2011
ápr.
19.

Érdemes lehet átnézni, hogy mi-minden következik a szép új alaptörvényből. Alábbiakban az alkotmány által okozott-okozható változásokat vesszük sorra.

Kapcsolódó hivatkozások:

 

Az Alkotmánybíróság alig lesz több, mint biodíszlet a törvényhozást és a jogalkalmazást (nem) ellenőrző testületek sorában. A költségvetési mutatószámokhoz kötött alkotmányosság gyakorlata lényegében kizárja, hogy a mindenkori kormány, illetve parlamenti többség akaratával dacolhassanak. Nyáron kezd el teljes pompájában tündökölni a médiatörvény, melynek végrehajtásához az új alaptörvény (is, hiszen pár hónapja már az előzőbe is beszúrták) biztosít rendeletalkotási jogkört Szalai Annamáriának.

Jövő januárban legalább 228 bírót kényszernyugdíjaznak. Hirtelen támad hatalmas rés az igazságszolgáltatás rendszerén - mely rendszer eddig sem a gördülékenységéről, gyorsaságáról volt híres. Főleg úgy, hogy az utolsó pillanatban az idősebb (vagy írjuk inkább: tapasztalt, sokat látott, nehezebben befolyásolható?) ügyészek is megkapták a selyemzsinórt.

Lesz egy jópofa, országszintű társasjáték, ahol Magyarország nevét kell keresni-vadászni. Mivel a Magyar Köztársaság megjelölés helyett Magyarország lettünk, ezért következő hónapokban egyre gyakrabban, a legkülönbözőbb helyeken fog felhangzani, hogy "basszus, itt még maradt egy Magyar Köztársaság!" - mert, ugye, ezeket mind cserélni kell, a legkisebb okmánykától a legnagyobb tábláig, programig, adatlapig, bélyegzőig. Alig pár milliárd, futja, jól állunk.

A következő országgyűlési választás után igény szerint a Költségvetési Tanács is munkába lendül, és tippelhetünk, hogy az addigra már kizárólag a Fidesz kebeléből származó tagok jóvá fogják-e hagyni a költségvetést, és ennek függvényében a szintén fideszes köztársasági elnöknek fel kell-e oszlatnia a Parlamentet - ha, tegyük fel, már nem a Fidesz kormányoz.

És akkor még nem beszéltünk ombudsmanról, melegekről, kisegyházakról, szó sem esett a nemzetközi blamáról, a határon túli magyarok lebegtetett szavazati jogáról - csak ami biztos, ami tutira lesz.

Csak arról, amit biztosan elért a Fidesz az új alaptörvénnyel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr642839802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása