2013
máj.
7.

A kétharmad agyonnyomja és eljelentékteleníti a parlamentet. Egyéni képviselői indítványokkal folyik a jogalkotás, vasárnap benyújtják, hétfőn úgymond megtárgyalják, kedden már el is fogadják - vagy a miniszterelnök egy buszozás közben beszéli meg a főpolgármesterrel. Öninterpellációk és az utolsó pillanatban teljesen átírt törvényjavaslatok teszik lehetetlenné az ellenzéki munkát. Mit lehet ilyenkor tenni? Feltűnő módon tiltakozni, keményen bekérdezni - amíg a Fidesz hagyja. CEGLÉDI Zoltán írása

*

Kapcsolódó hivatkozások:

*

Kövér László egy fél évvel ezelőtti interjúban már borzongott azon, hogy mi történne, ha mindenkinek lenne egy "remek" ötlete és azt meg is valósítaná a plenáris üléseken. "Minden frakció kifeszítené a maga molinóját szív küldi szívnek jegyében, üzenetként a választóknak, vagy a képviselők integethetnének a kameráknak, hogy itt vagyok, anyu!" - mondta a politikus, megjegyezve, nem megengedhető, hogy "bolhacirkuszt" csináljanak a törvényhozásból.

Egyrészt, tetszik vagy sem, de a parlamenti szereposztás hagyományosan így működik. A kormánypárti többség kezében van az erő a döntéshozatalra, és a felelősség a meghozott döntésekért, a kisebbségben lévő, ellenzéki politikai erők pedig tiltakoznak, korrigálnak, ellenkeznek és kritizálnak. Változatos módszerekkel - például, amikor úgy gondolják, hogy az aktuális miniszterelnöknél még az előző, általuk egyébként szintén nem támogatott kormányfő is jobb volt, akkor egy nagy táblát visznek magukkal az ülésterembe:

megyo.jpg

*

Ilyenkor a kormánypárt nyel egyet, és tudomásul veszi a történteket. Nem örül neki, de tisztában van azzal, hogy nem foghatja be az ellenzék száját, nem kényszerítheti arra, hogy csak a kormánypárt számára tetszetős módon szólaljon fel, és csak a kormánypárt által engedélyezett témákban. Ha pedig az ellenzéki párt ifjúsági szervezete "Elkúrtad, Feri!" címmel ad ki közleményt olyan országos katasztrófát jelentő ügyben, mint hogy nem Magyarország rendezhette meg a 2012-es foci Eb-t, akkor maximum megjegyzi, hogy trágárkodni talán mégsem kéne nyilvánosan, de hagyja, hogy az említett fideszes fiatalok egyenpólóban bohóckodjanak a Parlamentben:

fidkur.jpg

*

Mindez pedig onnantól lesz visszás, amikor a fenti képek szereplői kormányra kerülnek, és fénysebességgel felejtik el, hogy ellenzékben hogyan és mire használták a parlamentet. Kiszorítják az ellenzéki interpellálókat saját minisztereikhez intézett, felnyaló érdeklődésükkel, melyekben arról kérdeznek, hogy ugye, ma is nagyon jól dolgozik Pártunk és Kormányunk, és ugye, milyen gonoszak azok a túloldalon. Bedarálják a sajtót, ahol a konkrét kézivezérléssel végrehajtott hazugságok, és a megfélemlítéssel elért, apolitikus híradások váltják egymást. Kövér László külön hadsereget szervez a renitens képviselők fizikai megregulázására ("Az elektromos sokkoló eszköz használata elsősorban a végtagokra irányulhat"). Rekordbüntetéssel sújtja a mai tiltakozókat, és jogot formál arra, hogy tartalmi alapon bírálja el, feltehető-e egyáltalán a kormánytagoknak a trafikmutyival kapcsolatos kérdés (Szanyi Kapitánynak például tilos).

Kövér László az elmúlt pár napban betiltott két interpellációt, és rekordméretű büntetéssel sújtotta a Párbeszéd Magyarországért Párt tiltakozó molinót kifeszítő képviselőit. Álságos módon annak a parlamentnek a "méltóságát" akarja védeni a szerinte "sértő" megnyilvánulásoktól, melynek renoméját a Fidesznél jobban talán egyetlen párt se rombolta a rendszerváltás óta. Kövér László nem az emelkedettséget és a patinát óvja, hanem a látható, feltűnő kritikától igyekszik óvni a pártját - igencsak megkérdőjelezhető eszközökkel. Ezt jelzi az is, hogy amikor viszont egyértelmű kiállásra lett volna szükség, amikor fontos lett volna néhány egyértelmű, hangos kijelentés (akkor sem betiltás!) a kormánypárt részéről, akkor Kövér László és párttársai hallgattak. Pedig - mint arra a Republikon Intézet már 2011-ben, A Jobbik arcai című elemzésében már rámutatott - bőven akadt és akad valóban sértő cselekmény a viták során. Talán nem volt sértő, nem volt a parlament méltósága ellen való tett, amikor Novák Előd, ez a homoszexualitás "technikai részletei" iránt folyamatosan és izgatottan érdeklődő fiatalember Alföldi Róbertről szólva úgy fogalmazott: "Egyesek szerint karóba kellene húzni, mások szerint isten ments, hiszen ezt még élvezné is.". Ez nem sértő, értem. Kulcsár Gergely (a második világháború lezárásának ünnepén): „Manapság Magyarországon háborús bűntett miatt pert lehet indítani egy 97 éves hős veterán, Képíró Sándor ellen, mindezt izraeli senkiháziak nyomására, és megélhetési, sárga csillagos félencek vicsorgása közepette”. Nem sértő, sőt, méltóságteljes. Lenhardt Balázs (arról, hogy az MTK kiesett az NB1-ből): ez „klubhovatartozástól függetlenül a magyar futballszurkolókban osztatlan örömet váltott ki, mert Lipótváros büszkesége, amely a hazai mezőnyben egyébként egy idegen testet képez, sosem volt az átlagszurkoló kedvence.”

A fenti idézetekkel, remélem, mondanom se kell igazából, semmilyen módon nem tudok azonosulni. Olyanok, mint a párt, amelynek politikusai előadták. De annál, hogy elhangzottak a parlamentben, és Kövér László nem érezte szükségét, hogy reagáljon rájuk, csak egy dolog lenne rosszabb: ha azért nem hangozhattak volna el, mert a fideszes házelnök előre betiltja őket. Meggyőződésem ugyanis, hogy nem lehet "jól" cenzúrázni és betiltani.

A Fideszt, illetve személyesen Kövér Lászlót egyáltalán nem érdekli a parlament méltósága. Sértő interpellációnak, vagy akciónak azt tartja, ami a Fideszt kritizálja - és a jelek szerint a hatalmával (vissza)élve a végsőkig elmegy, hogy ezeket a nyilvánosság szeme elől eltakarítsa, a tiltakozókat elhallgattassa. De akkor, hogy stílben maradjak, mégis, mi az anyámat tehet az ellenzék? Dicsér, csendben mosolyog, vagy lelkesen tapsikol a kormánynak? Talán a Fidesz ezt tette 2002-2010 között?

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr905286025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása