2011
feb.
7.

Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke aszerint az új alaptörvényről most is zajló nemzeti konzultáció más, és tartalmát tekintve több is, mintha népszavazást tartanának az alkotmányról.

Figyelmetlen, szétszórt liberálisok vagyunk, de valahogy átsiklottunk az Alkotmányról folyó konzultáció felett. Pedig nem lehet mondani, hogy ne igyekeznénk: annak idején az elsők között kértük névvel, írásban, hivatalosan az egészségügyi államtitkárságtól a "titkos" Semmelweis Tervet, melyet csak előzetes regisztrációval, nevvél-címmel, egyénileg lehetett hivatalosan megszerezni. Az a dokumentum is azzal kezdődik, hogy a terv a Nemzeti Konzultáció része.

Most az új Alkotmányról konzultálunk, szintúgy elméletileg, szintúgy titokban, és főleg érdemi ráhatás nélkül. Gulyás Gergely ugyanis egy dolgot "felejt el": amíg a konzultáció során felmerült javaslatok érvényesülése esetleges (esetleg meghallgatják, majd esetleg máshogy döntenek), addig egy ügydöntő népszavazás egyetlen tollvonással keresztülhúzhatja az új alaptörvény koncecióját.

Ez a magatartás nem lenne meglepő egy abszolutista, felülről "reformáló", mindent jobban tudni vélő politikai erőtől. De a Fidesz jelenlegi hatalma nem kis részben az általuk vitt vizitdíjas népszavazás sikerével indult. Mit is mondott akkortájt Orbán Viktor?

  • „Azt üzenjük Magyarország polgárainak, eljött az ideje, hogy komolyan vegyük saját országunkat. Eljött az ideje, hogy komolyan vegyük egymást és önmagunkat.” (2008. január 28.)
  • „Az emberek nincsenek tisztában a jogaikkal. Az elmúlt 18 évben a választópolgárokat sikerült egyszerű szavazógéppé átalakítania a politikának. Az embereket senki sem hallgatja meg, nem szólhatnak bele ügyeik alakításába. Sokan úgy hiszik: csak arra van jogosultságuk, hogy négyévente az urnák elé járuljanak.” (2008. március 1.)
  • „A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legmagasabb formája. A győzelem a magyarok önbecsülésének diadala.” (2008. március 10.)

 

Ott és akkor 300 forint volt a formai (és persze direkt kormányellenes kiállás a tartalmi) indok a népszavazásra - most ennél sokkal fontosabb, az ország legfontosabb jogszabálya, alaptörvénye a tét. Ha akkor helyénvaló volt népszavazni, most miért nem?

Egy ok látszik: azért, mert ezt már nem tudná megnyerni a Fidesz. Kevesen szavaznának, és talán nem kis részük "rossz irányba". Itt ugyanis nem lenne ott a szocialista "mumus", a NEM egy olyan tiltakozás lenne, ami senkit nem sodor az MSZP térfelére. Orbán Viktor fél a népszavazástól - és joggal teszi.

 

Idillikus állapot lenne, ha Magyarország polgárainak többsége sajátjának érezné az új alaptörvényt - akár már az elfogadáskor, akár a későbbiekben - tette hozzá Gulyás Gergely. Szerintünk meg kívánatos állapot, melyet épp a Nemzeti Konzultáció és az "emberek akarata" emlegetésével kormányra került pártnak kéne a leginkább óhajtania. Az idill pedig könnyen valósággá lenne: csak hagyni kéne, hogy dönthessünk róla.  

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr172644538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra? 2011.02.15. 18:37:11

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.” (Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.) A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam...

Trackback: Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra? 2011.02.15. 18:31:53

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.” (Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.) A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam...

Trackback: A jóságos Kormány megkérdezi a Népet 2011.02.08. 00:43:35

A napokban érkezett a hír, hogy az új alkotmánnyal kapcsolatban minden választójoggal rendelkező polgár kérdőívet kap majd.Ez aztán a gesztus, gondolhatnánk első pillanatban, majd, miután kicsit belegondolunk rájövünk, hogy nincs szó másról, mint egy p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2011.02.07. 20:05:03

Először is: Nagy megtiszteltetés, hogy a RI megtrackolta a bejegyzésemet. Másodszor: Az a pár ember, aki a sorsunkról dönt, mindig azt hangoztatja, hogy mi akartuk, mert ez az emberek akarata. Sok-sok emberrel beszéltem az elmúlt időkben, de egyre kevésbé azt akarják, ami van. Azt meg a legkevésbé ami lesz, pedig a nagy része titokban zajlik.

kormányzó 2011.02.08. 07:33:43

Idillikus állapot? Már az országot sem érzem magaménak,miért pont az alkotmány lenne az?
süti beállítások módosítása