2011
már.
4.

Lehet köpködni, de ez egy igazi lakmusz - az volt 2006-ban is, és működik most is. A hangzatos ideológiák mögött szándék, politikai maszlaggal leöntött bénázások és szemétségek egy pillanat alatt lepleződnek le, ha "lefordítjuk őket Pistire", akinek 15 évesen a "kétkezi munkát" ajánlja a kormány.

Kapcsolódó hivatkozások:

 

A kormány legújabb tervei szerint Kovács Pistivel csak 15 éves koráig foglalkozik a közoktatás - és ezt az időt kizárólag az általános iskolában tölti. Ott, ahol Hoffmann Rózsa áldásos tevékenységének köszönhetően kevéssé az életre, kevéssé a szükséges készségek elsajátítására oktatják, ellenben lesz csend, rend, fegyelem, és hosszú memoriterek.

Ott kell egy évvel többet elidőznie, ami ma a közoktatás legócskább eleme: az általános iskola felső tagozatában. Kimutatható, hogy a hátrányok jó részét itt szedik össze, itt a legesetlegesebb az oktatás, az átadott tudás, itt nőnek igazán nagyra a különbségek. Menekülni, kiemelkedni se nagyon tud: a hat- és nyolcosztályos középiskoláknak is hadat üzent az államtitkárság. Vége azoknak az időknek, amikor a tehetséges vidéki gyereket idejekorán átemelték a képességeit jobban hasznosító kisgimnáziumba a jóval alacsonyabb színvonalú képzést nyújtó általános iskolájából.

Ha Pistinek pechje van, akkor egy alacsony presztízsű család sokadik gyereke, ahol a bevétel kevés, az esetleg érvényesíthető adókedvezmény az alacsony fizetés miatt értelmezhetetlen, a családi háttér esetleg nem is a továbbtanulásra ösztönöz.

Eddig azonban ezeket a gyerekeket iskolában tartottuk, tanulniuk kellett, összejöhetett egy szakmunkás bizonyítvány, valami kenyérkereset, alap arra, hogy akár többre is vállalkozzon. Most viszont csak pont a kilenc évre tervezett általános iskola végéig fogjuk a kezét,. aztán kilökjük az életbe.

De mi lesz a 15 éves Kovács Pistivel eztán?

Nyolc (kilenc) általánossal kellene megtalálni a boldogulását. Válaszolt már bárki arra kérdésre, hogy mit kezdünk ezekkel a gyerekekkel, akiket (a szintén szigorodó büntetőjogtól eltekintve) semmilyen módon nem definiálhatunk felnőttként? 15 éves kiskamasz, akivel már "végzett" az állam. Pisti után nem jár családi pótlék. Pisti be lesz zárva a faluba, mert már diákigazolványa sincs, amivel kedvezményesen utazhat. Pistinek már az iskolai étkeztetés se jár, holott családok tízezrei számára Magyarországon egyedül ez biztosítja, hogy legalább a hétköznapokon napi háromszori étkezéshez jusson a gyerek.

És tényleg: hol és mit fog a 15 éves Kovács Pisti dolgozni? Úgy, hogy tőlünk nyugatabbra is általában minimum 16 év a munkavállalás korhatára. Mire alkalmazzák, milyen munkakörbe veszik fel ezt a srácot? Majd a magyar mezőgazdaság szívja fel ezeket a gyerekeket idénymunkásként, 15 éves srácok kapával hajladozó arcvonala áll sorfalat a Széll Kálmán útját járó (dehogy azt) kormánynak? Vagy megy a gyárba, a szalag mellé?

Nem vicc. Nagy Anna kormányszóvivő szerint "a változtatás célja, hogy visszaállítsák a kétkezi munka becsületét". 15 éves kétkezi munkások, bravó.

Lehet vitatkozni, lehet elméleteket ütköztetni, ideológiákat érvként előhúzni, de a végén ilyen egyszerű kérdések maradnak: ki törődik Kovács Pistivel?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://republikon.blog.hu/api/trackback/id/tr142709517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új alkotmány/3.: Szavazati jog 2011.03.05. 13:17:16

Talán a szavazati jog kérdése az, amire igazából talán kár is bejegyzést vesztegetni, hiszen elvárható lenne, hogy a XXI. században mindenki számára morális posztulátum legyen, hogy nemétől, vallásától, világnézetétől, keresetétől, végzettségétől, stb....

Trackback: Rezsibefagyasztás: veszélyes játék 2011.03.05. 09:53:36

Elszoktunk már a rendszeres áramkimaradásoktól, vagy a tőlünk keletebbre esetenként napokig tartó fűtéskimaradásoktól, és nem lenne jó ezt újra megtapasztalni.  Mint ismeretes, a kormány bejelentette, hogy július elsejéig megvizsgálja a rezsiköl...

Trackback: Takarékos oktatás 2011.03.05. 00:11:19

Az oskolák, no, azok osztán kit érdekelnek, ugyi? Mer' hisz abból nem lészen kenyér, sőt viszi csak a köznek pénzit, amiből amúgy is oly kevéske vagyon! Hát zárják csak be, amelyik nem köll – gondolom, valami ilyesmit vél a jelenlegi hatalom a...

Trackback: Fundamentalisták 2011.03.05. 00:09:49

p { margin-bottom: 0.21cm; }Bengáziban is győzött a forradalom. Egyiptom, Tunézia után vannak még forrongó államok. Bölcs elemzők állítják, hogy „a kelet” letette voksát „a nyugati értékek” mellett. Lehet. A blog szerzője kevésb...

Trackback: Orbán beáldozza a jövő nemzedéket? 2011.03.04. 18:04:58

Még Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt is meglepte, hogy Orbán Viktor nem hagyja eltántorítani magát a tankötelezettség korhatárának 15 évre csökkentésétől. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy fiatalok tömegei fognak túl korán,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordinarius 2011.03.04. 22:09:55

@Gogol: Valóban osztályonként egy-két gyerekről van szó-és ha látnád őket fizikai valójukban , hogy állnak oda a munkapadhoz egy percig sem sajnálnád őket.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:10:10

@Gogol: Valahogy. Én meg arra szavazok, hogy legyen ingyen minden VALAHOGY.

Gogol 2011.03.04. 22:10:38

@KKKKKKK: Én nem a problémáidat vitatom, hanem ezt az intézkedést. A TE személyes tanári impotenciádat nyilván feloldja, NEKED kényelmesebb lesz az életed, de HOSSZÚTÁVON visszaüt. Mert azok, akik kiesnek a rendszerből ilyen háttérrel a társadalom ellen támadnak ilyen-olyan módon. Szerintem NEHEZEBB leszerelni és átnevelni egy felnőttet, mint egy gyereket. Ezért lenne a megoldás több jobb tanár, de nem ez, hogy 15 évesen a gyerekek menjenek a semmibe.

gyarló 2011.03.04. 22:11:36

@ephudd: Pont emiatt vagy álliberális, te is ugyanúgy általánosítasz, mint az általad rasszistának kikiáltottak.

Én nem mondtam sehol, hogy szerintem cigánynak lenni rosszabb, mint magyarnak, engem sem érdekelnek mások szexuális szokásai, sőt a vallása sem. Viszont van egy pont, amitől kezdve igen is meg kell változtatni egy felnőtt embert is: ha bűnöző.

Tudod az egyén szabadsága addig tart, amíg az nem korlátozza a köz szabadságát. Te viszont etnikai aspektusból mentegeted egy olyan csoport tevékenységét (renitens gyerekek), akik igen is korlátozzák mások tanuláshoz való jogát.

Elhiszem (tudom), hogy az elitgimnáziumokban ez egy nem létező probléma, de jártál te már valaha egy szakmunkásképzőben? Az órából átlag 15 perc megy el fegyelmezésre, ez a tanítási idő egyharmada.

tarhauser 2011.03.04. 22:14:26

@Gogol: Üdv! Szerintem nem lesz tömeges kirugdosás, lásd fejkvóta, alapítványi hozzájárulás, ill. családi pótlék is nagy biznisz, stb. Amint a szülő pénztárcája horzsolódik, mert a gyerek a kirúgás szélén áll, zavarja majd vissza a padba. Mert először szólunk majd (ellenőrző könyv), hogy lehet, hogy mennie kell a suliból, nem rögtön rúgjuk ám ki! De tényleg! Képzeld magad a gyermeked helyzetébe, aki nap, mint nap panaszkodik, hogy 2-3 csúnya bukott fiú sokat dumál és nehezen haladnak az órán, ill. sokszor lökdösik a többieket, meg gyanús dolgokat csinálnak a szünetben a wc-ben. És Te majd jössz a diákmentő szólamokkal, ahelyett, hogy a gyermeked védenéd? Nehezen hiszem. A kirúgott 15 éves gyerek a közoktatásban maradva 18 éves koráig sem tanul szakmát, mert NEM AKAR! És a suli a kiváló terep számára a bűnözéshez, az erőszakhoz, a pénzbehajtáshoz, a zsaroláshoz, a drogterjesztéshez.

Gogol 2011.03.04. 22:14:34

@Ordinarius: Az eszedbe se jut, hogy rég rossz, ha egy gyereket nem abba az irányba terel egy rendszer, amit szeretne, tudna csinálni? Olyan rendszer kéne, ami már óvodában felimseri, mi lenne jó egy gyereknek, és ha pl. nem akar munkapadnál állni, akkor tanulhatna irodalmat, vagy lehetne mérnök. Alapjaiban el van rontva az egész, erre hoznak egy ilyen KÉNYELMI intézkedést, ami rövidtávon old meg dolgokat.

Amerikai História V 2011.03.04. 22:15:17

@KKKKKKK: Ellentmondasz magadnak, ne haragudj. Szerinted: cigány="kártékony cigánymentalitású ember", de írod, hogy tanítasz "rendes cigányokat" is, akik ezek szerint "rendes kártékony cigánymentalitású emberek"? Miért nem hagyjuk meg a cigány szót annak, ami, s találunk helyette olyan objektív jelzőket, amelyek nemtől-fajtól-vallástól függetlenül leírják, hogy valaki bűnöző, semmirekellő, vagy éppen rendes. Ez lenne a korrekt. S egy tanártól ezt várnánk el.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:16:32

@Gogol: Te most trollkodsz?

Tényleg nem érted, hogy abban a 3 évben a hagyományos oktatási rendszer nem fog semmit változtatni a problémás diákokon?

Nem fog az atyaúristen sem. Nincs olyan tanár. Cserébe abban a 3 évben kibasznak a többi diákkal is. Ezt kéne felfognod. Nem az a lényeg, hogy nekem könnyebb lesz vagy nem, hanem az, hogy nem akadályozzák a többi diákot a tanulásban.

De az a helyzet, hogy szerintem neked semmilyen tapasztalatod nincs ez ügyben. Fogalmad sincs arról mi megy a közoktatásban bizonyos helyeken.

Gogol 2011.03.04. 22:17:52

@tarhauser: Nem a 15 éves kirúgott gyerek miatt sírok, hanem azért mert ALAPVETŐEN szar a rendszer. Szerintem az a gyerek rossz, aki nem azt tanulja amit kéne. Ez a rendszer képtelen felismerni egy gyerek orientációját, és azok, akik jó gyerekek is fantázaátlan idióták amradnak többségükben, akik ugyanúgy unják az órákat mint a rosszak, csak másképp nevelték őket otthon. Ez a rövidtávú intézkedés a tehetetlen tanárok gondjait megoldja ideig óráig, de másr anem jó.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:18:42

@Amerikai História V: Igazad van, pontatlan a megfogalmazásom, de a mondanivalóm lényege nem. Javítom:

Tanítok rendes cigányszármazású diákokat is.

És tőlem tejfölöslángosnak is lehet nevezni a cigánymentalitást, attól, hogy a politikai korrektség nevében átnevezzük, a probléma még fenn fog állni.

Gogol 2011.03.04. 22:19:12

@KKKKKKK: Nem a magyar közoktatás helyzetét vitatom, azt mondom, hogy ez egy átgondolatlan, rövidtávú, kényelmi intézkedés.

