2013
sze.
11.

Eszköztelenség, szocializáció és a kiválasztás szempontjai, terelés és gumicsontok bedobálása - sok oka lehet annak, hogy a Fidesz parlamenti képviselői bármely más európai országban elfogadhatatlan módon beszélnek a nőkről és a nőkkel. Illés Zoltán friss gorombasága nem az első, és nem az utolsó ilyen eset volt. De miért beszélnek így? CEGLÉDI Zoltán megvizsgálta a lehetséges okokat.

Kapcsolódó hivatkozások:

*

Miközben a Fidesz kommunikációjában, üzeneteiben elég határozott különbséget találunk, ha akár az ellenzéki és a kormánypárti stáció, akár az elmúlt három, kormányon töltött időszak egyes ügyei mentén vizsgálódunk, vannak témák, ahol hovatovább évtizedes állandóságot tapasztalhatunk. Ilyen az a tény is, hogy a Fidesz pártként formailag és tartalmilag is egy férfidominanciájú, a nőket lekezelő, sőt, egyes esetekben hímsoviniszta, agresszív módon sértegető alakulatként azonosítható.

Ez az oka annak is, hogy Orbán Viktor pártja körül rendszeresek a botrányok, melyek egy-egy képviselő nőellenes elszólásaiból fakadnak. Fontos körülmény, hogy itt az "elszólás" nem azt jelenti, hogy adott politikus rosszul mondott valamit, hanem azt, hogy túlságosan őszintén fogalmazta meg, hogy mit is gondol a magyar nőkről, kívánatos társadalmi pozíciójukról, a számukra előírandó magatartási szabályokról. A fent linkelt esetek csak a mérföldkövek, valójában jóval nagyobb csokornyi példa hozható úgy a formai, mint a tartalmi dimenzióban, cekkertől a családon belüli erőszak bagatellizálásán át a Mikola-féle szinglihordázásig erre a habitusra.

De miért csinálják?

*

Mert eszköztelenek

A kormánypárti kommunikáció egyik fő kehe, hogy sok esetben nincsenek valódi válaszaik a kritikákra. Egy kétharmados hatalom esetében nincs más felelős, csak a Fidesz. Egy erőpolitika, a konszenzust elvető, az ellenzéket és a civil társadalmat kizáró gyakorlat (és itt most hadd ne vizsgáljam külön a "kézhez szoktatott", vagy a Fidesz saját kebeléből kelt álcivilek, helló, Békemenet) egyértelművé teszi, hogy igenis minden hibát és mulasztást a Fidesznek kéne megmagyaráznia. A legutóbbi esetben Illés Zoltánnak a verespataki és nagybányai ciános technológiájú aranybányák megnyitása kapcsán kellett volna érdemi válaszokkal, a kormány által megtett lépések ismertetésével szolgálnia, ezek híján jött a durvaság... a fent linkelt index-tudósítás is idézi a "szebbeket"

  • Mosolyogva kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben.
  • Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos.
  • Tisztelt képviselőa... Dehogy tisztelt! Kedves képviselőasszony!
  • Nem nyalás a részemről, ott voltam, megéltem, megtapasztaltam, le a kalappal azon intézkedések sorozata kapcsán, amiket megtett [Orbán Viktor].
  • A miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára!
  • Nem a ruha teszi az embert, s attól, hogy ön pólóban beszél, még nem környezetvédő. Gyalázat! Ön nem környezetvédő!


