2012
nov.
6.

A számok alapján indokolatlannak tűnik az oktatási államtitkár törekvése, mely háttérbe szorítaná az iskolákban az angol nyelv oktatását - ugyanis még angolul sem tudnak elég jól a magyarok, miközben e nyelv használatát tartanák a legfontosabbnak. REINER Roland írása

Kapcsolódó hivatkozások:

*

Az oktatási államtitkárság ismét elővette a nyelvtanulás ügyét: az új nyelvoktatási stratégia megszüntetné az angol nyelv elsőbbségét, helyette a németet tenné meg első tanulandó nyelvnek. Tekintsünk most el attól a fajta indoklástól, hogy a könnyű sikerélményt hozó angol helyett miért jobb egy nehezebben tanulható nyelvvel kezdeni. A probléma ugyanis nem az, hogy a magyar diákok hogyan tanulják meg a második idegen nyelvet, hanem az, hogy az elsőt sem tudják elsajátítani. 

A felmérések azt mutatják, hogy a magyarok képesek legkevésbé idegen nyelven megszólalni: míg az uniós polgárok 54 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, ez az arány Magyarországon csupán 35 százalék. Különösen aggasztó ráadásul, hogy nem csak utolsók vagyunk ebben a rangsorban, de a felmérések romló tendenciát mutatnak: 2005-ben még 42 százalék válaszolta azt, hogy legalább egy nyelven meg tud szólalni (a csökkenés azt jelenti, hogy sokan „elfelejtették” azt a nyelvet, amit a korábbi felmérés idején még beszéltek). A cél tehát, hogy legalább egy nyelven meg tudjon szólalni minél több magyar: ez után jöhet csak az a kérdés, hogy melyik legyen ez a nyelv.


Az angol nyelv kiemelt fontosságát az állampolgárok Európa-szerte tudják, ismerik. Jól bizonyítja ezt, hogy mikor a kutatás során két nyelvet kellett választaniuk, ami a személyes fejlődésük szempontjából a leghasznosabb, az európai polgárok elsöprő többsége az angolt választotta. Hasonlóképpen vélekedtek a magyar válaszadók: mintegy kétharmaduk választotta az angolt, mint a leghasznosabb nyelvet. Míg Európa megosztott a második leghasznosabb nyelv kérdésében, addig Magyarországon ez egyértelműen a német: ám az angol első helyét meg sem közelíti.

nyelvfontossag.png

1. ábra: Melyik két nyelvet tartja leginkább hasznosnak személyes fejlődése szempontjából? Eurobarometer 2012/02-03

*


De nem csak a közvélemény-kutatások bizonyítják az angol nyelv elsőbbségét: a hazai nyelvvizsgaadatok is az angol nyelv egyértelmű – és fokozódó – dominanciáját mutatják. Ma már az összes nyelvvizsga több mint kétharmadát teszik angol nyelvből, míg a német nyelvű vizsgák aránya az elmúlt tíz évben 30 százalékról 23 százalékra csökkent.    


 nyelvvizsga.png
2. ábra: Az angol és a német nyelvből tett nyelvvizsgák aránya az összes nyelvvizsga között, 2003-2012.

Forrás: Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ

*

Az oktatási államtitkárság ismét nem a valós problémával foglalkozik: a nyelvoktatási stratégiának nem az angol nyelv háttérbe szorításáról kellene szólnia, hanem arról, hogy minél több diák fejezze be úgy középiskolai tanulmányait, hogy legalább egy idegen nyelven tud beszélni. Az angol nyelv mesterséges háttérbe szorítása értelmetlen, felesleges: ráadásul szembemegy mind az európai, mind a magyar közvéleménnyel.  

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr334893220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.06. 13:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.06. 10:38:45

Nyilván a németek beszállnak pénzzel.

Egyébként aki meg akar tanulni angolul, az ennek ellenére meg is fog.

Charlie Brown 2012.11.06. 11:09:26

Ha Mo. az utolsó helyeken kullog idegennyelv-ismeret terén, akkor hogyan értékelné a szerző a svájci Education First idei felmérésének eredményét (English Proficiency Index 2012 Report), miszerint Magyarország az angol nyelvtudást illetően világviszonylatban(!) a 8. helyet foglalja el? (az angol anyanyelvű országokat természetesen nem számolva)
www.ef.co.uk/__/~/media/efcom/epi/2012/full_reports/EF EPI 2012 Report_MASTER_LR.pdf

Csaba Réka 2012.11.06. 11:18:20

@Charlie Brown: erről frei is értekezett a metropolban, és én is meglepődtem.
www.metropol.hu/itthon/cikk/956519
"A felmérést egy svájci intézet készítette, 1,7 millió embert vizsgáztatva az üzleti életben, az iskolákban és egyetemeken. Főleg a nagyon aktív, 40 évesnél fiatalabbakra fókuszált."
szerintem ebben a kontextusban még nyilvánvalóbb a szakadék a társadalom egyes csoportjai között a nyelvtudás szempontjából, és az ebből fakadó előnyök és hátrányok problémája.

Reiner Roland 2012.11.06. 11:23:44

@Charlie Brown: Nem összehasonlítható a két kutatás, mert az Eurobarometer egy reprezentatív kutatás, míg ez a másik deklaráltan nem az. Utóbbi ugyanis az adatokat egy olyan online kutatás során gyűjti, amiben olyan vesznek részt, akik angolul tanulnak vagy kíváncsiak arra, hogyan tudnak angolul, szóval többszörösen torzít, nem alkalmas a teljes népességben mért adatokkal való összehasonlításra.

glc 2012.11.06. 11:32:50

@Csaba Réka:
Na igen, a statisztikában a minta megfelelő megválasztásával szinte bármilyen eredmény kihozható :(
De az az indok, hogy "az angol túl könnyű és a fiatalok elvesztik a motivációjukat" amellett hogy nem igaz, egyzserűen minden logikát nélkülöző ostobaság.
Ha könnyű (szerintem ez nem is igaz, max kezdetben) akkor nem pont az lenne a cél, hogy MINDENKI ezzel kezdje, minél korábban, hogy alapból legyen egy használható nyelvtudása?
"elvesztik a motivációt"...ha meg nagyon nehézzel kezdenek (nem tudok németül, nem tudom az-e), akkor meg a sikerélményüket vesztik el. Attól jobb motivációt mit akar?
Attól hogy egyvalakinek ez a "nevelési elve" attól még normális esetben ezt nem erőlteti rá az országra.
Főleg ha minden ellene szól.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.11.06. 11:38:45

Amikor az 1989 körüli években végre eltakarították a hatalmat addig görcsösen a kezükben tartó ostoba gerontokráciát a kiszolgálóival együtt, akkor nem nagyon tudtam volna elképzelni, hogy alig több, mint húsz év múlva a hülyeség ismét Dunát rekeszt majd jobb sorsra érdemes kis hazánkban.
De hát, amint azt Asimov szépen megfogalmazta egy regényének (és annak fejezeteinek) címében: Az ostobaság ellen... az istenek is... hiába hadakoznak.
Amikor a szorgalmas, ámde ostoba középszer hatalomra kerülhet, ott azután jó sokáig fű nem terem...

A nyelvoktatás területén meg inkább azt kellene megvalósítani, hogy az (egyébként maximum húsz fős!) osztályok a nyelvórákon tíz-tíz fős csoportokra választva vehessenek részt, és az angol nyelvet mindenhol lehetőség (és ajánlott) legyen első tanulandó nyelvnek választani.
Értelmetlen dolog arról vitázni, hogy aranyra vagy ezüstre fessük a templom tornyát, amikor a falai sem állnak.
Németet lehet második nyelvként tanulni, de ha nem beszél valaki németül, az sem akkora baj. A német fiatalok túlnyomó része ugyanis beszél angolul.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.11.06. 11:43:35

@Charlie Brown: Igen, az a statisztikai felmérés nyilván szépen bebizonyította, hogy a negyven év alatti, angolul jól beszélő magyar üzletemberek jelentős hányada beszél angolul.

Lustamacs 2012.11.06. 11:55:43

Megvilágosodtam! Én kis buta, eddig azt hittem, azért tanul nyelvet az ember, hogy megértesse magát másokkal... (urambocsá, ne legyen kizárólag magyar nyelvű forrásokra rászorulva, ha meg betelik a pixis, gond nélkül vegye a motyót és pá!) hát nem! A nyelvtanulás fő célja a nagy nemzeti együttműxés rendszerében a diákok szopatása! Hiszen nem az a fontos, hogy megtanuljon más nyelven kommunikálni a büdös kölke, hanem hogy ezt kínlódva tegye. Érdekes, mondhatni unortodox idea.

Charlie Brown 2012.11.06. 12:16:24

Nem kétséges, hogy a két említett felmérés nem közvetlenül összevethető (ezt nem is állítottam). De az EF felmérés is -önmagában, a saját feltételrendszerén belül- összehasonlíthatóvá teszi az országokat. Más kritériumok, más eredmény.
Én is kíváncsi volnék, hogy mit is jelent mindez. Talán azt, hogy idehaza kevesen beszélnek angolul, de aki igen, az legalább jól?

gigacherry 2012.11.06. 12:19:17

Épp afelé halad a világ, hogy a nyelvtudás ne cél legyen, hanem eszköz. Önmagunk kifejezésének eszköze. Erre jött rá például Helen Doron is, aki a nagy sikerű nyelvi játszóházában egészen kicsi gyerekeknek segít az angol nyelv játékos elsajátításában. Módszere arra épül, hogy a gyerekek ugyanolyan játszi könnyedséggel, füzetek, szótár, biflázás nélkül találkozzanak az első idegen nyelvvel, mint ahogy az anyanyelvükkel találkoztak. A sikerélmény a kulcs. Aki azt akarja elvenni a gyerekektől, az nem való pedagógusnak.

Reiner Roland 2012.11.06. 12:25:03

@Charlie Brown: a pontos minta ismerete nélkül nehéz megmondani, de nagyjából azt, amit írtál, tehát van egy szűk csoport itthon, aki igen jól tud angolul (ez egyébként teljesen hihető, sok más kutatásból is kiderül, hogy jelentős tudáskülönbséggel érkeznek és még nagyobbal távoznak az oktatási rendszerből a diákok Magyarországon)

vasziljevics 2012.11.06. 12:39:16

@Patreides: én tízfős csoportban, (ajánlott) első nyelvként tanultam anno angolt és attól még ugyanúgy telibeszartuk a tanerőt, mintha negyvenen lettünk volna. mint annyi más az oktatásban, ez is elsősorban a pedagógusok kvalitásain múlik. de amíg az angoltanárok elsöprő többsége oroszból jött át gyorstalpaló után ill. a valóban jó tanárok fizetős nyelviskolákban tanítanak, addig mit várunk (a havi nettó 100 ezerért) a közoktatásban szenvedő (rossz) tanároktól?

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2012.11.06. 12:59:24

Gondolom ugy vannak vele hogy az angol nyelvteruletek relative messze esnek Magyrorszagtol, ezert ha valahogy ra tudjak venni a gyerekeket hogy egy nehezebb nyelvet tanuljanak, akkor 1) nem fognak kulfoldon munkat talalni, 2) ha megis, akkor az orszaghoz kozelebb teszik

BigPi 2012.11.06. 13:23:24

@glc: Szerintem a német nyelvet könnyebb megtanulni, de ma már nem praktikus. Mivel a németek is az angolt használják első sorban üzleti, informatikai területen.
Meg ítélésem szerint az angol mellé fölösleges megtanulni még egy nyugat európai nyelvet. Második nyelvnek, vagy valamelyik szomszédét tanulja meg az ember, vagy valamilyen nagy piacot jelentő ázsiait.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.06. 13:23:44

Tök jó poszt.

Csak minek a 250 ilyen után (akik kicsit gyorsabban bírtak reagálni) egy 251.-et is megírni, ami tök ugyanaz, csak más szavakkal?

Egyébként meg a felmérés elég szar lehet, mert pl. az angolok biztos, hogy annyian sem beszélnek semmilyen idegen nyelvet, mint a magyarok.

@Charlie Brown:
Én úgy, hogy valamit nagyon elbasztak. Tutira.
Csak Európából felsorolok 8 országot, ahol a lakosság nagyobb arányában és jobban beszélnek angolul.
És akkor ott van még az összes távol- és közel-keleti ország, meg egy csomó afrikai.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.11.06. 13:52:37

DER HASFÁJÁS

Zsíros kajám gyomron rúgott,
Görnyedek a heverőn,
S elhalóan hörgöm: „Mein Gott!”
(német volt a nevelőm)

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2009/11/der-hasfajas.html
:)

Vincenzo90 2012.11.06. 19:14:39

Magam is úgy gondolom, hogy az angol a legfontosabb nyelv, de azt is gondolom, hogy akinek szüksége van rá, az magától is megtanul, és ezen körökben nem állunk rosszul. A német a régióban egyértelműen a legfontosabb nyelv, nem csoda, hogy nálunk többen gondolák hasznosnak, mint Európa szerte általában. Ellenérveket és érveket is tudnék felsorakoztatni bőven, úgyhogy inkább azt mondom egyértelműen érdekes a felvetés, hogy jó, vagy rossz az meg sokára derülne ki. Hogy az állam ebbe ilyen szinten akar beleszólni, annak megítélése egyszerűen ízlés kérdése.

Globetrotter2014 2012.11.06. 23:59:07

@amko: persze, ha mondjuk szobafestőként vagy szakácsként dolgozol.

Diplomás állásban az anglo nyelv többynire beugró.

Gerilgfx 2012.11.07. 01:03:33

németet tanítani 2012-ben: baromság.

a munkaerőpiacon a nyelvismeretet defacto kötelezettséggé tenni pedig hazaárulás, egy, a magyar kultúra passzív kiírtására tett kísérlet, amelyet szankcionálni kell, és mi, magyar emberek szankcionálni is fogunk.
süti beállítások módosítása