2011
máj.
2.

A Főpolgármesteri Hivatal múlt csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a Fővárosi Közgyűlés nem egy szélsőjobboldali párt kezdeményezésére nevezte vissza a Moszkva teret Széll Kálmán térré, hanem az ott lakók, civil szervezetek kérését teljesítette. A közlemény szerint még az idén az orosz fővárosról fognak elnevezni egy budapesti közterületet.

 

Kapcsolódó hivatkozások:

 

Fontos tudni, hogy még tavaly, az önkormányzati választási kampányban Staudt Gábor jobbikos főpolgármester-jelölt és párttársa, Bana Tibor önálló indítványban javasolták a Moszkva tér átnevezését - a parlament kulturális bizottsága akkor még tárgysorozatba sem vette az előterjesztést. L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke akkor még azzal érvelt, hogy Széll Kálmán "elfeledett miniszterelnök", és az átlag magyar polgár nem ismeri az életútját.

Tehát dacára annak, hogy a Jobbik javasolta a Moszkva tér átnevezését, a Jobbik kampányolt ezzel a programmal, mégsem a Jobbik javaslatát hajtották végre, csak véletlen az egybeesés. Elhisszük. Tarlós azt is állítja, hogy épp a Moszkva téren lakók kérése volt, hogy ők a jövőben inkább a Széll Kálmán téren szeretnének lakni. Ez már nehezebben hihető, főleg, hogy nem tudni, kik, hányan és milyen csatornán keresték meg a fideszes főpolgármestert azzal, hogy most, 2011-ben jött el az idő, amikor már nem bírják elviselni, hogy amikor a lakcímüket kell bárhol bediktálni, akkor azt a kínos, gyalázatos vallomást kell tenniük, halkan, röstelkedve, hogy Moszkva tér.

 

 


Nehezen hihető, hogy a Moszkva téren lakók, valamint az itt működő, vagy ide bejelentett cégek annyira rühellték a Moszkva tér nevét, hogy egyenesen kérlelték Tarlóst, hadd cseréljenek lakcímkártyát, útlevelet, névjegykártyát, hivatalos bélyegzőt és fejlécet; hadd kelljen ügyvédhez szaladni a társasági szerződés módosítása miatt, hadd kelljen cégtáblát cserélni, megrendelt hirdetéseket idő előtt visszavonni vagy módosíttatni. Mert Moszkva, pfuj.

(zárójelben megjegyezve, úgy tűnik, Tarlós is rákapott a "megüzenjük a nagyvilágnak"-virtusra - amíg Orbán és Szijjártó Brüsszelt küldi el a vérbe, Tarlós a Roosevelt és a Moszkva teret nevezi át, olyan marginális jelentőségű pöttöm országocskáknak beintve ezzel, mint Oroszország és az Egyesült Államok)

 

De a legérdekesebb az, hogy a jelek szerint a valahai Moszkva tér valami egészen kivételen hely a fővárosban. Csak ez a tenyérnyi tér, ez piciny pont nem lehet Moszkváról elnevezve. Mert Tarlós István közleménye azt is megígéri, hogy Budapesten lesz majd rövidesen Moszkva tér - de máshol. Nem megszüntetik tehát, csak "elviszik" a Moszkva teret máshová, nem a név, hanem a hely nem stimmelt ezek szerint.

Innen pedig már csak az a kérdés, hogy hol lesz az új Moszkva tér? Budapest mely pontja kész a gyalázatra, kifélék-mifélék lakhatnak arra? Hol laknak a budapesti kommunisták, akik meg kérik-követelik, hogy náluk legyen az új Moszkva tér? Hiszen nyilván itt olyan őszinte, megélt és demokratikus népakarat fog dönteni, mint amelyre a "lakók" kérését tolmácsoló Tarlós hivatkozott a Széll Kálmán tér keresztelője kapcsán.

 

Ön szerint hol legyen az új Moszkva tér?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr442871526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Moszkvát ér 2011.05.02. 18:46:26

A hír: Nem örülnek a Moszkva tér átnevezésének. (Hamarosan lesz egy másik Moszkva tér Budapesten.) Egy mondatban: Nagy elégtétel lesz, hogy a XXIII. kerületi Vágóhíd teret átnevezik Moszkvává...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sokadszorra 2011.05.02. 18:17:36

Egy megfelelő hely az új Moszkva térnek: N47° 29.967' E19° 0.519'

sokadszorra 2011.05.02. 18:18:07

@sokadszorra: Persze csak akkor, ha mindenképp át akarják nevezni a jelenlegit ;-)

Tedat 2011.05.03. 09:25:58

Ha jól tudom, a Csepeli szennyvíztisztító mellett még van egy tér, aminek nincs neve...

NnI 2011.05.09. 00:53:31

A Moszkva tér ne Budapesten, hanem Felcsúton legyen, hogy hírdesse, a fülkeforradalom az Orbán "bázist" is elérte!
Ha mégis Budapesten lenne, akkor a Sándor Palota előtti tér legyen hogy az államfő is kivegye részét az újabb pótcselekvés sorozat, a névváltoztatás "áldásából"...
süti beállítások módosítása