2011
ápr.
26.

Most látszik igazán, hogy egy demokratikus jogállamban mennyire nehéz kiosztani az Orbán Viktor által ígért két pofont a széljobb egyenruhásoknak. Vissza kéne térni a gyökerekhez: csakis jogszerű eljárással, csakis jogszerűtlen magatartást kezelni.

Kapcsolódó hivatkozások:

 

 

 

 

Tulajdonképpen butaság is lett volna másban bízni, már eleve butaság volt a példa is: amikor Orbán Viktor azt ígérte a Jobbik egyenruhásai kapcsán, hogy "ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket", akkor egyetlen dolgot felejtett el. Csupán azt, hogy ez Horthynak se sikerült.

Amikor az etnikai ellentétek és a közrenddel, közbiztonsággal kapcsolatos problémák egymást erősítik, ott egyetlen közös pont van: a jogellenesség, a törvénysértés. Törvénysértés a diszkrimináció, a szegregált oktatás, a romák hátrányos megkülönböztetése - és ugyanígy törvénysértés a lopás, a rablás, az erőszak is. Mindkét esetben a jogellenes állapotot kellene felszámolni, nem pedig további jogsértésekkel tetézni bajt - tűnjön bár az utóbbi a gyorsabb "megoldásnak".

Nem az. Mégis a jogszerűség határait feszegeti mindkét oldal: a Gárda és utódszervezetei az egyesületet betiltó bírósági döntést igyekeznek kijátszani, fürge kezű divattervezők és gyorsan dolgozó zugügyvédek gondoskodnak mindig új ancúgról és új egyesülési formáról, illetve névről - az aktuális hatalom meg kínosan szerencsétlenkedve próbál helyezkedni, hogy kioszthassa a két pofont.

Fölösleges, gyenge, épp ellenkező hatást elérő pofonok ezek: a masírozók újra ott vannak Gyöngyöspatán, vezetőjük pedig bejelentette, hogy polgármesternek jelölteti magát (és, ha folytatódik a mellébeszélés és hazudozás, amit az "üdültetésről" szóló futammal egyéni csúcsot javító Szijjártó és kormánya folytat, még akár nyerhet is).

Mindennek pedig jog és törvény szerint semmi akadálya nincs. Csak az ostobán pofozkodó hatalom kötne bele ebbe - ugyanis egy magántulajdonban lévő telken akár álló hétig masírozhatnak az önjelölt G. I. Joe-k, semmiféle törvényt nem sértenek vele. Polgármester-jelölt is bárki lehet, aki egyébként aktív és passzív választójogot birtokol. Sőt, épp a rendőrség sasszézott egyet a jogszerűség mezsgyéjén, amikor bementek egy magánterületre, és ruházati szempontok alapján (terepszínű, khaki öltözet) elvittek onnan embereket, garázdaságra hivatkozva.

 

Jogállamban nem pofozkodunk. A rendőrségnek nem ez a dolga - és pont azért van most akkora baj, mert a deklarált feladatát nem volt képes ellátni (nem saját hibájából persze - a jelenlegi, valamint az elmúlt kormányok rendészeti csődje a fő ok). Csak tippelni tudunk, de valószínűleg abból a pénzből, amit a patai intézkedés eddig felemésztett, és amennyit még el kell majd költeni, hosszú évekre biztosítani lehetne a környéken a rendet. Mert EZ a valódi probléma. Nem most kéne száz szám rendőröket kivezényelni, hanem korábban kellett volna a helyben elegendő rendőri erőt biztosítani - ezzel párhuzamosan pedig olyan szociális és oktatáspolitikát vinni, hogy idővel esély legyen a probléma gyökerének a felszámolására.

Mert mi lesz akkor, ha ez a pofozkodás "sikerrel jár"? Megoldódik a nélkülözés? Jobb lesz a közbiztonság? Megmentjük a lassan húsz éve elkallódó generációkat, hasznossá tesszük a már a starthelyzetnél leírt roma gyerekek életét, kapnak újra esélyt, perspektívát?

