2014
ápr.
8.

A Fidesznek mintegy 740 ezer töredékszavazatot hozott a győzteskompenzáció: ez közel harmada annak a 2,2 milliós értéknek, amit a régi szabályokhoz hasonlóan, csak a listás szavazatok és a vesztes töredékszavazatok után kapott volna. REINER Roland infografikája.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr15985818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2014.04.08. 23:33:51

az első poszt, ami előveszi az általános iskolai számtant, és rámutat arra, hogy 43% szavazatból mekkora parasztságokkal lesz 66-67% mandátum. bravo!

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 00:28:41

@is: 'hogy 43% szavazatból mekkora parasztságokkal lesz 66-67% mandátum.'

- ahogy a poszternek neked sincs fingod se a választási rendszerről. A fidesz ugye több mint 90%-ot szerzett, hehe. Biztos láttad a térképet te kis csicska.

POSZT:

szerencsére a vereséget hiába magyarázzátok, a győzelmet meg nem kell magyarázni - elküldtek a választók anyátokba megint büdös bolsi patkányok.

szokjátok meg

BélaBácsiTudja 2014.04.09. 00:40:24

@is: Segítek kedves kolléga a tankönyvben.

Szóval ez alapján a fenti fejtegetés során nyert volna a Fidesz 96 egyénit (jelen állás szerint) és 30 listást azaz 126 helyet.

Az 63,3%.

Látod-látod.

Tudod, normál esetben az győz, akire többen szavaznak. Itt pedig akárhogy is magyarázza a balliberális oldal a bizonyítványát az győzött, akire többen szavaztak.

Persze vannak kivételek. Például ha amerikai elnököt választunk. Képzeld, ott olyan geci a rendszer, hogy 2000-ben nem az győzött, akire többen szavaztak! Totál hihetetlen nem? S az nem lenne demokratikus rendszer? Hát dehogynem!

Teccetek volna választásokat nyerni.

Huncutkukac (törölt) 2014.04.09. 00:46:04

@MSZP Afrika Korps:

Először is:
A csicska Te vagy!

Másodszor:
A narancsködbe borult agyad nem képes felfogni és kiszámolni, hogy a 44,54% listás, illetve a 42,44% egyéni szavazat, az csak itt, Orbánisztánban lesz 67%!

Harmadszor: Hogy ki nyert vagy vesztett, az majd később derül ki, de én attól tartok, hogy fogsz Te még szentségelni, hogy mekkora faszkalap voltál, amikor a Felcsúti törpére, és bandájára tetted az ikszet!

Na akkor majd csicskázgathatsz...

MSZP Afrika Korps 2014.04.09. 00:57:52

@Huncutkukac: Teccettek volna választástnyerni most nem kéne magyarázkodni.

'A narancsködbe borult agyad nem képes felfogni és kiszámolni, hogy a 44,54% listás, illetve a 42,44% egyéni szavazat, az csak itt, Orbánisztánban lesz 67%!'

Ja azért mondtam én is ez az USA-ban 93%-os győzelem lett vóna. De így se rossz.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 02:10:52

Jó lenne egyszer nem a Konrád-Heller brigádtól tájékozódó fizetett sajtómunkások hazugságait tálalnák itthon külföldi véleményként, hanem akár az ilyen cikkekhez hozzászóló külföldi kommentelők véleményét.
Akkor kiderülne, hogy külföldön nem lenéznek minket Orbán miatt, hanem egyenesen irigyelnek, tisztelnek és össze tennék a két kezüket egy saját Orbánért.

Jó példa erre a hétfői Die Welt förmedvény alatti német hozzászólók, akik kivétel nélkül mint Orbán-pártiak.
www.welt.de/debatte/kommentare/article126655384/In-Ungarn-kann-es-jetzt-ungemuetlich-werden.html

tom:
Gratulálok Orbán úrnak!

Volker Dirk Hiller:
Ez a cikk megint egy jó példája annak, hogy a sajtó és a közvélemény köszönő viszonyban sincs egymással. Kényelmetlen?(utalás a cikk címére) - legfeljebb az EU számára.

Karl-Ernst v Hallmackenreuther > Volker Dirk Hiller:
A vélemények mind Orbán pártiak, min vagy úgy felháborodva?

kietz > Karl-Ernst v Hallmackenreuther:
Szerinted ez a cikk Orbán-párti? Olvastál egyátalán Orbán-párti cikket a sajtóban?

Karl-Ernst v Hallmackenreuther > kietz
Úgy értem a kommentek, a közvélemény Orbán-párti, nem a cikk.

Fritz > Karl-Ernst v Hallmackenreuther
Jaj ez csak 'összeesküvés-elmélet', erre te tönkreteszel mindent. Ráadásul tényekkel :)

Fred1999:
A magyarok bátor és büszke nép, akiket nem lehet elnyomni. Olyan utat választanak maguknak, amilyet akarnak, akár tetszik az EU-nak, akár nem. Tanulhatnánk tőlük.

G. Weinelt:
Gratulálok a magyaroknak

vendég:
"Magyarország kényelmetlen lehet"(idézi a cikk címét)....kiknek? Valószínűleg csak Brüsszelnek, Martin Schultznak és Barrosonak. Május 25.-én (EP választás)küldjük el őket!

IB:
A baloldali propaganda ellenzi, hogy az európai emberek maguk döntsenek az identításukról és az értékekről. Hangos nemet a szocialista beetetésre! Itt az idő, hogy Németországban is megváltozzanak a dolgok.

Lex Luthor:
Orbán sokat tesz a magyar emberek érdekeiért ezért mindig újraválasztják. És mivel ezért a mi EU vezetőink állandóan besározzák, számomra világos, hogy valószínűleg jól csinálja amit csinál. Orbán a kevés, ha nem az egyetlen igazi demokrata az EU-ban.

Hawe: Magyarország szerencsés - csak gratulálhatunk a kormányának és a választóinak.

Tom Vander:
Mit jelentsen az, hogy "az EU nem fogadhatja el"? Puccsot robbantanak ki és megbuktatják a kormányt? Demokratikus szavazás volt. Ha arról döntöttek volna a magyarok, hogy kilépnek az EU-ból, azt is kötelessége lenne elfogadnia az EU-nak. Ez a szép a demokráciában.

gassst:
HATALMAS ÉLJEN a bátor magyar embereknek!

mgladbacher:
A magyarok már másodszor választották meg nagy többséggel Orbánt az ország élére, erre EU-s vezetőink nehézségekről beszélnek.
Milyen demkokraták ezek?

Sheldor_der_Eroberer:
Gratulálok Orbán Viktornak a választáson elért eredményéhez!

Dr. Acula:
Mitől lenne "kényelmetlen"? A magyarok mindent jól csináltak, de jellemző: mindenki aki szembemegy az EU-s őrültségekkel, az mindjárt szélsőjobboldali.

Bastasta:
A ma este 7 órás híreket 10 másodpercig tudtam nézni. Amint meghallottam a jobboldali populista kifejezést, nyúltam a távirányítóért és elkapcsoltam a ZDF1-ről. De a többi csatorna sem volt különb. Hagy döntsem el én, hogykit tartok jobboldali, baloldali vagy EU-s populistának, vagy akárminek.

Herbert Frahm Jr.:
Csodálom ezt a bátor apró magyar nemzetet, ahol a többség nem hajlandó behódolni a nyomásgyakorlásnak és az EU-s elnyomásnak. Én ezt úgy hívom nemzeti büszkeség és szabadság és őszintén úgy gondolom, hogy a magyarok valódi európaiak.

A vörös-zöld baloldali demokratát mindig olyan nagyon a szabad választások és népszavazások mellett kardoskodnak, de ha véletlenül a nem nekik megfelelő eredménnyel végződnek, akkor egyből hangosan kiabálnak és csalást gyanítanak.
A magyarok nagy része ismét olyan kormányt választott egy szabad választásokon, amelyik a nemzeti érdekeket az EU-s érdekek elé helyezi. Semmilyen kivetnivalót nem tudok ebben észrevenni. Én is Orbánt választanám ezerszer inkább, mint egy szocialistát vagy egy kommunistát.

