:09

@gizmo26: A vidékiek pedig megszabadulnának az ilyen primitívektől mint te.

Emigrálj b+, úgyis diktatúra van és akkor mi Bp-ek is.

♔bаtyu♔ 2014.06.30. 16:19:18

Az az érdekes, hogy én ezt nagyon enyhén tapasztaltam, azt is régebben, pld. katonaként.

Bp-i viszonylatban pedig egyáltalán nem, hiszen nem nagyon van olyan akinek ne lenne valakije vidéken.

valaki senki 2014.06.30. 18:26:51

Tudják még, tudják még, de minek? éppen elég dráma, az országban meglévő jelenlegi sokféle megosztottság. Olyan már, mint egy kis belső Trianon, ez is legalább 3 - 4 részre szakított az országot . Az egységes nemzet nevében. Tragikus, és lehet, hogy ez lesz az önááló Magyarország léte számára az utolsó csepp a pohárban. 1M elvándorolt. 2M +1M jobbos. 1M cigány.4M szegény. X M ellenzéki. 2M fővárosi. ( Persze vannak közös metszetei a halmazoknak, de törésvonalakat, csak a cikkben vizsgálva azért jelzi) Nyugodtan lehet még tölteni az olajat a tűzre, de aztán valaki most már hívja ki a tűzoltókat! Különösen a fejekben lenne jó eloltani az idiotizmus, dilettanizmus, gátlástalanság, arrogancia ..stb tüzeit...

Larry Silverstein 2014.06.30. 18:30:47

@valaki senki: Nem éppen.

Az ország sosem volt ilyen egységes, már 2 választási ciklus óta. Max a sajtó megosztott de ez virtuális.

5 éve nem volt 500 fősnél nagyobb tüntetés ez világrekord. PAX ORBANICA

♔bаtyu♔ 2014.06.30. 18:47:04

@Larry Silverstein: Én sem értem miért vizionál a ballib média megosztottságot, az ország döntő többsége jobboldali. Fidesz+Jobbik

Ha pedig azt vesszük, hogy hányan fogadták meg a ballibsik "aki otthon marad Orbánékra szavaz" tanácsát, akkor pedig az egész országra viszonyítva csak pár % a ballibsi.

_most_ 2014.06.30. 20:02:58

azért megvan a vidék-Budapest ellentét, például én utálom a kispestieket, fradistákat, újpestieket, vasas szurkolókat, ha lennének mtk szurkolók őket is minden bizonnyal utálnám, szerintem egyetlen szimpatikus tulajdonsága Orbánnak, hogy ő is utálja a budapestieket.

tapolcai evolucionista 2014.06.30. 21:56:14

@Larry Silverstein: Szasz geccí!

nepszava.hu/cikk/1024236-rekordon-az-allamadossag-elerte-a-kozel-85-szazalekot

"Még soha nem volt olyan magas a GDP-arányos államadósság 2010 óta, mint napjainkban. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnap közölt előzetes adatai szerint ez az érték már elérte a 84,9 százalékot. Tavaly év végén 79, a Bajnai-kormány mandátumának lejártakor viszont 82 százalékos GDP-arányos államadósságot mértek."

tapolcai evolucionista 2014.06.30. 21:57:03

@♔bаtyu♔: Neked is köcsög!

"Még soha nem volt olyan magas a GDP-arányos államadósság 2010 óta, mint napjainkban. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnap közölt előzetes adatai szerint ez az érték már elérte a 84,9 százalékot. Tavaly év végén 79, a Bajnai-kormány mandátumának lejártakor viszont 82 százalékos GDP-arányos államadósságot mértek."

J.László 2014.06.30. 22:25:10

@♔bаtyu♔:
Csak még a hangjuk kurva nagy és a sajtójuk kurva hangos. De majd egyszer ki fognak durranni, mint az amerikai ingatlanbuborék.

Tyreo 2014.07.01. 02:43:53

@J.László: Ha elhallgatnak, az azt fogja jelenteni, hogy mindenki lelépett. Annak ti sem fogtok örülni.
süti beállítások módosítása