2013
már.
30.

A melegházasság a huszonegyedik század elejének nagy emancipációs harca: a demokratikus országokban az egyik utolsó olyan küzdelem, ahol egy társadalmi csoport jogegyenlőségéért küzd. Jól mutatja ezt, hogy a melegházassággal szembeni érvek tökéletesen leképezik a korábbi emancipációs küzdelmekkel szembeni ellenérveket. TÓTH Csaba írása

Kapcsolódó hivatkozások:

*


A tizenkilencedik század végén például a polgári házasság intézménye váltott ki hasonló vitákat: az akkori progresszív erők azt szerették volna elérni, hogy ne csak a templomi házasságot ismerje el az állam. Találkoztunk radikális („Isten ellen való”) érvekkel éppen úgy, mint „mérsékelt” kritikákkal („végülis miért fáj ha el kell menni egy templomba a házasulni kívánóknak” – ma: „végülis az élettársi kapcsolat minden olyan jogot biztosít, mint a házasság”), nem beszélve a „nem ez a legfontosabb kérdés” típusú megközelítésekről. Ezek az érvek az emancipációs küzdelmek jellegéből fakadnak. E viták arról szólnak, mennyire veszi komolyan egy ország azt a liberális demokráciák által elméletileg elfogadott alapelvet, hogy egy állam semmilyen módon nem diszkriminálhat polgárai között – így szexuális irányultság szerint sem. 


A melegházasság elfogadása körüli vita egyrészt polgárjogi harc – másrészt viszont politikai közdelem, amelyre éppen úgy érvényesek a politika törvényszerűségei, mint bármilyen más politikai vitára. Az Egyesült Államokban e küzdelem egy a napokban egy fontos állomásához érkezett: a Legfelső Bíróság – ami ott egyben az Alkotmánybíróság szerepét is betölti –foglalkozik a kérdéssel. Ennek apropóján érdemes áttekinteni 5 olyan elemet, amit az ottani politikai vitákból tanulhatunk. 


1. A melegek emancipációja a többségi véleménytől függ: Magyarország ma a kelet-európai átlagot hozza. Miközben (különösen a Pride előtti és utáni napokban) a homofóbia különösen erősnek tűnik hazánkban, érdemes tudni, hogy Magyarország e téren nagyjából ott van, ahova politikai kultúránk predesztinál: Amszterdamhoz képest homofób, Moszkvához képest nagyon toleráns a magyar lakosság többsége. Egy hét évvel ezelőtti (Eurobarometer) felmérés szerint a melegházasság támogatottsága Magyarországon 18 százalék – szinte pontosan annyi, mint Szlovákiában, vagy Lengyelországban, de lényegesen magasabb mint Romániában (11%). Hollandiában vagy Svédországban a vonatkozó érték 80 százalék feletti. Ha nem a házasságot, hanem azt kérdezzük, mennyire kell elfogadni, hogy a melegek szabadon élhessenek saját életmódjuk szerint, Magyarországon a lakosság nagyjából fele ért egyet az állítással – tőlünk kicsit keletebbre, Ukrajnában már csak 30 százalék. A jó hír, hogy ezek az értékek a legtöbb országban egyre nőnek, és bár egyes politikai szereplők próbálhatják ezt megállítani, legfeljebb némileg lassítani tudják. 


2. A melegemancipáció kulcsa a társadalmi attitűdök megváltoztatása és a koalíciókötés. Melegházasság ott lesz, ahol a választók többsége elfogadja – ezt megkerülni nem lehet; semmilyen jogi eszköz nem fog enélkül sikert elérni. Ezért az első feladat a többségi társadalom attitűdjeinek megváltoztatása. Ennek egyik legjobb eszköze pedig olyan szövetségesek keresése, akik – jellemzően önérdekből – érdekeltek a sikerben. Ennek kulcsa legtöbbször a meleg közösség anyagi érdekérvényesítő képessége és egységes fellépése. Egyetlen példával: az említett amerikai ügyben például 278 munkaadói szervezet is támogatja a melegházasságot, mert adójogilag rendkívül bonyolult nekik a különböző államokban lévő eltérő élettársi kapcsolati szabályrendszerek nyomon követése. A melegek érdekérvényesítő képessége számos gazdasági szektorban rendkívül erős – a kulcs ezt az erőt a meleg emancipáció érdekében használni. 

 

barney.jpg


3. A melegházasság nem pártsemleges ügy. A melegházasság politikai kérdés – elfogadásáról vagy elutasításáról az esetek döntő többségében politikai pártok döntenek. A melegházasságért – illetve általában a melegek emancipációáért – fellépők becsapják magukat, ha minden párttól egyenlő távolságot igyekeznek tartani, mert a különböző pártok is másképp viszonyulnak a kérdéshez. A meleg polgár jogi mozgalomnak egy ponton szövetséget kell kötnie az erre nyitott – jellemzően baloldali, liberális – pártokkal: a párt támogatja a melegek emancipációjának soron következő lépését, cserébe a mozgalom saját híveit a párt támogatására buzdítja. Egyetlen párt sem fog nyilvános támogatás és szavazatok nélkül ilyen lépést tenni. Az sem véletlen, hogy a világon mindenütt a baloldali és liberális pártok – az Egyesült Államokban például a demokraták –a meleg mozgalmak természetes szövetségesei: e pártok rendelkeznek olyan szavazókkal, akik, ha nem is támogatják, de jobban elfogadják, ha pártjuk kiáll az emancipáció mellett. Egy jobboldali-konzervatív pártnak ez akkor is nehezebb, ha politikusaiban a homofóbiának nyoma sincs.   


gmarriage.png4. Egy politikai vezető képes a társadalmi véleményeket befolyásolni – de csak egy pontig. Nincs olyan vezető politikus, aki szembe megy a társadalom elsöprő többségének akaratával; ezt elvárni tőle naivitás. A politikai vezető azonban képes gyorsítani, vagy lassítani a társadalmi folyamatokat. Tanulságos e tekintetben Obama elnök példája. Obama 2012. májusa előtt nem nyilatkozott egyértelműen a melegházasság kérdésében, tudva, hogy a választók döntő többsége és pártja szavazóinak erős kisebbsége ellenzi azt. A melegházasság támogatottsága az Egyesült Államokban folyamatosan kúszott felfelé; 2012. májusára a teljes népesség 40 százaléka támogatta és 42 ellenezte. Ebben a kiélezett helyzetben jött Obama bejelentése. Az eredmény: két hónappal később a támogatók aránya tíz ponttal emelkedett – elsősorban azáltal, hogy az Obama iránt lojális demokraták nagy része felsorakozott a javaslat mellett. Mára alig akad olyan demokrata politikus, aki ne támogatná a melegek házasságát. 


5. Az emancipációs küzdelem – beleértve a melegházasság elfogadását is – győzni fog. Ha a korábbi emancipációs harcok sorsa bármilyen iránymutatást is adhat, az az, hogy ezek a küzdelmek végül sikert érnek el. Az első ország, amely törvénybe foglalta a melegek házasságának lehetőségét, Hollandia volt – s ennek mindössze tizenkét éve. Ma már tizenegy országban házasodhatnak szabadon a meleg párok – ezen országok között vannak erősen katolikus (Spanyolország, Argentína) és nem tradicionális nyugati országok (Dél-Afrika) is. További egy tucat országban az elismerés a küszöbön áll. Nemzetközi felmérések szerint minél fiatalabb valaki, annál inkább támogatja a melegek házasságát: a felnövekvő generációk e téren szinte mindenütt toleránsabbak szüleiknél.

Minden jel arra mutat, hogy a melegházasság pontosan azt az ívet járja be, mint korábban a polgári házasság, vagy később a nők választójogának terjedése. Nincs okunk feltételezni, hogy ezek a változások megállnának a Lajtánál. Minden esély megvan arra, hogy ötven év múlva a melegházasság ellenzői a politikai spektrumon valahol ott helyezkednek majd el, mint akik ma ellenzik például a nők szavazati jogát vagy egyenlőségét.


A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr615183725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Keri 2013.03.30. 10:44:25

ehhez még azt is hozzátenném, amit Justice Stevens írt az egyik amerikai legfelsőbb bírósági ítéletben: abból a lekezelő érvből kiindulni, hogy a melegek kizárólag a szex kedvéért házasodnak, nem helyes, és az egyben ugyanolyan sértő (és ugyanúgy érvényes) a heteroszexuális házasságokra is !

pocaklakó minimanó 2013.04.01. 23:29:25

Igazából a küzdelem még csak most indult el annak irányában, hogy a kialakult normákat időszakos érdekek mentén újrafaragják több-kevesebb erőszakkal.

Egy rakás érvet lehetne hozni a homokosok kapcsolatainak egyenjogúsítása ellen, de az a tapasztalat, hogy amennyiben ezek az érvek túlmennek a homokosok propagálta szlogenek színvonalán és esetleg gondolkodásra késztetnének, akkor le lehet őket söpörni az asztalról olyan jelzőkkel, mint: homofób, rasszista, intoleráns, fasiszta.

Röviden.

pocaklakó minimanó 2013.04.02. 00:43:00

Mutatom a következő évtizedek emberjogi és antidiszkriminációs harcának főbb csapásirányát...

tbj.intersight.netdna-cdn.com/sites/brusselsjournal.com/files/bigamie.jpg; www.brusselsjournal.com/node/301

Persze a harc nem állhat itt meg, hanem majd vissza kell nyúlni a hetvenes évek színesen pörgő emberjogi küzdelmeinek manapság méltatlanul elhanyagolt területeihez is.

No, persze nem mindenkinek. Például a magunkfajta "bigottaknak" egyáltalán nem, viszont a "felvilágosultság, tudományosság, humanizmus és elfogulatlanság" terén élenjáró jogvédőknek feltétlenül. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.02. 08:02:04

"A Republikon nem titkolt célja, hogy a leegyszerűsítő elemzői közhelyekkel és a szélsőséges nézetekkel egyszerre tűzdelt hazai közbeszédben szakmailag megalapozott, liberális értelmezéseket mutasson be."

Vö.: "Minden jel arra mutat, hogy a melegházasság pontosan azt az ívet járja be, mint korábban a polgári házasság, vagy később a nők választójogának terjedése. Nincs okunk feltételezni, hogy ezek a változások megállnának a Lajtánál. Minden esély megvan arra, hogy ötven év múlva a melegházasság ellenzői a politikai spektrumon valahol ott helyezkednek majd el, mint akik ma ellenzik például a nők szavazati jogát vagy egyenlőségét."

A fentiekről elmondható, hogy:

a) Nem leegyszerűsítő.
b) Nem szélsőséges.
c) Szakmailag megalapozott.
d) Muhaha! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.25. 14:01:15

"Minden esély megvan arra, hogy ötven év múlva a melegházasság ellenzői a politikai spektrumon valahol ott helyezkednek majd el, mint akik ma ellenzik például a nők szavazati jogát vagy egyenlőségét."

Ökörség.
süti beállítások módosítása