2012
okt.
22.

Bár másokat sértegetni és bántó megjegyzésekkel illetni nem szép dolog, mindannyiunk érdeke, hogy megtanuljuk mindezt elviselni: a véleménynyilvánítás szabadságának megtartásáért. CSABA Réka írása

Kapcsolódó hivatkozások:

Rowan Atkinson szerint a világon a létfenntartáshoz szükséges második legfontosabb dolog a véleményszabadság, és ez is csak azért szorult le a dobogó legfelső fokáról, mert Mr. Bean és a Fekete Vipera alakítója egyetlen dolgot jobban szeret csinálni a szájával, mint elmondani bármiről a véleményét: enni.

insult.png


A színész nemrégiben állt ki határozottan a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, amikor a Nagy-Britanniában 1986. óta érvényben lévő Public Order Act (közrendvédelmi törvény) egyik rendelkezése eltörléséért harcoló Reform Section 5 arcaként beszédet tartott a brit parlamentben. A kampány célja, hogy ne legyen többé büntethető a törvény szövege szerint mások szavakkal vagy tettekkel történő „megsértése”. (A kapcsolódó honlapon olvashatók a jogszabály gyakorlati alkalmazásának abszurd és a demokratikus szabadságjogok korlátozásának problémáját komolyan felvető esetek.)



Kálmán Olgát is, Tarlóst is


Az említett törvény alapján Kálmán Olga jogosan perelhetné be Tarlós Istvánt, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában sértegette őt, 90-nél alacsonyabb IQ-jára és/vagy kialvatlanságára utalgatva. Mindezt azért, mert Tarlós nem volt hajlandó válaszolni a közte és a fővárosi közgyűlés Fideszes tagjai közötti konfliktus okait firtató – az adásban valóban sokadszor elhangzó - kérdésre. Szerencsére Kálmán Olga egyrészt tudja, hogy egy politikai-közéleti műsort vezető riporternek addig kell feltennie kellemetlen kérdéseit egy politikusnak, amíg az ki nem böki az igazságot, vagy valamilyen ügyes húzással el nem tereli a figyelmet. Másrészt azt is tudja, hogy ha ez nem sikerül, akkor esélyes, hogy az interjúalany jókora hisztivel reagálja le a helyzetet. A kérdezőnek pedig el kell viselnie az ilyesmit, hiszen az embert elragadhatja a hév, ha saját elveit, nézeteit vagy véleményét igyekszik megvédeni.


Abban nincs vita, hogy ha valaki a nyilvánosság előtt másról valótlanságot állít, valakit megrágalmaz, vagy megfenyeget, annak legyenek meg a jogi következményei. Ha Tarlós sértegetni szeret, de azt kevésbé bírja elviselni, ha neki nem tetsző dolgokat írnak róla, és ezért be akarja perelni a Népszabadságot, mert szerinte abban róla „átlag kétnaponta” a hitelrontás és a rágalmazás határát súroló cikkek jelennek meg, tegye. Ha a bíróságon az derül ki, hogy Szalai Anna nem csupán súrolta, de át is lépte a határt, akkor kapjon megfelelő büntetést.


De szerintem az teljesen jól van, hogy amíg ezek a feltételek (vö. hazugság, rágalmazás, hitelrontás, fenyegetés) nem teljesülnek, szimplán csak bárki csúnyát mond valakiről, azon meg lehet sértődni mindenféle jogi következmény nélkül. Egy blogbejegyzés íróját is le lehet ostobázni, ha nem értünk vele egyet, és Tarlósra is lehet azt mondani, hogy egy bunkó, aki az értelmes vita helyett a gyerekes személyeskedést választja. A jó ízlés, vagy a véleménynyilvánítási fórumok saját szabályai persze határt szabhatnak a sértegetés mikéntjének. A lényeg mégis az, hogy az ember igenis bírjon el többet, mint a nyomdafesték, és ne követeljük rögtön az óvónénitől, hogy állítsa sarokba a Pistit, mert kinyújtotta ránk a nyelvét.


Szazsó meg bárkit


Bár itthon egyelőre szerencsére szó sincs a fentiekben említetthez hasonló szabályozásról, a kérdés relevanciáját nagyon jól illusztrálja a szazsoketharmadaharomharmadert nevű mikroblogger esete. A névválasztásával is egyértelműen a Fidesz-kormány feltétel nélküli támogatását bizonyító Szazsó kultikus figurája a tumblr.com közösségi oldalnak. Mindenki ismeri, mindenki követi egy (tűrőképességtől függően hosszabb-rövidebb) ideig, és mindenkinek megvan a véleménye róla. Ahogy neki is mindenről, és azt aktívan meg is osztja a blogján. Ezek a vélemények egy meggyőződéses magyar Fidesz-választó határozott értékrendjét tükrözik (mondhatnánk, hogy ő az utca fideszes embere, meglepően nagy online nyilvánossággal), viccesnek és szatirikusnak szánt, nem ritkán azonban inkább sértő, arrogáns és kirekesztő hozzászólások formájában. Ezek pedig gyakran kiakasztják azokat, akik kevésbé biztosak ugyan saját értékrendjük univerzális igazságában és megkérdőjelezhetetlenségében, de nyitottabbak és elfogadóbbak az eltérő álláspontok, a másként gondolkodók megismerésére.  De a tumblr közössége mégsem „jelenti fel” szazsót, mert ott, ezen a globalizáció által szült, Médiatanács által sem korlátozott, szabadságtisztelő fórumon mindenkinek joga van a véleményéhez. Antonneutron, egy másik blogger Voltaire – az oldalon egyébként gyakran felbukkanó - híres mondását idézte, amikor a nemrégiben többen jelezték, hogy szeretnének kevesebbet látni a kérdéses blogger által megosztott tartalmakból : „Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok érte, hogy elmondhasd.”


Tanuljunk meg okosan sértegetni és megsértődni!


Ahhoz viszont, hogy ezt a meglehetősen idealistán csengő (és némi ellentmondást is magában rejtő) mondatot bármennyire is komolyan vehessük, első lépésként meg kéne tanulnunk sértegetni és megsértődni. Nem azt mondom, hogy elsődleges cél legyen mások megbántása, vagy az ilyen megjegyzéseket ne vegyük fel, hiszen az ember nem így működik. De ismerve a magyar társadalom reakcióit bármilyen, egyes embereket sértő magatartásra (vö. azonnali szigorú szabályozás, korlátozás és betiltás követelése), igencsak ránk férne egy tréning a sértegetés-sértődés terén.


Lehetne ez egy nemzeti mozgalom is akár: tanuljunk meg okosan sértegetni és megsértődni! Fejleszthetnénk rá facebook-os alkalmazást is! Csúnyát mondtak Önről a szomszédai? Megint beszóltak a villamoson? Rutinból lekommunistázták/nácizták a közértben? Ne hallgasson, szóljon be Ön is! Íme néhány pazar riposzt-lehetőség! Eressze ki a gőzt ezekkel, ahelyett, hogy rögtön betiltana mindent és mindenkit!


Mert inkább vitázzunk, szóljunk vissza és vita közben esetleg kicsit sértődjünk meg, de mindenképpen próbáljuk meg feldolgozni a minket ért sérelmeket. Mindenekelőtt azonban igyekezzünk különbséget tenni a feszültség verbális levezetése és a valódi, fenyegető agresszió között, hogy ne az legyen a zsigeri reakció mindig mindenkiben, hogy „tilcsákbe!”. Ez ugyanis csak azt a szemléletet élteti tovább mindenkiben, hogy az államtól várjuk el, hogy megvédjen minket a vélt vagy valós sérelmektől. Pedig mostanában lenne fontosabb dolga is.



A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr44862464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diplomassenki 2012.10.22. 19:40:22

A Tarlós egy bunkó! Mit csinált a III. kerületben is a Szigettel évekig.
Hazánkban azt aki pénzt hoz az országba és öregbíti a hírnevünket, azt üldözik, becsmérelik, fenyegetik.
Mi a Vár alatt lakunk, lassan minden hétvégén van egy rendezvény. Sokat szívunk miatt, de nem jelentem fel a rendezőket, mert ki lehet bírni.

Tarlós mindenkivel bunkó aki nem alákérdez!!!!! Lehet, hogy Demszkyék sokt loptak, de legalább történt is valami.
Most meg nem történik semmi, szimplán a pénzt nyelik el.
A 4-es Metrot a fityesz egyszer már megfúrta. Most megint ezt teszik, pedig a mi adónkból került már soktrilliárdba.

Jó lenne, h végre felébredne az ország és rájönne, hogy a fülkeforradalom egy öngyilkosság volt!!!!!!

Mi rosszabbul élünk mint 2 éve!

2012.10.22. 20:07:50

Állítsd át az alcímekben az ariel blacket bold-ról regular-ra, mert így nem olvasható túl könnyen. Élve a véleménynyilvánítás szabadságával, ha lószart se tudsz a tipográfiáról akkor ne próbálkozz a publikálással inkább. Tarlós stílusa pedig megfelel egy vidéki téesz elnök stílusának (anno). Oda is való.

liam devlin (törölt) 2012.10.22. 20:23:18

@diplomassenki: "Lehet, hogy Demszkyék sokt loptak, de legalább történt is valami."
ja,lehetett dudalni a katyuknal...
:)))))))

igazi biorobot vagy balliba baratom...

reccs 2012.10.22. 20:53:39

Nem ez az egy eset az érdekes, Tarlós ezt csinálta már nem sokkal a megválasztása után is és nem csak Kálmán Olgával, hanem pl. a Ma reggelben is, az Össztűzben, vagy hogy hívták akkor épp. Teljesen kész volt idegileg már akkor is és nem javult. Értem, hogy szeretné a balhékat a nyilvánpsság elől elzárni, csak akkor ügyesebben kellene, így ez már az alkalmasságáról szól.

diplomassenki 2012.10.22. 21:03:55

@liam devlin:
ha nem lennék jólnevelt, azt mondanám, hogy a..ádat/a.ádat balliba-zd le.
Nem tudsz rólam semmit, viszont a Tarlós és szavazói szemellenzős hülye barmok
Lehet, Te vagy az egyetemi oktatójuk?!

Érdekes, ebben az országban aki mást mer gondolni, mint amit Vitya vezír enged, az mindt balliverális, zsidó, stb-stb.

Én szimplán egy gondolkodó MAGYAR (itt született, itt adózó) EMBER vagyok.

Bocsánat, hogy nem szopom a Fityesz-Kersztyén csöcsöket.
Van saját véleményem, és érzéseim.

diplomassenki 2012.10.22. 21:05:55

@liam devlin:
a biorobot meg a tükörből köszön neked vissza!

nagykerek 2012.10.22. 21:26:24

Az alkalmasság kérdése Olgicskánál is felmerül. Az, hogy szeretne választ kapni a kérdésére nem azt jelenti, hogy papagájként szajkózom.

A jó riporter észreveszi ha valami nem megy. Ezért jó. Legfeljebb próbálkozik máshogy. Kálmán Olga ettől messze van.

Mrs. Clayton 2012.10.22. 21:32:23

nagy tévedés, hogy ma Mo-n bárkiről lehetne csak csúnyát mondani, csak attól, mert ezt a blogokon sokszor megteszik, attól még nem lesz jogszerű, nézz utána, hogy hány becsületsértő v. rágalmazó áll/állt bíróság előtt
egyébként Atkinsonnal és veled is- egyetértek abban, hogy tudni kellene kezelni, ha lehülyéznek

kela-bá 2012.10.22. 21:46:54

Kálmán Olga tudását, rátermettségét nagyra becsülöm.Oly sok okos ember műsorának vendége.( Persze más médiumoknál is) Csak tudják azon tűnődöm olykor, hogy, miért van ennyi gond kis hazánkban annak ellenére, hogy mindenki csak jót akar az országnak ?

No de szép időnk volt ma, és holnap ünnep, ez alkalommal idecitálnám ezt:
youtube: Szentgyörgyi Albert ( Alig több mint 2 perc) További szép estét !

mallac 2012.10.22. 22:02:35

Az nem igaz hogy Tarlós nem válaszolt az ominózus kérdésre,válaszolt ő nagy vonalakban elmondta hogy a fővárosi fidesz képviselők szeretnének új autóbuszokat, ő viszont nem látja biztosítva ehhez a pénzt. Kálmán Olga viszont nem akart leszállni a témáról, és szeretett volna valami látványos fidesz-Tarlós ellentétet kerekíteni az esetből,ezt unta meg a polgármester.Tarlós óriási volt,alaposan belesímította a talajba azt a nőt,de jobb lett volna ha egyszerűen ugyanazt a mondatot ismételgette volna,éreztetve hogy ő lezárta a témát.

rohadjmegARCgeci 2012.10.22. 22:26:56

Nekem nem tünt bunkónak Tarlós bái,KO viszont kissé együgyű papagájként viselkedett.
Mondjuk én T helyében a második ugyan olyan fasztalicska kérdésnél fel
álltam volna és búcsút intettem volna.

averes 2012.10.22. 23:09:20

Végighallgattam a beszélgetést, már csak kíváncsiságból is. Szerintem tarlós nagyon visszafogott volt. Olgácska nem tudta elérni, hogy a Főpolgármester kijelentse: komoly ellentét van a Fidesz-frakció és közte. Ekkor elkezdett a "tartózkodáson" túrázni... Végülis pont azt kapta, amit kierőszakolt. Az én felfogásom szerint nem is sértegetett, hiszen Olgácskát mégki is emelte a "90 IQ-sok" táborából

Celsius 2012.10.22. 23:15:48

@Dr. Furia:"Mondjuk én T helyében a második ugyan olyan fasztalicska kérdésnél fel álltam volna és búcsút intettem volna." És milyen rosszul tetted volna! Tudod, ezek az un. "politikusok" nem végeznek termelő munkát. Még csak nem is szolgáltatnak. Mi adófizetők, azért fizetjük őket, hogy vezessenek, hogy tervük, elképzelésük legyen. Hogy politizáljanak, megvívva a maguk politikai csatáit. Munkájukat az átlag adófizető csak áttételesen tudja ellenőrizni. Az egyik módja ennek, hogy a tömegmédia egy újságírója kérdéseket tesz föl neki, és ha az a kérdés nem jogellenes, vagy erkölcstelen, akkor a kis pubi politikusnak kutya kötelessége a legjobb tudása szerint válaszolnia. nagyon elegem van abból, ahogy a politikusok rendszeresen "kitérnek" a számukra kellemetlen kérdések elől. Furia, te ezt megteheted amikor a főnököddel beszélsz. Azért is tartunk itt, mert a magyar nép ezt megengedi, elfogadja. Erősebb demokráciákban kizárt, hogy a TV-ben így viselkedő politikusnak ne kelljen más állás után néznie legkésőbb a következő választások után.

Gáborom 2012.10.23. 00:48:58

Na de ki az a Kálmán Olga?
( Kérdezhetném az angol verzióval is...)

zajos1 2012.10.23. 01:41:07

@diplomassenki: drog, pia... tényleg , mennyire híresek leszünk, a hülye bécsiek meg egész nyáron Mozart, és operafesztivált tartanak, és teltház állandóan.

Wagem 2012.10.23. 04:26:33

Olga Kálmán.??
Szerintem jó volt a faszi.

Briggs51bc (törölt) 2012.10.23. 04:52:41

Igen, az alapvető gond ott van, hogy a riporter az nem egy kategória egy politikussal. Főleg akkor van a gond, ha ilyen Tarlós-féle nagytekintélyű burkolt bunkót kell kérdezgetni. Jellemzően az iq-zza a másikat, akinek szintén nincs.
Olgácska meg egy agyonkényeztetett kiccsaj, aki most kapja a pofonokat az élettől.

Béka53 2012.10.23. 06:01:33

@mallac: nekem az a bajom, hogy a téma a 3-as metró, és ebben az ügyben Tarlós egyet tett, nem szavazott. Tökéletesen igaza volt Kálmán Olgának, Tarlóst szidják az emberek, amikor nem indul a 3-as, metró, mert nem mindig szokott.

2012.10.23. 07:23:00

Tarlós egy buta tapló, ne egyéb.
Mert ha trágyadomb van a BKV-nál és Budapesten, akkor ez őt minősiti!
Ha nem tudja megoldani a problémát, akkor menjen közmunkára, ott nem kell gondolkozni!
Amúgy meg forditva ül a lovon, ugyanis az adófizetők pénzén ül ott és ezért aki a pénzt adja, annak joga van tudni, hogy miért nem csinál semmit a hőbörgésen és a sértegetésen kivül!
Mert a duma az megy, de minden más szarabb mint volt!

zorki 2012.10.23. 08:14:06

Egy politikus nyilatkozatát annak eredményessége szempontjából kell értékelni. Ebbe az is beleférhet, hogy valakit sérteget.
Kérdés mi volt a célja Tarlósnak?
Ha az, hogy az ATV -köztudottan ellenzéki nézőit- meggyőzze igazáról, maga mellé állítsa őket, akkor kontraproduktív volt.
Ha az volt a célja -előre tudva, hogy a beszélgetésnek komoly média visszhangja lesz és az eljut a biztos kormánypárti szavazókhoz-, hogy saját választóinak bizonygassa alkalmasságát -nyilvánvaló okokból erre szüksége is van-, akkor produktív volt, mert mint itt is olvashatjuk: szavazói újra megállapították, hogy rendes gyerek ez a Tarlós, hogy beolvasott az Olgának!
Ismerve azt, hogy a felmérések szerint az ellenzék ma is a fővárosban a legerősebb -és akik rászavaztak, azok egy része is vélhetően baloldali érzelmű- a kontraproduktív jelző látszik alkalmasabbnak a megnyilatkozásá(ai)nak jellemzésére.

Behajtó70 2012.10.23. 08:43:28

"Tarlós és szavazói szemellenzős hülye barmok"

Igazi rasszista segg vagy!

És, hogy ne lennél libbant biorobot? Hahaha! Aki szerint demszijnél történt valami, az nézze meg a bkv-t, a metrót!

Gyurcsány-demszij csöcsöket szopsz te, nem a fideszét, ez igaz. De vagy hibbant vagy, vagy csak egy újabb pöttyösbögrével díjazott szánalmas balmarha!

tamatomi 2012.10.23. 08:51:10

@Dr. Furia: a primitiv viselkedésnek is megvannak a jellemzői, Tarlós ezt kimeritette. A mellébeszélés az megvolt, elfogytak az érvei. Fityesz ember, sokan vannak igy a stilussal náluk. A meglepő az, ha éppen nem égeti magát a madár igy mint Ő is. Szalonképtelen.

rohadjmegARCgeci 2012.10.23. 09:13:26

@tamatomi: Én is láttam a műsort és Olgicát sem kellett félteni,sőt ha visszanézed akkor láthatod hogy pont ő volt aki elkezdte a sértegetését Tarlósnak!( a lerobban buszokról Tarlós jut eszébe)Hát a k anyját,csak mert KO is eléggé lerobbant piha ha így nézzük!
Nem értem milyen választ akart kitaposni az öregből,de elég gusztustalan módon állt hozzá!

Flúgatlan 2012.10.23. 09:22:15

A cikkel lényegében egyetértek. Csak nehéz elkülöníteni a rágalmazást a sértegetéstől.

De valóban, nem kéne annyi meindenen felkapni a vizet, esetleg pofánröhögni a sértegetőt, nem visszasértegetni vagy jogászhoz futkosni: Sokkal jobb lenne a közhangulat.

All in 2012.10.23. 09:34:40

Szerintem sem kell félteni az Oligicát, és ha harmadjára sem fogja fel, hogy a válasz az, hogy a "cél az ugyanaz csak a mód más" (mivel Tarlós a számok embere és a Fideszes nemtomki, meg a gyors sikerre hajt), akkor Olgica aznap a cipőjét fűzte amikor az észt osztották.

tamatomi 2012.10.23. 09:40:15

@Dr. Furia: ÉN ezt a műsóort tény hogy nem láttam, de korábban amit Tarlósól megjyegeztem , nem akart vagy tudott egy egyens választ adni semmire. Ha kinos kérdést kapott akkor Demszkire kent mindent és ez igy ment a műsor végéig. Ha Olga szeretne egy egyenes választ , az miért is baj, mert kinos ?! Egy politikusnak kell tudni a viselkedni ha már hazudozik egyébként össze vissza. Tarlós egy faragatlan fráter a mézés mázos modorával. Nem kellene olgát degradálnod , Ő profi a maga műfajában, nem ugy amit interjupartner. Viatpartnert nem mondok mert annak nem megfelelő. Süketel.

diplomassenki 2012.10.23. 09:43:17

@zajos1:
van Európa hírű Tavaszi Fesztiválunk
Őszi Fesztiválunk
egyéb, az elit kultúrát és műveltséget adó programjaink.
MIért ne lehetne Szigetünk is?!

Én ugyan soha nem voltam kint, de akinek az szórakozás, hadd menjen.

A bécsiek meg már akkor drogoztak, amikor mi még a piros nyakkendőt hordtuk.

diplomassenki 2012.10.23. 09:46:14

@Behajtó70:
ha a nicked a foglalkozásodr utal, akkor én elásnám magam!

De legyen egy jó napod:

IGEN EGY RASSZISTA, BALLIBA, DEMSZKY CSÖCSÉN LÓGÓ, SEGG VAGYOK!

Akinek van zsidó, cigány, arab, fekete, magyar, német, angol, kínai ismerőse "barátja".

Miért is baj, ha valaki kimondja,

diplomassenki 2012.10.23. 09:50:26

@tamatomi:
igazad van, Tarlós bármikor kap kemény/kényes kérdést, azonnal Demszkyre mutogat, keni a szart.
Pedig ugye azért már csak eltelt 2 év. Az alatt már valamicskét el lehet érni.
Igen, lett BKK, ahol szégyentelenebbül öntik a haveroknak a pénzt, mint előtte. Mert előtte legalább betették egy N...-ás dobozba :-)))).

Most már a látszatra sem ügyelnek!

tamatomi 2012.10.23. 09:56:25

Igen én is igy érzem , az elmult nyóc év,meg a Demszki...stb mindeki hibá, de tényleg eltelt két év, eredmény ???
Ennyi idő után nem illik mutogatni, a BKK ról meg szó ne essék, kokler társaság.

diplomassenki 2012.10.23. 10:04:43

@tamatomi:
azon szoktam gondolkodni amikor elmúlt nyócéveznek, hogy abból 2 már az Ő évük :-))).
Csak nem önkritikát is gyakorolnak!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.23. 10:33:58

A Tarlós egy ostoba öregember, a szőröstalpú jobbágy fajtából.

Adjon valaki egy vekkert neki, hogy ünnepelhesse a Viktorát.

Nyomorult.

Imágó 2012.10.23. 11:14:08

...és ilyen emberekből tevődik össze sajnos a fidelsz "kormányunk" domináns része.
Ő beszél IQ-ról,a kapa meg kilóg a szájából.Szintje: kételemi és jobbágy szag... Ennek a 22éves "demokráciának" az eredménye pedig olyan mint amikor a pincébe a kutyaszar kivirágzik.
Szomorú,ennél lejjebb már csak a bálna szar süllyedhet mint ez az ország.
Nevetni mi már csak kínunkban tudunk.
Na de "harcba hív Viktor" és kivívjuk,de hogy mit(?) azt még nem tudjuk,de ő se...

Az Utolsó Csillagharcos 2012.10.23. 11:24:44

Én ezt láttam: Pista elmondta miért rossz a busztender. Olga megkérdezte Pistát, hogy ha ilyen rossz ez a tender, akkor a Fideszeseknek mégis mik voltak az érveik. Erre Pista elmondta, hogy miért rossz a tender. Eztuán Olga megkérdezte, hogy nem ciki-e hogy a fidesz frakció Pistával viteti el a balhét. Erre Pista lehülyézte Olgát, mivel már 3x elmondta hogy miért rossz a busztender, de azt hozzátette hogy ők (mármint Pista meg a Fideszes barátai) már csak így szeretik intézni a dolgaikat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.23. 11:38:58

@Az Utolsó Csillagharcos:

Ebből úgy látom, hogy a kisöreget egy néhánymondatos szöveggel küldték be a stúdióba fellépni.

Amikor az már nem volt elég, akkor előjött, amit utcagyerekként tanult kiskorában.
Ennyi van a szerep alatt.

Kovács János 18 2012.10.23. 11:47:16

Tisztelt Csaba Réka!

Tele van a hócipőm azzal, hogy Voltaire-nek tulajdonítják azt a hülyeséget, ezúttal a Republikon Intézet oldalán.

Nem mondta, tetszik érteni?
Nem Mondta.

Egy butuska viktoriánus kékharisnya adta a szájába, valamikor a 19. század végén, egy ál-Voltaire-életrajzi regényben.

És azok terjesztik, akiknek fogalmuk nincsen a szólásszabadság voltaire-i értelmezéséről, akik csak nyökögnének, ha meg kellene érteniük, miért is mondta Voltaire, hogy: "Tiporjátok el a gyalázatost!"

Nem Mondta.
Hallja meg az egész tisztelt Republikon Intézet.
Nem Mondta.
Még hasonlót sem mondott.
Még az ellenkezőjét sem mondta...

Canis Lupus Libertas (törölt) 2012.10.24. 20:41:53

@Kovács János 18: Tényleg nem mondta. Én is ott voltam. De ha nekem tulajdonítanának egy ilyen mondást én nem sértődnék meg. Szerintem jó.
Ja, és ha nem én volnék Voltaire, az ő nevében pláne nem háborodnék fel.

Kovács János 18 2012.10.24. 20:53:40

@Canis Lupus Libertas: Istenem, hogy te milyen nagy marha vagy...
...és te az életedet adnád, hogy én ezt elmondhassam Neked.

Kovács János 18 2012.10.24. 21:25:05

@Canis Lupus Libertas: azt te csak nagyon szeretnéd, Szabad Prérifarkas, ám én azt nem teszem Veled.
Ennyit a Libertasról. Végre komolyan vett valaki, erre kiborultál.
És ennyit a Voltaire szájába adott hülyeség komolyságáról.
Excurrere argumentorum. Venit Ordinarii.

Csaba Réka 2012.10.24. 23:37:27

@Kovács János 18: Kedves János! valóban nem ő mondta, köszönöm, hogy felhívta erre a figyelmem. (bár szerintem a mondat elég furán hangzott volna, ha én is a "butuska kékharisnya" kifejezést használom, de ez már pusztán stilisztika.)

Canis Lupus Libertas (törölt) 2012.10.25. 05:12:13

@Kovács János 18: Érdekes reakció. Kiborultam volna? Csak megmutattam, hogy szállóige, nem varázsige... És ehhez a nickneved sem kellett elemeznem, sem jelzőkkel illetnem a személyed. Így hát, kedves János, a szellemi fölény egyértelmű bizonyítása sajnos ez alkalommal nem volt mindent elsöprően sikeres.

Kovács János 18 2012.10.25. 11:48:02

@Csaba Réka: Kedves Réka,

az idézet története az azért érdekes liberális szempontból, mert tökéletesen érzékelteti, h a viktoriánus romantikusoknak milyen szépelgő elképzeléseik voltak a francia felvilágosodásról.

Másrészt pedig magyarországi diadalútja jól példázza azt, hogy az olvasatlan pestbelvárosi ráérő értelmiség mennyire könnyen átverhető az ún. "mainstream narratív diszkurzus" korlátai között manapság. Átverték őket már Marx-szal, Szolzsenyicinnel, vagy éppen Széchenyivel is az utóbbi egy-két évben, és ma is lelkesen benyelik a kommersz gyomorkeserűt.

Önt nem akartam megbántani, csak magamban fortyogtam. ;)
süti beállítások módosítása