Ugyanaz az Illés Zoltán, aki ellenzéki képviselőként még öntestével parancsolt megálljt a Liszt Ferenc téren a munkagépeknek, népszavazást akart a paksi erőmű-bővítésről, most azt kéne valahogy "eladja", hogy a beruházást a romániai pártok, jelesül a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt és a Demokrata Liberális Párt buktatja meg, és nem látható, pláne nem bizonyítható bármiféle orbáni "ráhatás" az ügyben. Azzal kell Illésnek szembesülnie, hogy vele szemben, vele vitázva szólal fel egy zöld politikus - akit ebbéli minőségében nem tud kritizálni, hát nekiáll, mint nőt sértegetni. 

mehed.jpgforrás: index/Mémeskút

*

Mert ilyen a politikai szocializációjuk

Az immár ügyészségi álláspont szerint is nőverő Balogh képviselő az iskolapéldája annak, hogy milyen kvázi előnyök és hátrányok származnak abból, hogy a Fidesz 2010-es frakcióját Orbán Viktor személyesen állította össze felcsúti rezidenciáján. A kiválasztás szempontjai között láthatóan kiemelt szerepet kapott a lojalitás, az alulinformáltság, sőt, nem egy esetben a műveletlenség és unintelligens viselkedés, melyek garantálják, hogy a mindenkori többséget szállítani tudja a törvényhozásban a Fidesz-frakció. A nyilvánvaló hátrányok pedig azonnal láthatóvá válnak, amikor csak megszólal egy-egy ilyen képviselő: Varga István kirohanása a gyerekszüléssel megelőzendő nőverésről ennek díszes példája. Ezek a képviselők alapvetően nem egy-egy modern politikai ideológia differenciált ismerete, nem valamely szakpolitika tudományos szintű képviselete okán ülnek ott, hanem azért, mert keveset tudnak a körülöttük lévő világról, és bármire rá tudja venni őket a fideszes vezetés, bármit megszavaznak, bármilyen pálfordulást zokszó nélkül viselnek, sőt, tapsolnak neki.

Mindez pedig találkozott a Fidesz immár bő évtizedes szellemi-intellektuális mélyrepülésével, ahol Solymosi Frigyes helyét Bencsik András, Bibóét Horthy, Máraiét Nyirő József vette át. A néppárti formátum megőrzéséhez egy alacsonyabb igényszintű társadalmi réteget kellett megcélozni, üzeneteiket, jelszavaikat is ehhez szabták. Az archaizáló formák mellett a tartalom is avítt, a 21. századi Európában elfogadhatatlanul igénytelen lett - külön is szégyenteljes nőpolitikát hozva. A teljes rendszert áthatja ez a habitus, teljesen mindegy, hogy fiatal minisztériumi tisztségviselőt, középkorú államtitkárt, vagy nyugdíjas politikust hallunk. Messze nem csak a sztereotípiákban feltűnő, idős, vidéki fideszes képviselő urak álláspontjáról van szó - az alábbi videót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fiatal, iskolázott, nyelveket beszélő titánjai készítették; Európa nyugati felében egy ilyen után egy teljes emeletet rúgnának ki a minisztériumból:

*

Mert addig se beszélünk másról

Végül pedig ejtsünk szót a legendás Chewbacca-védelemről. Igen, a kövér (sőt, bizonyos esetekben Kövér-) kiszólások további lehetséges oka, hogy ne az eredeti kérdésről, ne az eredetileg megtárgyalni kívánt ügyről beszéljünk.

Lehet abban tudatosság, ahogy például Kövér László rendszeresen jelentkezik a parlamentáris demokráciát idézőjelbe rakó ötleteivel, adott esetben visszatetsző döntéseivel. Gumicsontnak szánják, hogy ezt rágja a kritikus, ne a kormányzás kudarcait. Lehet abban is tudatosság, hogy szándékoltan durva kijelentéseket tesznek egyes fideszes politikusok, hogy ismét csak a stíluson, vagy egy-egy részletkérdésen háborogjon a közvélemény - egy-egy félszívű bocsánatkérés, visszakozás en bloc képes kezelni az ügy kommunikációját. A nők sértegetése mögött is lehet ilyen megfontolás: miközben azon megy a vita, hogy elegendő volt-e a virágcsokros bocsánatkérés Varga képviselő részéről, vagy jelen esetben Kocsis Máté közleménye Illés Zoltán szavairól, a csatazajban nem hallani az eredeti kérdést, például azt, hogy mikor lesz végre megnyugtató és hatékony Btk-szabályzás a családon belüli erőszakról, vagy hogy mi történt, miért lett mostohagyerek a környezetvédelem a Fidesz politikájában.

A probléma gyökere persze abban keresendő, hogy miközben Magyarországon az uniós átlaggal majdnem azonos, igen magas arányban (nálunk 85%, az EU-ban 88%) fogadna el a közvélemény egy női miniszterelnököt, a politika egyre macsóbb, egyre inkább "férfimunka", egyre kevésbé ad lehetőséget a nők számára a releváns döntéshozói posztok betöltésére. Amíg szinte kizárólag a férfipolitikus jóindulatára, empátiájára, felvilágosultságára vannak utalva a magyar nők, addig sokkal nehezebb változást elérni. Gondoljunk bele: az egyébként megkérdőjelezhetetlenül konzervatív, jobboldali Angela Merkel pártjában merne-e bármelyik férfi képviselő ilyen szavakat használni? Felmerülhetne-e egyáltalán, hogy a nyolc éve kancellári posztot betöltő, és annak megtartására jó eséllyel készülő politikus kormányának tagja ilyen álláspontot fogalmazzon meg?

kisebbME.jpgforrás: Republikon-elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr605505810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kontra sarok 2013.09.11. 11:22:12

Kiváló írás! Kíváncsi vagyok a szerző véleményére a fideszes női (mitátor) képviselők hallgatására a hasonló ügyekben. Miért kussolnak ilyen gyáván? ! Érthetetlen.

CSENDES 2013.09.11. 13:28:49

@kontra sarok: Nehogy átessenek egy vak komondoron.

Erő e-meló 2013.09.11. 18:02:36

Az írás végén már csak egyetlen kérdés maradt: hol vannak azok a derekasan helytálló, politikusi kompetenciákkal rendelkező, nem túlságosan buta nők, akiket hiányol a szerző?

Mert én főleg Vadai Ágneseket, Selmeczi Gabriellákat, Ertsey Katalinokat és hasonlókat látok, belőlük meg ennyi is pont elég

A következtetés tehát - hogy a macsó férfipolitika szorítja ki a nőket - inkább fordítva igaz: alkamas nők hiánya miatt lett macsómunka politikusnak lenni

valaki senki 2013.09.11. 18:05:06

Sok teendő van mégf ezen a "fronton"! Leginkább, a nőknek, maguknak kellene elhinniük alkalmasságukat, mert a történelem már bizonyította, ha elhiszik, lépnek is. Ezek a lealázó beszólások pontosan azt célozzák, hogy a magabiztosság ledarálódjék. És erre persze, "vevők" a palik, hiszen az othoni hierarchiában is alkalmazni kívánják a visszaléptetést, így erősítve saját fontosság- tudatukat! Most majd gondolom, a sulikban is ezt nyomják a gyerekeknek, hogy kellő időben kialakuljon a lányokban: Te szülni születtél, a fiúkban meg, hogy uralkodni....Fasza. az 1600-as években még elment szódával, de így a XXI. sz-ban undor...

czjanos 2013.09.11. 18:11:19

Az után rúgná ki Orbán Illést, hogy az idézett a tízparancsolatból: " Istennek nevét hiába ne vegyed"???@Erő e-meló:

czjanos 2013.09.11. 18:13:31

@Erő e-meló: Selmeczit egy lapon említeni Ertseyvel és Vadaival, hát az nagy butaság, hogy finom legyek!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.09.11. 18:16:49

A bunkó paraszt fideszes képviselő csak azt mondja, amit a bunkó paraszt fidesz szavazó hallani akar. Nem kell ebbe semmi összeesküvés elméletet belelátni, a nép egyszerű gyermekei beszélnek a nép egyszerű gyermekeihez. Sokan vannak és épp elegen.

Indriq 2013.09.11. 18:43:20

Lehet összekerte a családi fészket és a parlamentet... valszeg otthon a feleségével (vagy a férjével) ez a megszokott stílus....

valaki senki 2013.09.11. 18:53:32

@Erő e-meló: Akár milyen hihetetlen, egy- egy ország lakosságának nagyjából a fele, nő. Magyarországon, a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya is nagyjából azonos a férfiakéval. Hogy ki mit tanult, az más kérdés. Vannak a ffiaknak olyan részképességei, amikben általában jobbak mint a nők. Vannak a nőknek olyan részképességeik, amikben általában jobbak, mint a ffiak. ( vezetői képességekre gondolok) AZ, hogy a magyar politikában alulreprezentáltak a nők, és inkább háttérbe húzódóak, nem kis részben éppen annak a középkori szellemiségnek köszönhető, mi szerint nekik gyerekszülés, és fakanál való. Attól, hogy a tolvajkodást a politkus - fajzatok maguknak akarják fenntartani- így erősítve a nemi szerepeket, hiszen abból már vastagon eltartják a családot- nem következik az, hogy ne lennének tízeszerszer tehetségesebb, okosabb, szebb, és jobb nők százával, akik messzemenően alkalmasabbak lennének ennél a sereg tetűnél.

Erő e-meló 2013.09.11. 19:09:38

@czjanos:
Kinek a szőke, kinek meg a vörös vagy a barna,
attól még az asszony mind ugyanaz a fajta

victor vacendak 2013.09.11. 19:10:56

@kontra sarok: meg vannak nevelve és a méhük jár, nem a szájuk. És néha becsúszik egy kiflicsücsök is.

Erő e-meló 2013.09.11. 19:18:26

@valaki senki:
"nekik gyerekszülés, és fakanál való"

A prózai valóság az, hogy a nők gyereket se szülnek, és fakanállal se nagyon találkoztak még

A demográfiai adatok ismertek, ehhez csak annyit kell hozzátenni, hogy ami gyerek születik az nagy részben az igen erős férfidominanciájú cigányoknál, ahol a nőt nem szokták megkérdezni mit akar

Ami a konyhai munkát illeti, ismerőseimnél inkább mondható tipikusnak, hogy a férfi főz, de ha rákapcsolsz egy szakácsműsorra a tévében, ugyanaz a helyzet. Dolgozik a konyhában egy férfi szakács, és ott áll mellette egy kikent-kilakkozott nő, aki szemmel láthatóan épp akkor ismerkedik a konyhai eszközökkel

Erő e-meló 2013.09.11. 19:27:51

@valaki senki:
"nem következik az, hogy ne lennének tízeszerszer tehetségesebb, okosabb, szebb, és jobb nők százával, akik messzemenően alkalmasabbak lennének "

Persze, valahol a tündérmesékben

Az a baj a hozzád hasonló progresszívekkel, hogy az elmélet mindig vastagon felülírja a tapasztalati valóságot. Nem annak hisztek amit láttok, hanem a mesék ködében éltek, és ahhoz akarjátok igazítani a valóságot. Ha nem megy a gyakorlatban, akkor se lehet az elmélet a hibás, hiszen a komenizmus/szocializmus/liberalizmus/genderizmus szükségszerűen jó kell hogy legyen

Az elmélet mindig tökéletes, ha mégsem akkor valaki hibázott. Mindenért a burzsuj/kulák/faszista/hímsovén férfi a hibás

Hertelendi 2013.09.11. 19:37:08

@kronosz6: De jó hogy megjöttél! Ugyanakkor a kormánypárt és a kormány folyamatosan igazat mond!
Hogy megy a trafikod? Remélem szarul. Én már csak csempészcigit szívok, hogy nektek kevesebb legyen a pénzetek!

Lord Snow 2013.09.11. 19:51:01

@kronosz6: Pedig a hazugságokat lehet a legegyszerűbben, leggyorsabban cáfolni a megfelelő, makacs tényekkel való szembesítéssel.

No de hát ha azok nem léteznek, akkor marad a dühödt személyeskedés, fröcsögés, vagy ahogy te is és a vezéred tette minap, csak simán ki kell jelenteni, hogy mindenki hazudik oszt kész.

valaki senki 2013.09.11. 19:53:45

@Erő e-meló: Véleményem szerint, pedig Ön az, aki egy alternatív valóságban él! Lehet, hogy nem ugyanazon körökben mozgolódunk, de személy szerint elég sokolyan erős nőt ismerek, akik szellemi/ lelki ereje nem kevés férfiét múlja felül. Dolgoznak, nem ritkán vezető pozícióban, gyerekeket nevelnek, háztartást vezetnek, kertészkednek, és közben művelődnek, aktív emberi kapcsolataik vannak, esetenként politizálnak, tájékozottak, olvasottak, miegymás... ÍAz, hogy ők NEM VÁGYNAK politikussá válni, elsősorban a miatt van, hogy erkölcsileg vállalhatatlannak látják a politikusságot. Ugyanakkor az ország, csak nyerne a kompromisszumkészségükkel, és vezetői adottságaikkal. Úgy mellesleg, színészi képességük sem kevesebb, mint az ott ülőké... Szóval, az Ön kétségei ellenére megerősíteni tudom csak, hogy százszor alkalmasabbak lennének. Szerintem egyébként, még egy kicsit konzervatívabb irányban elmegy még egy- két évig ez a vonal, és mint minden inga,kileng majd az ellenkező irányba is, és nem is kell majd kvóta ahhoz, hogy többen legyenek.

Egy igaz ember 2013.09.11. 20:06:49

Elovastam ezt is, de előtte Ertsey Katalin blogját is, aki nem nagyon szereti a véleményeket, mivel nem lehet hozzászólni.
A sértés megtörtént és valóban tűrhetetlen és - mit várjunk - a párttársak védték a saját kutyájuk kölykét. Mint ahogy anno GyF-et is védték a párttársnői, amikor az "öregecskedő feleségek" lecserélését emlegette:
www.nol.hu/archivum/archiv-332916?ref=sso

Kis ember 2013.09.11. 20:12:30

@Erő e-meló:
Nem tudom eldönteni, hogy troll vagy-e vagy csak egy ordas bunkó (bár egyik nem zárja ki a másikat). Kérlek segíts!

Igényes 2013.09.11. 20:15:01

A posztíró az a fajta nő, akitől a legbékésebb férfinak is megfordul a fejében, hogy nem ér meg mindent a békesség. :)

Sun9us 2013.09.11. 20:16:13

Én megnéztem, a szóban forgó hölgy felszólalását, hát ennyire szakmaiatlan random baromságot, rég hallottam. Igazi súlytalan fröcsögés. Én csak szimplán kiröhögtem volna.

lárvalányhaj 2013.09.11. 20:54:08

vicces, hogy miközben az indexen megállás nélkül megy a nőgyűlölő fideszes képviselő basztatása, aközben az index egyik hivatalos blogján, a képviselő funkyn ilyeneket posztolnak:

kepviselofunky.blog.hu/2013/09/11/vadai_agnes_osszel_szabadulhat

az indexes fiúknak lehet nőalázó dolgokat posztolni? vagy az mááááááás?

horgi1 2013.09.11. 20:57:58

@Sun9us: Lehet, hogy a szóban forgó hölgy szakmailag gyenge hozzászólást produkált, de itt nem ez a felháborodás tárgya!
Ha egy ellenzéki képviselő ilyen stílusban minősít egy kormánypártit mint,ahogy Illés úr tette,akkor a bajszos bugris kövér belefojtja a szót vagy büntetgeti. A politikus kaphat kritikát, ezzel nekem nincs gondom,de egyenlően bírálja el a kritizálókat az országgyűlés vezetője.
A kormánypártiak semmivel nem különbek,értékesebbek,nemesebbek mint az ellenzékiek vagy mint mi a "pórnép". Bármilyen görcsösen igyekeznek is velünk az ellenkezőjét elhitetni. Orbán nem király,hanem egy vidéki suttyó,akit az egész népes bagázzsal együtt én tartok el.