A túrót. Annyi fog történni, hogy az állam kinyilvánítja: jogtalan eszközökkel nyújt felületi kezelést, míg a betegség csak súlyosabb lesz. Pozsgásra sminkeli a haldoklót, esztétikai harcot hirdet a tünetek ellen.

Ilyen az a kormányrendelet is, amit Gyöngyöspatára "szabva" fogadtak el rohamtempóban, de pont ott nem oldja meg a problémát. Jovánovics Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) romaprogram-vezetője szerint az önjelölt polgárőrködésért kiszabható bírság a Véderő megjelenésére Gyöngyöspatán nem megoldás, ugyanis ők magánterületen akartak gyakorlatozni. Emiatt a rendőrség csak akkor léphet, ha a Véderő tagjai közterületre lépve követnek el szabálysértést, vagy pedig olyan tevékenységet folytatnak, ami magánterületen is annak minősül (elkövethetnek például csendháborítást vagy zaklatásnak minősülhet, ha a területen kívülre lőnek). Közterületen a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, például fokos vagy machete birtoklása szabálysértésnek számít a jövőben.

 

Épp ezért a bíróság akkor hibázott volna, ha asszisztál a pofozkodáshoz. Persze nekik is lenne dolguk: az igazságszolgáltatásnak kéne gyors, hatékony és jogilag megalapozott, de főleg kikényszeríthető ítéletekkel elejét vennie úgy a szélsőjobboldali agressziónak (jelen állás szerint 2006 őszén például jogszerű volt hónapokra csatatérré változtatni Budapestet), és a közrendet veszélyeztető bűnözésnek.

A hatalom pedig a pofonra emelt kezét használja másra. Fogja kézen a roma gyerekeket, és vezesse őket végig egy valódi esélyt adó oktatáson. Adjon pénzt és elismerést vele a magyar rendészetnek, hogy az tudja a dolgát végezni - ahelyett, hogy a tüntetésre készülő rendőrökről és tűzoltókról rángatja le vele az egyenruhát. Tegye a kezét a békés lakosság és a heccelő masírozók közé, ugyanis a pofozkodást megelőzően a töketlenség csimborasszóját mutatta be, amikor Pintér Sándor azt hazudta a nyilvánosságnak, hogy már haza is mentek a "polgárőrök". 

Rengeteg dolog, mérhetetlenül sok feladat van, de ezek között még véletlenül sem szerepel a pofozkodás. Jogállamban olyat nem csinálunk, jogállamban olyat nem is kívánunk - vagy akkor mi is tartsuk oda rögtön a másik orcánkat is.

 *

Oda ugyanis sokkal könnyebben, sokkal szívesebben helyezi el a pofonokat a Fidesz-kormány. Kocsis Máté, a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke már meg is találta az igazi bűnbakokat parlamenti felszólalás során:

"Elítéljük az erőszakot, és az ország kárára történő haszonszerzést is. Arra kérjük az MSZP és az LMP politikusait, térjenek vissza az utcáról a parlament falai mögé. Kérjük az MSZP-t, és az LMP-t, hogy közösen dolgozzunk a problémák leküzdésén."

Vagyis nem a gárdistákat mozgató Jobbik, nem a rendészet és szociálpolitika csődjével megbirkózni képtelen Fidesz-kormány, nem is a tehetetlen és/vagy alkalmatlan kisebbségi vezetők - hanem a két másik ellenzéki párt a felelős.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr152856704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rendkívüli állapot - cui prodest? 2011.04.29. 05:05:36

Miért nem cselekszik időben egy titkosszolgálatokat is irányító belügyminisztérium, amikor etnikai zavargások közelébe kerül egy település vagy egy régió? Pedig ujjgyakorlat volna Pintérnek a gyöngyöspatai ügy elintézése.Az mondjuk igaz, hogy az apadó ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása