2013
máj.
30.

Noha a magukat liberálisnak vallók között a Fidesz a legtámogatottabb párt, ugyanakkor a Fidesznek van a legkevesebb olyan szavazója, akik a szakpolitikai kérdésekre valóban liberális (szabadpiac-párti vagy emberi jogi) válaszokat adnak. REINER Roland írása

*

Kapcsolódó hivatkozások:

*

A liberális szavazókról készített elemzésünk egyik, sokak számára leginkább meglepő eredménye volt, hogy a liberális szavazók között a Fidesz a legerősebb párt: az elemzésben önbevallású liberálisoknak hívott csoport 25 százaléka szavazna a jelenlegi kormánypártra. Ezt a tényt emelte ki az elemzés feldolgozása során az mno.hu is („Hihetetlen: a liberálisok körében is tarolna a Fidesz”), ám a címben szereplő „hihetetlen” és a „liberálisok” egyaránt pontosításra szorul. Egyrészt az elemzés közel harmincszázaléknyi liberális szavazóról beszél, akik három, lényegében különböző liberális csoportot alkotnak: önbevallás szerinti liberálisok, kapitalisták, valamint emberi jogi liberáliok, ám a Fidesz valóban meggyőző előnye azonban csak az egyik, az önbevallás szerinti liberálisok között létezik, míg a másik két kategóriában a Fidesz kifejezetten rosszul áll.


Ami ezen eredmény „hihetetlenségét” illeti, érdemes kiemelni, hogy a Fidesz magas támogatottsága az önbevallású liberálisok körében nem előzmény nélküli. A magukat liberálisnak tartók körében a Fidesz korábban is messze a legnépszerűbb párt volt: ezt bizonyítják a 2010-es választásra vonatkozó retrospektív adatok, de megerősítik korábbi kutatások is. Erre különösen alkalmas a Magyar Választáskutatás Program 2009-es adatfelvétele, ahol a Republikon Intézetével megegyező kérdéssel mértek politikai identitást, ráadásul az eredmény is hasonló volt: közel 12 százaléknyi válaszadó jellemezte magát elsősorban liberálisnak. A 2009-es pártpreferenciák pedig még markánsabb Fidesz-szimpátiáról tanúskodnak: a liberális önbevallásúak 53 százaléka szavazott volna akkor a Fideszre. A 2009-es kutatásból az is kiderül, ki számít következetes Fidesz-szavazónak.  Eszerint az önbevallású liberálisok negyede minden eddigi választáson a Fideszre voksolt, míg csak bő harmaduk vallotta azt, hogy még sosem szavazott a jelenlegi kormánypártra. Jól látszik tehát, hogy a liberális önbevallásúak 25 százaléka következetes és állandó Fidesz-szavazó. Ez az a kemény mag, ami jelenleg, 2013-ban is jelen van.

libblog01.jpg

Ezzel együtt érdemes látni, hogy bár a liberális önbevallásúak körében valóban vezet a Fidesz, a korábbi „tarolásának” nyoma sincs: a 2006-os visszaemlékezés alapján még 58 százalék, 2009-ben pedig 53 százalék mondta, hogy erre a pártra szavazna. Ez utóbbi nagyjából teljesült is –a 2010-es visszaemlékezés alapján a magukat liberálisnak tartók 50 százaléka a Fideszre szavazott – ám az óta felére zsugorodott a fideszes liberális tábor. A mai 25 százaléknyi Fidesz-szavazó liberális azt jelenti, hogy lényegében csak a „törzstábor” maradt meg Orbán Viktor pártja mellett, a liberálisok azon negyede, aki vélhetően egész életében Fidesz szavazó volt – talán független attól, mit is képviselt a párt.

libblog02.jpgA liberális értékek képviselői ugyanis teljesen kikoptak a Fidesz-táborból: az értékválasztásuk és közpolitikai kérdésekre adott válaszaik alapján kapitalista, illetve emberi jogi liberálisok legkisebb arányban a Fidesz táborban találhatóak. Míg a teljes népességnek négy százaléka kapitalista, addig a Fidesz-szavazók között ez az arány a két százalékot sem éri el; az emberi jogi liberálisok számaránya pedig itt 12 százalék, szemben a teljes társadalomban mért 18 százalékkal. 


A Fidesz-tábor liberális kettőssége tulajdonképpen tökéletes példája annak, amire az elemzés fel akarta hívni a figyelmet: az önbevallás alapján vallott liberalizmus és a liberálisnak tartott értékrend élesen elválik ma Magyarországon. A magukat liberálisoknak nevezők között az a Fidesz a legtámogatottabb párt, ahol a szavazók között legkisebb arányban vannak kapitalista és emberi jogi liberálisok.


A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr325335820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.30. 13:39:10

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanz 2013.05.30. 13:57:45

De akkor mi alapján vallja magát liberálisnak egy Fidesz szavazó? Pl. hogy szociáldarwinista, és ezt liberalizmusnak elkereszteli, vagy hogy?

Sweet And Full Of Grace 2013.08.16. 09:52:48

"A Fidesz-tábor liberális kettőssége tulajdonképpen tökéletes példája annak, amire az elemzés fel akarta hívni a figyelmet: az önbevallás alapján vallott liberalizmus és a liberálisnak tartott értékrend élesen elválik ma Magyarországon. "

Mármint a kik által liberálisnak tartott értékrend? Van ebben valami báj, hogy Horn Gáborék felszögezik a templomkapura, hogy mi a liberálisnak tartott értékend, és ha a magukat liberálisnak vallók elsöprő többsége azzal nem azonosul, akkor nyilván azok nem liberálisok.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.11.24. 18:45:31

@Sweet And Full Of Grace: azért korántsem ördögtől való azt mondani (mint a fenti bejegyzés teszi), hogy akár a kapitalizmuspártiság, akár az emberijogi liberalizmus olyasmi, amit egyik vagy másik értelemben elsősorban a liberalizmussal szokás azonosítani.

persze ettől még bárki bárminek nevezheti magát, akár liberálisnak is. akkor is, ha közben sem kapitalistának, sem emberi jogi liberálisnak nem tekinthető.

sőt még lehet is amellett is érvelni, hogy az ilyen önelnevezés pontosan lefedi valakinek az identitását. miért is ne lehetne? de azért világnézetek esetében igenis léteznek külső mércék.

kérdezheted, hogy honnan valók ezek? onnan, hogy valaki a templomkapura szögezi? NEEEEM! :) hanem onnan, hogy ezeknek a kifejezéseknek van bevett, szótári, a szakirodalomban ismert és az eszmetörténeti hagyományokban gyökerező jelentése.

amúgy sokféle definíció létezik a liberalizmusra, de a prokapitalizmus vagy az emberi jogok bizony gyakran megjelennek az ilyen definíciókban. olyan gyakran, hogy nem kell horn gábornak semmit sehova szegeznie, hogy joggal azt lehessen mondani, hogy ezekkel a "liberálisnak tartott értékrend" egyes változatait jól be lehet azonosítani.

ettől még a liberalizmus jelentése változhat is akár.

de ha másra nem is, arra mindenképpen jók az ilyen külső mércék, széles körben elfogadott definíciók, hogy segítsenek megmutatni, hogy itt egy olyan jelenséggel állunk szemben van (nem kapitalista, nem is emberijogi liberalizmus), ami nem azonos más jelenségekkel (amiket szintén, sőt meglehetősen széles körben elfogadottan liberalizmusnak szokás hívni).

de egyébként meg igenis amellett is lehet érvelni, hogy az önelnevezés nem minden. ha például valaki nem hisz a szentháromságban, meg krisztus istenségében, az hívhatja magát római katolikusnak, de ne lepődjön meg, ha nem mindenki fogja azt gondolni, hogy tényleg az. ettől még lehet, persze, hogy a többiek tévednek.
süti beállítások módosítása