béla a görög (törölt) 2013.09.11. 21:01:40

orbán és a fél fidesz szociopata. ezenkívűl önimádó, hatalommániás és öregszik. Azonkívűl belterjes mert a politikán és az államigazgatáson kívűl nemigen fordultak meg sehol. És nincs kontroljuk. Se belső se külső.

Erre jön valaki aki nem öreg, nem hatalommániás nem szociopata és feltesz egy kérdést vagy azt mondja valamire, hogy szerinte ez nem jó (teljesen mindegy mi a kérdés/téma)

Kontroll hiányába előtör belőlük a paraszt. Azt ennyi.
Szerintem ha 2014 után ha a fidesz ellenzéket kapna a fél pártot Graz-ba kéne kezelni annyira eltorzultak.

kuki123 2013.09.11. 21:21:12

hazugságra nehéz válaszolni...csak hazudni lehet...vagy leugatni mást...ennyi

béla a görög (törölt) 2013.09.11. 21:34:21

@kuki123: van egy rossz hírem. mást leugatni maximum a kocsmában, részegen. a normál életben a hazugságot is tudni kell kezelni. a 'támadásokat' is. Csipőből, higgadtan.
Olyan ez mint a vizsga. Akkor és ott és arra ami a kérdés. Akiben nincs meg a kellő profizmus az nem alkalmas arra amit csinál. Ennek egy példája Illés. Ilyen egyszerű.

tisztapista 2013.09.11. 21:37:03

"Miért modortalanok a fideszes férfipolitikusok?"

- Miért modortalanok a középkorú melós férfiak?
- Miért modortalanok a félmeztelen biciklisták?
- Miért modortalanok a János nevű kisnyugdíjasok?

Hát azért, mert egyedi esetek alapján ÁLTALÁNOSÍTOK, és próbálok valami okoskodást írni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.09.11. 22:17:36

nincs is jobb ilyet olvasni, amikor az indexes bérblogger, akár a szent tudomány jól megmondja a frankót

reméljük még legalább 4 évig lesz erre lehetőségetek, és nem fogtok soha, a bérblogolásnál komolyabb munkát végezni **

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.09.11. 22:43:43

@wmiki:

Valami érdemi, Trollbéla? Te sem vagy már régi, a folyamatos kudarcok előbb-utóbb kikezdik az idegrendszert...

CauseNoFuckGiven · http://sexysfwgirls.com 2013.09.11. 22:50:26

Internetes marketing, nem HIYP, nem kattingatás! YouTube, Weboldalas módszerek egyszerű magyarázása:penztazinternetrol.blogspot.com

komplikato 2013.09.11. 23:00:41

@lárvalányhaj: Mi köze van az Indexeseknek a Blogokhoz? Már leszámítva a sajátjaikat???

Kis ember 2013.09.11. 23:03:18

@kuki123:
Hazugságra a legkönnyebb válaszolni. Tényekkel.

Bogyó 2 2013.09.11. 23:08:52

@valaki senki: Kicsit viszont ellentmondás, hogy a nők nem akarnak politikussá válni, mégis milyen sokan vannak vezető pozícióban. Ha az élet más területein sokan vannak vezető pozícióban, akkor az a társadalom nem olyan nőellenes. Az, hogy pont a politikát elkerülik, az üzleti életet meg nem, az nem valószínű, hiszen az üzlet sokszor összefügg a politikával és legalább olyan mocskos tud lenni. Kistelepüléseken nagyon is sok helyen vannak női polgármesterek, képviselők.

Szerintem más a helyzet. Szerintem a politika nem másabb, mint a gazdasági élet vagy a közszféra más területei. És Magyarországon mindegyik helyen kevés a nő a vezető pozíciókban. Ezen kell általánosan változtatni, hogy a nők ugyanúgy ki tudják bontakoztatni a képességeiket, s rátermettségük esetén egyenlő esélyeik legyenek bármilyen tisztségre. De ezt nem női kvótával kell elérni, mert az álságos és nem az igazi problémát kiiktató megoldás. Hiába hozzák a skandináv példákat, ott a női kvóta csak bónusz volt a sok, a nők helyzetét megkönnyítő intézkedésre, a társadalom felfogásának változására, s nem az indította be a folyamatokat. Ennyire nem egyszerű, ráadásul mélyen igazságtalan. Én ha nő volnék, megalázónak tartanám, ha csak azért lehetnék képviselő, mert nő vagyok, s állandóan ki lennék téve annak, hogy mennyi tehetségesebb jelölt lett volna a posztra csak szegények szerencsétlenségükre férfiak. Angela Merkel, Szili Katalin és Széll Bernadett is azonban egyelőre még biztos lehet abban, hogy a képességeik miatt azok, akik. Azt gondolom, lehetővé kell tenni, hogy a nőknek egyenlő esélyeik legyenek a képességeik kibontakoztatásában és az annak megfelelő pozíciók elnyerésében, s nem az, hogy odapakoljuk őket egyes pozíciókba érdemeiktől függetlenül. Ilyen alapon az egész Parlamentet mindenféle kvóta alapján kellene összeállítani, ami leképezi a társadalmat, de nem feltétlen kell négernek lenni, hogy szót emeljek az érdekükben, ezért nem hiszem azt se, hogy kell, hogy legyen a Parlamentnek mozgássérült, fogyatékos, törpe növésű, parlagfű-allergiás stb. tagja. Nyilván mindez kizáró ok se legyen, de ne is a bejutás alapja.

komplikato 2013.09.11. 23:10:44

@béla a görög: Persze, hogy. Mint a ahogy a Jobbik is szokta higgadtan:
"Gyere ki a folyosóra ... megbeszéljük!" :D

A politikai kultúra korrumpálódott, nem kicsit hanem nagyon. A Fidesz-KDNP-nél azért lóg ki jobban a kapa a szájukból, mert nyeregben érzik magukat pusztán a létszámfölény miatt. Ha lenen az ellenzéknél pár tényleg igazán értelmes arc, SZÉNNÉ tudná alázni őket a saját hülyeségeikkel úgy, hogy közben ő maga nem süllyed a színvonalukra Lásd egy másik blogokon az Illést fikázó írás. Na az nem ilyen.

Erő e-meló 2013.09.11. 23:49:10

@valaki senki:
Általában nők voltak a főnökeim, elég is volt belőlük

Melchi Zadok 2013.09.12. 09:19:50

@Erő e-meló: kedves erő emlő!
haezen a földön a matriarchális társadalmak lennének többségében és nem kiégett impotens férfiak irányítanák a világ sorsának alakulását ez egy sokkal, de sokkal jobb, élhető világ lenne.
persze a hozzád hasonló, mikropöcsük miatt frusztrált degeneráltak még egy ilyen idealizált világban sem tudnának becsajozni és az anyutól való elköltözés továbbra is megoldhatatlan probléma lenne a számotokra.

de a jobb kezed továbbra is a rendelkezésedre áll, szóval nem kell aggódnod.

Balázs Puli 2013.09.12. 09:36:23

Nehany esetbol altalanositani az egesz halmazra, sot az osszes fidesz szavazora, meglehetosen erdekes.

Melchi Zadok 2013.09.12. 11:14:11

@Balázs Puli: tudod, nagyon nehéz nem általánosítani a fidesz szavazókat.

minden jóindulat mellett, mára gyakorlatilag két definíció lehetséges a fidesz szavazóra:
a; a gerinctelen szarházi, aki a saját anyagi jólétéért eladta a lelkét.
b; a szektatudatú, regresszív hipnotikus álomban lebegő szerencsétlen, aki azt is elhiszi orbán viktornak, hogy a szar is marcipán.
esetleg nagy jóindulattal bejöhet egy c verzió is, de ez nem annyira jellemző.
ezek az internet és objektív média hiányában alul, illetve félreinformált (értsd mti/mtv/kossuth rádióból tájékozódó) az ország és a világ történéseitől akaratból, vagy csupán lehetőségek hiányából adódóan szem elől tévesztő emberek.

azt a bődületes kognitív disszonanciát, amivel a fidesz szavazók védjegye, nem lehet másképpen értelmezni.

Erő e-meló 2013.09.12. 14:05:02

@Melchi Zadok:
"haezen a földön a matriarchális társadalmak lennének többségében "

Ha eddig nem tűnt volna fel, nézz körül és látni fogod, hogy a matriarchális hagyományok erősödtek fel az elmúlt évtizedekben. Gyereküket önállóan nevelő nőkkel van tele a világ, meg félnomád férfiakkal, akikkel ideiglenes partnerkapcsolatban élnek

Melchi Zadok 2013.09.12. 16:15:44

@Erő e-meló: ja, hogy nem érted a szó, illetve kifejezés jelentését...

akkor ez ennyi volt, pá!

Erő e-meló 2013.09.12. 16:43:04

@Melchi Zadok:
Még egy értelmesebb nő is tud két fogalmat összerakni. Ezek után már tippem sincs, milyen nemű lehetsz

narmer 2013.09.12. 20:03:48

A kérdés úgy hangzik helyesen mija fenétől olyan modortalan és mocskos szájú fruszráltak az ellenzéki politkusok? Hallgatja a szerző rendszeresen Szanyit,Szabó Tündét, Vadait,Molnárt,Gúrt, Burányt, Török Zsoltot, Nyakót, Tóbiást, Kunhalmit vagy Mesterházyt? Ezeknél undorítóbb stílusú politikusokat keresni is nehéz.

nyünyüge 2013.09.13. 08:34:48

Én hozzátennék egy másik szempontot. Illés Zoltán azon politikusok egyike, aki nagyon elhivatott a szakmájában (a hozzáértéséről most ne nyissunk vitát). Meglehetősen nehéz lehet neki összeegyeztetni ezt az elhivatottságát és az aktuális kormányhoz való hűségét, hiszen ez a kormány először döntést hoz és törvénybe foglal egy normafai gigafejlesztésről, azután rendel róla környezetvédelmi hatástanulmányt.
Úgyhogy én arra tippelek, Illés hisztérikus reakciója a kormány környezetvédelmi elkötelezettségét kétségbe vonó felszólalásra a kognitív disszonancia kitörésének iskolapéldája volt.

Melchi Zadok 2013.09.13. 21:43:33

@Erő e-meló:aha, értem, te így szállsz le bicikliről.

2013.09.14. 09:11:20

Illés egy tipikus, bödös bunkó, tahó alkoholista f.szfej.
Még részeg volt szegény a lagzis maradéktól és ugatva nyalt. Csontig hatolta nyelve a Viktor seggébe.
Képviselő biztosan lesz , mert nyalni tud .

A "miniszterelnök úr nevét "nevegye a szájára--mondta a baromarcú Illés és ebben igaza volt.
Orbán soha nem volt úr, miként Illés sem.

toportyánzsóti 2013.09.14. 10:31:04

Szinglihordákkal már alaposan megbuktak,de ezek a fiúk nem tanulnak.Viktorbán ha veszít akkor sem változtat,ugyanazt csinálja tovább csak sokkal nagyobb erővel.
süti beállítások módosítása