Wahler:
Orbán a népéért és az országáért dolgozik, ezért nyeri a választásokat. Jó lenne, ha itt Németországban is lenne egy ilyen valaki.

Girhes Joe 2014.04.09. 03:16:48

Az égvilágon semmi gond nincs a győzteskompenzációval, az nem igazságtalan. Nyilván többet ér utcahosszal megnyerni egy körzetet (mint a fidesz a vidéki körzetek többségét), mint épphogycsak fej-fej mellett (mint a szocik a pesti körzeteket Angyalföld kivételével). A fura inkább az, hogy eddig ezt a tényt sehogy nem tükrözte a rendszer.

De ha valaki szerint a töredékszavazat-számítás torzít, az számítsa ki enélkül. Egyéniben 96:10, a többi meg a listás szavazatarányból számítva, kerekítve 43:25:20:5. Összesen 139:35:20:5, sima kétharmad. Na ki is járt jól a töredékszavazat intézményével?

Lehet magyarázkodni, de ezzel a szavazataránnyal a világon mindenhol nyert volna a fidesz, az előző magyar rendszer szerint is, a régi körzezekkel is jókora többséget szerzett volna, legalább akkorát, mint a szocik 94-ben (a szadesz nélkül). Akkor most arra veri a nyálát a baloldal, hogy most 55, vagy 60, vagy éppenhogycsak 67 százalék a többség? (Jelezném, hogy a kétharmad nagyon nem biztos még, szerintem nem lesz meg végül.) Nem tök mindegy?

Girhes Joe 2014.04.09. 03:26:21

Ja és azt a mellékes tényt is figyelmetekbe ajánlom, kedves balosok, hogy ha tökéletesen arányos rendszerünk lenne, akkor lévén 44.54 + 5.26 = 49.8 < 50, azaz a fidesz-lemp párosnak nem lenne meg a többsége, így az egyetlen életképes változat az általatok "várva-várt" fidesz-jobbik koalíció lenne. Szóval csak óvatosan az arányos rendszer melletti kardoskodással.

bölcsbagoly 2014.04.09. 06:19:36

Miért kell ekkorát hazudni??? A 96 eddig győztesnek látszó jelölt csak pár ezert vagy pár száz (sőt csak 22) szvazattal hozott a fidesz konyhájára, ugyanakkor az mszp-nek 96 körzet összes ráadott szavazatát, mig az LMP-nek és jobbiknak 106 körzetéét! vagyis ki kapta a többet? Az LMP ezzel jutott be!

bölcsbagoly 2014.04.09. 06:21:30

folyt. a fidesz csak 10 körzetből hozta az összes szavazatát, a többiből csak a nyeréshez szükségesen felülieket!

bölcsbagoly 2014.04.09. 07:39:26

@MSZP Afrika Korps: s a 96/10 egyéni körzet a smafú, nemde? Listára+ kompenzációra 93 mandátum jár! A fidesz egyéniben is többet szerzett! mars a francba az összes balliba hülyével!

Behajtó70 2014.04.09. 07:49:11

Hagyjad már ezt a maszop-matekot, nem érzed, hogy kínos? A Fidesz azért nyert, mert egyéniben 90%-ot hozott! Minek az orzságos listat basztatni? Ha az országos listán a Baloldal nyer, akkor is a Fidesz kormányozna az egyénik miatt. Ezt elfogadta a Velencei Bizottság és az EBESZ is 2 éve.

Az egyénit meg azért nyerte meg, mert az ellenzék a 4 éve bukott arcokkal indult. Ráadásul program nélkül. Az nem program, hogy leváltják Orbánt. Amit meg elmondtak, hogy adót emelnek, az nyilván nem vonzó.

2014.04.09. 08:18:40

Szerintem igazságosabb lenne az egyéni szavazatoknál akkor győztest hirdetni, ha több, mint 50 %-ot szerez egy jelölt. Mert ha nem szerez annyit, akkor valójában többen nem akarják őt, mint amennyien akarják, tehát nem mondhatjuk, hogy a többséget képviseli. Pont, ahogy a fidesz se képviseli az ország többségét, hiszen nem szavazott rá több, mint 50 %-a a szavazóképes lakosságnak. Többen nem akarják, mint amennyien akarják.
Ezért is találták ki a kamupártokat a fideszesek, hogy még több felé osszák az ellenzéket. Már az ókori Rómában is ezt a politikai módszert alkalmazták: Divide et impera. Oszd meg és uralkodj.

bölcsbagoly 2014.04.09. 08:32:14

@roli101: marhaság, mert a többieket még kevesebben akarják / ez az örökös balliba matekozás csapdája! "csak 28% akarja fideszt? jujjjj.." csak hát az Összefosást akkor még 10% sem!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.09. 08:41:20

Igen, kb. 5 %-kal növeli az eredményt az új rendszer.

Viszont figyelembe kell venni az egyfordulós egyéni mandátumokat is.

Ha maradt volna a két forduló, az összes jobbikos szavazó a második fordulóban a Fideszre szavazott volna, így lehet, hogy valójában ez még több mandátumot hozott volna a Fidesznek. Nem kizárt, hogy csak 1-2 egyénit nyert volna az MSZP, a tényleges 10 helyett.

panelburzsuj 2014.04.09. 09:03:41

@maxval a gondolkodó birca:
Tedd hozzá: ha a Jobbik visszalépett volna.

(Mert ha a "lelkiekben" amúgy jobbikos hívek szavazáskor az Orbánbuktatást tették volna a kívánságlistájuk élére, akkor már az első fordulóban is megtették volna a klaszikus orrbefogóst ott, ahol egyértelmű volt a komcsi fölény - meg persze ugyanez fordítva is. Nem így történt - a Fidesz lett a náci-komcsi marakodás "röhögő harmadik" haszonélvezője.)

Brukk 2014.04.09. 09:15:55

Végül is rúdugrásban is kioszthatnák úgy a helyezéseket, hogy a legmagasabbat ugró mögötti eredményeket összeadják....

2014.04.09. 09:43:21

@bölcsbagoly: Az a baj, hogy te is csak egypárt rendszerben tudsz gondolkodni. Csak egy maradhat, egy diktátor, akinek lehet a seggét nyalni.
Fel sem merül az egységnyi agyadban, hogy több párt is alkothat kormányt, és akkor többek akarata érvényesül.
Neked a Kádár korszak tökéletesen megfelelt, ezért imádod Viktátort is. Nem kell gondolkodni, nem kell választani, van aki megmondja neked a tutit, neked csak annyi a dolgod, hogy elvakultan kövesd.
Mielőtt tovább ballibázol, nem szavaztam az összefogásra. A szabad választás pedig egy liberális métely, de ez ne zavarjon téged, majd a szeretett vezéred betiltja ezt is, hogy a hozzád hasonlók örvendjenek.

Netuddki. 2014.04.09. 09:54:05

@maxval a gondolkodó birca: "Ha maradt volna a két forduló, az összes jobbikos szavazó a második fordulóban a Fideszre szavazott volna"

Ostobaság...

Netuddki. 2014.04.09. 09:59:04

Picsába itt töredékszavazatokkal szarakodni meg számolgatni! Amelyik pártra a legtöbben szavaznak az kerül be a parlamentbe, a többieknek coki. Így a fidesznek 1/1-e lehetett volna.
Csodálkozom nem jutott eszükbe ezeknek a megélhetésieknek. Ráadásul a 2/3-ukkal simán megszavazhatták volna, és még a pofátlanságuk is megvan hozzá...

sas70 2014.04.09. 09:59:05

Alapvetően két fajta választási rendszer van az arányosság tekintetében, az arányos és az aránytalan. Az arányos rendszernél az a lényeg, hogy a választói csoportok szavazata minél jobban megjelenjen a mandátumokban. Ez általában a kisebb pártoknak is kedvez és a nagyok sem nyerik túl magukat. Azonban egy ilyen rendszerben nagyon kiegyenlített mandátumok lehetnek és sokszor csak koalícióval esetleg több párt részvételével vagy nagykoalícióval lehet kormányképes erőt összeállítani, de néha még úgy sem. Ez az adott ország kormányzati, törvényhozási stabilitását veszélyezteti, veszélyeztetheti.
Az aránytalan rendszernél valamilyen elv szerint a győztes mindent visz. Ilyen esetben kevesebb szavazattal is lehet több mandátumot szerezni, főleg ha van egy vezető párt, vagy pártszövetség. A kormányzat stabil lesz, de esetleg túlhatalommal. De ez sem baj, ha amúgy a rendszerben megvannak a demokratikus fékek, hogy a túlhatalom ne lehessen abszolút. Nagyjából ilyen van pl. az angoloknál persze leegyszerűsítve a képletet. De ott van egy felsőház (Lordok-háza) ami ellensúlyt képez.

A fidesz által kreált választási rendszerrel nem lenne különösebb baj, ha a korrekt ellensúlyok meglennének és a kormány túlhatalmát lenne ami megakadályozza. Sajnos az elmúlt 4 évben pont ezek szűntek meg, vagy iktatták ki őket.

Cegorach 2014.04.09. 10:08:30

@roli101:
Áruld már el, hogy melyik típusú szavazatszámlálási módszerrel sikerült elérned, hogy a fityesznek ne legyen meg a sima többsége ilyen voksok mellett?
Sajnos az ellenzék csúfosan leszerepelt. Lehet itt hibáztatni a választási rendszert, de nem érdemes, mert nagyon aberrált módon lehet csak másféle eredményt belelátni a számokba. Ez van, legalább az LMP bekerült, nagyjából egyetlen kvázi hiteles bandaként.

profilo 2014.04.09. 10:21:12

Amit a cikkben összematekoltak csak azt bizonyítja,hogy ha lett volna kormányváltó hangulat,ha lett volna egy olyan párt vagy pártszövetség,mely alternatívát jelentett volna a választónak,akkor a Fidesz által összetákolt választási rendszer simán képen törölhette volna balfasz alkotóit.
Nem így volt...
A szánalmas magyarázkodás helyett az igazi okokat is kereshetnétek.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.04.09. 10:32:08

@profilo: Kinek az érdeke, hogy megkresse az igazi okokat? Mert, hogy a bjutott politikusoknak biztos nem az!

2014.04.09. 10:35:35

@Cegorach: Pl. az én körzetemben a fideszes jelölt 35 %-os támogatással nyert, de volt utána egy 32 és egy 23%-os jelölt. Nekem ebből nem az jön le, hogy a válaszókerületem többsége a fideszre szavazott. Én ebből azt olvasom ki, hogy a szavazók 65 %-a utálja a fideszt, már pedig az a többség.

Cegorach 2014.04.09. 10:40:08

@roli101:
Azért majd mondj egy olyan demokratikus rendszert, ahol az általad említett módon számítják a választás eredményét, mert arra én nagyon kíváncsi vagyok...

Balt 2014.04.09. 11:09:47

@panelburzsuj: OK, akkor nézzük részleteiben:
A Jobbik 2165 településen lett a második erő, míg az összefogó baloldal 808 településen érte el a 2. helyezést.

Balt 2014.04.09. 11:12:09

@roli101: Jaja, nagyon hatékonyan kormányozhatna egy böszmefogás (ahol még nevet is csak negyedszerre sikerül választani), egy majd ugyamnolyan erős Jobbik, meg a dísz LMP. Lol.

Ma Baker 2014.04.09. 11:17:02

A jelenlegi rendszer azt teszi lehetővé, hogy a legnépszerűbb párt midnenképpen kormányt tudjon alakítani, megfelelő többséggel. Ha ez nem így lenne, akkor pl most koalíciózgathatna a Fidesz a Jobbikkal. Annak jobban örülne bárki?... Naugye!

panelburzsuj 2014.04.09. 11:18:50

@Balt:
OK, nézzed részletekben.

Tízezer szavazókör végigsilabizálása közben talán még te is kigyógyulsz a járványos almakörtemérésből.

Huncutkukac (törölt) 2014.04.09. 11:41:19

@Balt:

"Ne nagyon éld bele magad, hogy nektek itt még esélyetek lesz:..."

De lesz!
"Mi az hogy! Nagyon is!"

Még 4-8 év, és a mély szegénység - valamint ennek okán a bűnözés -, az elégedetlenség akkora lesz - mivel kedvenc törpéd és csapata tovább rabol az ország polgáraival nem törődve -, hogy a Jobbik kormányzóképes erővé válik!

A PC-korrekt, kötelező lózungokat, hogy a Jobbik náci-fasiszta párt meg hagyjuk!

Velem együtt majd' egymillió polgár szavazott a Jobbikra.

Én sem vagyok, és az az 1 millió sem náci-fasiszta.

Inkább gondolkodó, a média hazugságain túllépő, a saját és országa érdekeit jól felfogó szavazópolgár, aki a két szarkupac helyett egy olyan pártra szavazott, amely párt programot hirdetett, kimaradva a sárdobálásból, a szájtépésből!

Összegezve: Most lukra futottál...

wirth6 2014.04.09. 11:54:01

@Girhes Joe: Nem azt mondta, hogy a töredékszavazat-számítás önmagában torzít, hanem a jelenlegi formájában. Ki is számolta mi lett volna (illetve inkább mi nem lett volna, vö. kétharmad) ha a régi rendszer marad ebből a szempontból

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.09. 12:24:48

Miért a választások után jön rá mindenki, hogy az egyéniben kapott szavazatok többet érnek, mert a győztes mindent visz?
Már várom az Index tippversenyének eredményét, rajtam kívül nem sokan voltak, akik eltalálták a Fidesz kétharmadot és hogy az LMP éppen bejut, az MSZP pedig megveri a Jobbikot.

Árpád Erdős 2014.04.09. 12:46:04

ha minden körzetben a Fidesz nyer 50.0001%-al, az ellenzék meg 49.9999%-ot szerez, akkor az össze képviselőhely a Fideszé - mégis túlzás lenne azt állítani, hogy Mindenki a Fideszre szavazott.
Ezt kellene felfogni.
A Fideszre a választók 44,54%-a szavazott, 55,46%-uk (tehát a többség) változást akart. Az, hogy a parlamentben a Fidesznek 2/3-a van, már csak játék a számokkal. Biztos van ennél szarabb rendszer is, de attól ez még közel sem igazságos.

kpetya 2014.04.09. 13:15:42

@Girhes Joe:

akkor legalább tiszta víz lenne a pohárban és nyiltan kiderülne, hogy összenő ami összetartozik. magyarán nem vált el a szar a víztől

Gera 2014.04.09. 13:45:27

Engem különösebben nem izgat ez a plusz 4 százalék, amit ezzel a fidesz összematekozott magának, de ettől még tény, hogy ez a töredékszavazatos országos listás rendszer alapvetően a vesztesek kompenzálására lett kitalálva, magyarul azért, mert a tisztán egyéni mandátumok ugye totál torz eredményt adnak, akár 30-40 százalék országos támogatottsággal röhögve 100 százalékot lehet tarolni kellő számú ellenfél esetén, ezt kompenzálná a töredékszavazatos rendszer az országos listán, magyarul az országgyűlés összetétele az egyéni mandátumok léte ellenére kicsit közelebb kerül a pártok valós támogatottságához. Innentől ugye kissé érdekes elképzelés ez a győztes-kompenzáció, ami pont ezt a kiegyensúlyozást ellensúlyozza :)

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 13:49:08

@is: 1994
MSZP 32%,SZDSZ 18% - közösen 50%. mandátumok aránya: 72%

szóval kussoljál.

de a legdemagógabb hazugság amivel jöttök, hogy az ország 73%-a nem akarta Orbánt. nagyvonalúan a nem szavazókat és a Jobbikot is hozzácsapjátok a gyurcsánybandához, ami vicc :)

a valóság ezzel szemben az, hogy a nemszavazókat sehol nem számolják, ha meg elmentek volna, akkor ugyanolyan arányban oszlottak volna meg közöttük a szavazatok, mint azok között, akik elmentek, továbbá egy Jobbikos 100x inkább szavazna Orbánra, mint bármilyen baloldali bandára.

Ma a Jobboldal támogatottsága 67-75%, a baloldal évtizedekre búcsút mondhat a kormányzásnak hál'istennek.

nem kérünk belőletek.

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 13:52:16

jah: ha lenne 2. forduló, akkor max a 13. kerületben lett volna komcsi egyéni nyertes, mert a 2. fordulóban a jobbikosok mind a fideszesre szavaztak volna, tehát hazudhattok itt arról, hogy a körzetek átrajzolása miatt, a valóság az, hogy mind a régi rendszerben, mind az újban a jobboldalis zavazók vannak többségben minden választókörzetben. csak annak köszönhetitek a 10 mandátumot, hogy a Jobbik megerősödött, és sok szavazatot vitt el.

ezt a Fidesz saját magának köszönheti, mert az új rendszerben sokkal fontosabbak a töredékszavazatok, így nem veszik el egy Jobbikos jelöltre leadott egyéni szavazat sem, hiába nem nyer.

tehát a vlóságban még ennél is kisebb a gyurcsánybanda támogatottsága.

hansoloo 2014.04.09. 14:03:17

Ugye ez a republikon intézet az, amelyik Horn Gáborhoz köthető, egy volt SZDSZ vezér véleményét olvashatjuk fent, mondhatni valóságérzékelését látjuk eme fenti sorokban.
nos, kedves barátaim, a helyzet az, hogy benneteket a választók megint elküldtek a büdös picsába. ez a helyzet, ezt kéne végre tudomásul venni!
lehet itt jönni a fényevéssel, meg a vízgereblyézéssel, csak nem sok értelme van. lehet a választási rendszert, a megtévesztett milliókat, az időjárást, a föld forgásának sebességét és még ki tudja kit és mit hibáztatni a hatalmas zakóért MAGATOKON kívül, csak nem sok értelme van!
Az a helyzet, hogy vasárnap a választók rólatok is kimondták a verdiktet. végérvényesen, visszavonhatatlanul, és egyértelműen. a választók pedig azt üzenték, hogy NEM KÉRNEK BELŐLETEK! sem most, sem már 4 éve.

de hogy a posztra is reagáljak. ha tisztén egyéni képviselős választási rendszer lenne, a fidesz 96/10 arányban gyalázott meg benneteket! egy ilyen rendszerben (amerikai, Egyesült Királyság beli rendszer), mely nem ismeri a listás mandátum fogalmát, 90%-os többsége lenne a fidesznek. az igazságosabb lenne?
teccetek volna rendesen politizálni, nem politikai hullákat (Kuncze, Fodor, Gyurcsány, Bajnai, és a többi zombi) előre tolni, teccetek volna értelmes alternatívát mutatni (az orbántakarogyj nem az, ez kiderült), és akkor most nem kéne mindenki mást hibáztatni azért, mert az anyátokba küldtek a választók.
van 4 évetek, hogy ezen gondolkozzatok, hogy dolgozzatok, bár hallgatva és olvasva a "demokraták" vereség utáni megnyilvánulásait, nem nagyon értettétek meg a vasárnapi üzeneteket...

valódivélemények (törölt) 2014.04.09. 14:39:44

@hansoloo: ráadásul azt a 10 helyet is annak köszönhetik, hogy a Fidesz átalakította a választási rendszert.
ha azt nincs, akkor max 1 képviselőjük lett volna.

ha nem fontosak a töredékszavazatok, ha van 2. forduló, akkor legalább a 10ből 9 körzetben végül jobboldali jelölt nyer.

ennyit arról, hogy lejtett a pálya.

bölcsbagoly 2014.04.09. 14:40:46

@roli101: hogyne merülne fel, csak hát a többpárti kormány mindig kompromisszumokra épült, s a kompromisszum egy szükséges rossz! De miért kellene a rosszat szeretni, ha van jó is? Arról ne is beszéljünk, hogy az amire jutnak a tárgyalások után az végeredményben senkinek sem jó!
Akié a döntés azé a felelősség! Közös lónak....

Balt 2014.04.09. 14:41:55

@Huncutkukac: Ja, hogy tótawé előretolt egysége teccik lenni? Az más.

Balt 2014.04.09. 14:43:32

@Huncutkukac: Gyk.: ma őpontosan ebben reménykedett, mint te, itt fentebb. Szép is lesz ez, mikor a hvg.hu, atv stb. a Jobbikra szavazásra fog buzdítani. :) (De akkor elhasaltok a küszöbben, azt remélem sejted.)

Balt 2014.04.09. 14:45:07

@Árpád Erdős: Nézőpont kérdése: így meg kormányozható az ország.

Balt 2014.04.09. 14:51:01

@Gera: "ez a töredékszavazatos országos listás rendszer alapvetően a vesztesek kompenzálására lett kitalálva"

Mármint "az" (a 2010 előtti) töredékszavazatos rendszer?

Hát nem. Az azért lett kitalálva - maga Tölgyessy mondta a "műhelytitkokat", akinek jelentős része volt a kidolgozásában -, hogy nagyon nem tudták még, hogy is fog alakulni az első szabad választás '90-ben, összeomló állampárttal. Tehát úgy igyekeztek belőni - a kompenzációs lista segítségével -, hogy egy bizonyos szintig (az abszolút többségig) a győztest erősíti, de a 2/3-ot nehezíti. Ehhez képest ugye már az elején megbukott a koncepció, mert az MDF-SZDSZ paktum nélkül kormányozhatatlan lett volna az ország, '94-ben meg kétharmaddal jöttek vissza a kommunisták (+SZDSZ). (Tölgyessy homlokráncolása közepette...)

No, ez a mostani nem ilyen, de nem is kell eredendően ilyennek lennie.

NeveseSenki 2014.04.09. 14:58:31

@Balt: Az ország kétharmad nélkül is kormányozható, volt már rá példa a világtörténelemben, ahogy arra is, hogy többpárti kormányzás alakul. Nem feltétlenül hátrány, ha "izomból" nem verhető át akármi (lásd kétharmad) hanem esetleg társadalmi viták során alakul ki egy szélesebb rétegek által is elfogadható konszenzus.
Bár tény, a párbeszéd, mint olyan kezd kiszorulni a magyar közéletből. :(

Balt 2014.04.09. 15:34:52

@NeveseSenki: Sőt, volt kisebbségi kormányzás is (többször is), minden esetben bukta lett belőle. A kormánypártnak is, meg a zországnak is...

A 2/3 tényleg rendkívüli felhatalmazás, amivel csak vészhelyzetekben ildomos élni, de mit tegyünk, ha a böszme 2x is összehozta a Fidesznek egyedül? :)

NeveseSenki 2014.04.09. 16:19:00

@Balt: Kisebbségi kormányzás sem feltétlenül bukta, ha a korményt is és az ellenzéket is az vezérli, hogy alkossanak valami normálist, nem pedig az, hogy megtömjék a zsebüket és földbe döngöljék a másikat.

Sokminden felróható a böszmének, speciel a választási rendszert nem ő írta át (pl. hogy a kompenzációs lista gyakorlatilag értelmét veszti).

Meg ugye attól, hogy megvan a 2/3, még lehetne párbeszédet folytatni a döntések előtt, ha mással nem, civil szervezetekkel...

Gera 2014.04.11. 06:52:47

@Balt: Nem hinném, hogy Tölgyessyre lenne szükség ennek megértéséhez. Ez a kevert egyéni-listás rendszer azért jó, mert az egyéni rész a stabil többség létrejöttét erősíti, viszont nagyobb különbségek esetén emiatt célszerű a veszteseket kompenzálni, mert különben sokkal kevesebb képviselőjük lesz, mint a társadalmi támogatottságuk, ami nem jó, akárki akármit mond, mert a választáson mégiscsak azért veszünk részt, hogy a parlamentben képviselve legyen az álláspontunk. Ezt a veszteskompenzációt valósítja meg a töredékszavazatos rendszer és ebbe piszkáltak bele most azért, hogy ez rosszabb hatásfokkal történjen. Különösebben nem hat meg, de egyet azért nem értek vele, ez egy tévút, semmi értelme, akár a fideszt segíti újabb képviselőkhöz, akár mást. Nincs értelme egy amúgy sem arányos választási rendszert tovább aránytalanítani.

weasel 2014.04.11. 10:07:14

@sas70: A nagyon kevés értelmes hozzászólás egyike.
süti beállítások módosítása