Ordinarius 2011.03.04. 22:20:56

@Gogol: Menthetetlenül romantikus ( tolsztojnyik ) vagy barátom :)
A rendszernek azt kellene elérnie, hogy ne is születhessen meg egy olyan gyerek akinek esélye sincs normális szülőkre és nevelésre.

LongJohnHolmes 2011.03.04. 22:21:34

Ajánlom az Ébresztőfilm (Trippin') idevágó részét
www.youtube.com/watch?v=Jrhf6CXoLb0

De jobban jártok, ha nem nézitek meg.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:23:40

@Gogol: Igen meg azt is, hogy rossz tanár vagyok, mert eleve minden tanár rossz, mert nem képzik őket eléggé. Inkább gondold végig mit akarsz mondani.

És nem kényelmi intézkedés, inkább szükségintézkedés. Nem ideális, ez tény, de jelen helyzetben tud ön jobbat?

Gogol 2011.03.04. 22:24:09

@Ordinarius: Tolsztoj valóban a kedvencem, főleg A háború és béke, viszont akkora hülyeséget amit írsz...hány nehéz sorsú gyerek tudta kiverekedni magát (pl József Attila)? Őket egy ilyen rendszerrel lazán kinyírnád, előre eldöntenéd, hogy úgyis életképtelen, meg se szülessen, jó nagy marha vagy. Te tanítasz? Bazmeg...hu

LongJohnHolmes 2011.03.04. 22:25:06

@LongJohnHolmes: Nem a (Trippin') :)
De a link jó.

Gogol 2011.03.04. 22:25:25

@KKKKKKK: Igen, 2/3addal alapjaiban átalakítani az oktatási rendszert. Tehetésgkutató programokat indítani, ösztöndíjat adni hátrányos helyzetű régiókban,stb.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:25:46

@Gogol: József Attila NEM tudta magát kiverekedni.

tarhauser 2011.03.04. 22:26:02

@Gogol: Részben igazad van, a srácok közül néhányan valóban unják a törióráimat. De sajnos ez egy érettségi tantárgy, tehát akit nem érdekel, az nem akar ezek szerint érettségizni, tehát nincs helye az órámon, menjen hegesztőnek, vagy mittomén. Van elég szakma. De akinek a családjában nincs könyv, a szókincse kb. 234 szó, azt tényleg felesleges szenvedésre kárhoztatni. Nem a saját munkámat akarom könnyíteni, jó dolog megnyerni a diákok figyelmét, megszerezni a bizalmukat, a többség érdekeit figyelembe véve én ezt továbbra is jó döntésnek és a közeljövő fegyelmező eszközének tartom.

Gogol 2011.03.04. 22:26:33

@Gogol: Vagy. pl nem kinyírni az összes színházat, hanem beavatószínházi programokatt indítani, nem tudom, ezer ennél jobb megoldást tudnék.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:26:40

@Gogol: Én is. Mennyivel adóznál többet ezért?

Gogol 2011.03.04. 22:27:06

@KKKKKKK: Valóban ezt gondolod?

Gogol 2011.03.04. 22:27:35

@KKKKKKK: Ott a nyugdíjam, elvitték.Csinálják abból.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:29:05

@Gogol: Most nem akarok József Attilán offtopicolni, de az biztos, hogy nem lett belőle sohasem boldog ember. Persze tény, hogy végül sínre került. (Bruhahaha.)
De a nyomor egész életében elkísérte, amit egy öngyilkossággal fejezett be. Így rémlik, így tanultam.

Gogol 2011.03.04. 22:32:01

@KKKKKKK: Kitört, halhatatlan lett. A költészetével tömegeket gyönyörködtet. Nem lett gazdag, valóban, de jobb lett volna, ha meg se születik, ahogy Ordinarius tanár úr felvetette? Nem attól tör ki egy ember, hogy gazdag lesz, és kényelmes élete lesz, mást értünk ez alatt.

borzimorzi 2011.03.04. 22:34:57

@Severus: Figyelj, ez jól hangzik, de nincsen rá pénz.
Ezt a problémát megoldja a szomorú demográfiai helyzet. Mindegyik iskola a túlélésért küzd, folyamatosan zárnak be iskolákat, mert nincsen elég gyerek. Az igazgatók lassan egymás torkát fogják átharapni plusz egy fejkvótáért, ha így megy tovább. Versenyeznek a gyerekekért, mert a gyerekek hozzák a fejkvótát, és sok fejkvóta kell ahhoz, hogy ne kelljen tanárokat elbocsátani, kevesebb osztályt indítani, s végül bezárni.
Ha egy ilyen, 15-16 éves korában már a 10. durva házirendsértésen is túl levő gyereket egy adott iskolából eltanácsolnak, lesz neki másik iskolája. Ha csak nem annyira durva a gyerek előélete, hogy effektíve késsel esett a tanárának, vagy megerőszakolt valakit a vécében, akkor lesz iskola, amelyik felveszi. Egy évet veszít legrosszabb esetben, és valószínűleg nem a legközelebbi iskolába fog járni, hanem a szomszéd településre vagy Budapesten két kerülettel odébb . Nem kéne előadni a nagyhalált, na.
Üdv:
b

Ordinarius 2011.03.04. 22:35:27

@Gogol: Nem tudom, hogy te mit csinálhatsz, de biztos nem Borsod megyében az általad annyira ajnározott "nehéz sorsú" emberek szaporítótégelyben élsz és tanítasz, valszeg valahol Pesten mereszted a segged valami jó kis irodában ahová apuci -a volt párttitkár bedugott.
Vedd fel a gimnasztyorkádat,
gyere és taníts egy szakmunkásképzőben, menj a nép közé mondjuk Kesznyétenbe lakj az embereid között tanítsd és emeld ki őket a mocsárból, szennyezd be a kezed egy kicsit valódi munkával...

Gogol 2011.03.04. 22:38:04

@Ordinarius: Az a baj, hogy ilyen elbaszott emberek taníthatnak, mint te. Az előbbi hozzászólásod után azt hittem, nem szólalsz meg többet. Te legyilkolnál embereket mielőtt megszülettek, barátom, bizottsági döntés alapján, családi esélyeik tekintetbevételével. Szóval ne párttikározz itt, hanem bújkálj el, mert személyeskedni én is tudok.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:42:57

@Gogol: Én sem pénzről írtam, hanem a normális kiegyensúlyozott, mondhatnánk boldog életről. Ordinarius pedig az idealizmusodat figurázta ki kijelentésével. Hogy te ezt gyilkosságnak értelmezed, az a te problémád.

Az, hogy halála után szentté avattuk József Attilát mit sem változtat azon, hogy nem volt boldog élete.

És szeretném megjegyezni, hogy nem ér a felelősséget teljes körűen a tanárok nyakába varrni, úgy vélem egy icipicit a szülőknek azért több a felelőssége.

Ordinarius 2011.03.04. 22:43:12

@Gogol: csak kibújik belőled a csinovnyik , meg a komcsi és nyilván a libacomb is sűrű vendég az asztalotokon, te ökör. ha zavar az, hogy másoknak is van véleménye akkor húzz innen a picsába- ugye nem baj ha én is személyeskedek egy kicsit.

Gogol 2011.03.04. 22:45:37

@KKKKKKK: Te nem ismered József Attilát. Na, mindegy, befejeztem. Tanárok! Örüljetek, hogy nem lesznek rosszalkodók az óráitokon! DE attól ti még nem lesztek jobb tanárok! üdv

Gogol 2011.03.04. 22:46:30

@Ordinarius: Te tanár vagy? Hol is? Egy szakmunkásképzőben? Ezzel a nylevezettel mi jogon kritizálsz egy deviánst? Gyűlölködő fasz.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:49:16

@Gogol: ja, a tanárok rosszak, ők tehetnek róla, mert lusták, és hülyék, mert a többség érdekeit nézik.

Gogol 2011.03.04. 22:50:20

@KKKKKKK: Nem ők tehetnek róla, szarul képzik őket, azon kéne változtatni.

Ordinarius 2011.03.04. 22:50:34

@Gogol: Jé tényleg! Minek vitatkozom egy deviánssal :D

Gogol 2011.03.04. 22:52:36

Errőlv an szó, én VALÓBAN az vagyok, mégis szereztem diplomát. És képzeljétek pupákok, tanítottam is! Jól. Na üdv.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.04. 22:53:35

@Gogol: Ne haragudj, hogy ezt mondom, de nagyon nem látod át ezt a dolgot. Ez nem a képzésen múlik. Értsd meg kérlek, hogy nem lehet érdemben annyi problémás diákkal foglalkozni, mint amennyit a hagyományos iskolarendszer egy tanárra ró. A problémás diákoknak mentor kell és nem tanár, de egy tanár nem lehet 80 diák mentora.

Gogol 2011.03.04. 22:56:10

@KKKKKKK: Akkor még ennyit, de aztán tényleg mennem kell. Nem vitatom, amit írsz. Újra: az intézkedés rossz, azt kritizáltam, rövidtávú megoldás, szönyeg alá söprés. A tanárok bevonásával kéne ötleteket gyűjteni és átalakítani a rendszert. Kilökni azt, aki büdös, az nem oldja meg a problémát. Szerintem. üdv

Ordinarius 2011.03.04. 23:15:38

@Gogol: Vao, micsoda elme!És milyen szerény! És micsoda javaslat! Pokorni biztosan lerágja a lábkörmét tehetetlen dühében és írigységében ha ezt elolvassa :D

Bankrator 2011.03.04. 23:22:34

Jelzem József Attilát a gyámja-Makai Ödön-járatta polgári iskolába majd gimnáziumba.Ha az akkori államon múlt volna...

Gogol 2011.03.04. 23:31:33

@Bankrator: Hali! Persze és tudjuk, hogy voltak rossz tanárai is, a dolog nem erről szólt. Hanaem arről a szövegről amit Ordinarius, (aki tanár) írt be nekem feljebb:
"A rendszernek azt kellene elérnie, hogy ne is születhessen meg egy olyan gyerek akinek esélye sincs normális szülőkre és nevelésre."

Hozzáteszem, ha a mai kormányon múlna József Attila akkor is könnyen elkallódna, ha nem jönne egy gyám, apa nélkül, szegényen ugye.

Ordinarius 2011.03.04. 23:40:04

@Gogol: Amit írtam direkte rosszindulatúan félremagyarázod : a probléma az , hogy egyre növekvő számban jönnek az iskolába olyan gyerekek akiknek semmilyen életvezetési mintájuk sincs, munkát és munkást sem láttak soha, és arra a szakiskola nem képes, mert nem arra lett kitalálva, hogy alapokat tanítson és ismételgessen. A rendszer viszont kedvez a felelőtlenül gyermeket gyártóknak és erre nem kéne lehetőséget adni és ezt államilag támogatni.

Bankrator 2011.03.04. 23:46:33

1.Tehetséges,elhivatott,megfizetett embereket a pedagógus pályára !2.Jól kiképezni öket!3.Minden egyes gyerek a lehetö legjobb oktatást kapja a saját szintjén!

Viviparus 2011.03.05. 00:06:24

@Gogol: és vajon már miért nem vagy tanár?:)

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.03.05. 00:06:32

@Bankrator: "Jól kiképezni öket!"

Tökéletesen egyetértenék veled, ha kiegészítenéd a mondatod egyetlen egy szóval:

"Ideológialag jól kiképezni őket!"

Mert mindannyian tudjuk, hogy egy dolog a tartalom. De a fontosabb a csomagolás.

Pont ezért, igen, ezért küldött a frontvonalba Orbán Viktor olyan nagystílű személyiségeket, mint a nyugdíjvédelemért Selmeczi Gabriellát, és a gazdasági ügyekért (szerénytelenül hangzana ha az őt jogosan megillető közgazdasági zseniként aposztrofálnám) Matolcsy Györgyöt.

Vegyétek észre, libsibolsijaim, hogy ez egy más ország.

Itt csak a kompetencia (legtökéletesebb példája Szíjjártó, aki mindig és mindenek között hozzáértőként és konzekvensen nyilatkozik) és a nagystílűség (mint a nemzetmentő Lázár) fog uralkodni.

Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport 2011.03.05. 00:11:20

@Ordinarius: "a probléma az , hogy egyre növekvő számban jönnek az iskolába olyan gyerekek akiknek semmilyen életvezetési mintájuk sincs, munkát és munkást sem láttak soha"

Ezt az érvelést egy évvel ezelőtt el tudtam volna fogadni.

De azóta 720 t fokot fordult a világ. Aki ezt nem veszi észre, az vagy bolond, vagy nem ért a matematikához!

Én azt mondom hogy a mai magyar gyerekeknek nem kell jobb mintapélda mint Orbán Viktor!

Miért mondom ezt? Azért, mert aki példát vesz róla, az elhiszi, és végigcsinálja a magyar álmot!

Mert a kemény és szorgalmas munka (amit Orbán Viktor világéletében képviselt) beérik, és akkor a család - mely a legfontosabb építőköve a társadalommnak - beérik, és gazdagság és áldás kíséri a családvezető útját!

Ordinarius 2011.03.05. 00:29:29

@Kormányvédő Agyhalott Akciócsoport:Ámen :D
Végre valaki megértette mit is akarunk mi ketten- Viki és én - mondani!
Hétfőn a kifüggesztett Közmegegyezés Programja alatt el is mondunk majd a gyerekekkel egy Miatyánkot!

doktor.dikhed 2011.03.05. 01:15:59

"a változtatás célja, hogy visszaállítsák a kétkezi munka becsületét"

Erre valami okosat akartam írni, de rájöttem, hogy mindenkinek egyértelmű, hogy mekkora baromságról van szó, így nem mondom ki a nyilvánvalót.

Ennek a kormánynak viszont mennie kell. Még most, amíg ellensúlyozható az okozott kár.

Akvyr 2011.03.05. 01:20:31

Sok fontos változtatni való van a közoktatásban, például hogy a tanári szakmát ne az válassza, aki alacsony ponthatárral semmi másra nem fért be, és akinek van esze, az ne más szakma után nézzen. Ez pénzkérdés, tanárként 80 a kezdőfizu, mérnökként ennek akár többszöröse.

A másik pedig a problémás gyerekek kezelése. Ne mondja senki, hogy szeretné ha egy 18 éves kancigány meg a bandája ülne a negyedik osztályos kislánya körül az osztályban, és írni olvasni nem tudnak. És ne állítsuk már be úgy, hogy most akkor ezeket kilökik az utcára. Továbbra is választhatnak, az oktatás ingyenes marad, amelyik szeretne valamilyen jövőt az ott fog maradni az iskolában, aki pedig nem, az úgy is teljes mértékben leszarja az egészet, ott a tankötelezettség nem fog segíteni. Majd a börtönben leérettségizik ha addigra megjön az esze.

Én alapvetően nem szeretem Orbánékat, de ez egy jó húzás volt. Történik valami! És ennyi év apatikus korrupt szenvedés után ami a magyar közéletet jellemezte ez egy jó dolog.

lapointe 2011.03.05. 01:48:30

Én egyetértek a javaslattal.Annak ellenére, hogy jóval lightosabb formában kerültem szembe ezzel a problémával.Budai gimnázium, kiemelkedően magas szinvonalú nyelvoktatás.A renitens gyerek nem erőszakos,"csak" nem akar tanulni, nagypofájú, idióta viselkedéssel teljesen szétcseszi az órákat, 45 percből 20-30 csak arra megy el,hogy rávegyék, fogja be a száját, hagyja megtartani az órát, esetleg üljön le a helyére.2-3 bátortalan követője is akad, a többiek unatkoznak, utálkoznak, néhány hét után szenvednek. Nem a tanárral van baj, ő kifejezetten érdekesen tanít, jó szakember.Sokan szeretnének az osztályban nyelvvizsgázni, már a szülők is feszültek.Magánórákon mások súlyos ezreket fizetnek azért, amit itt a közoktatás keretein belül el lehetne sajátítani, ha hagynák.(persze más órákon is problémás).Kirúgni nem lehet, csak ha a szülő együttmüködik, más iskola átveszi.A szülő persze leszarja,a gazdag unatkozó gyerek megbukik és végre átviszik egy másik, gyengébb gimibe.Na, én már ettől ideges voltam.Elgondolkodtam azon, mi lenne, ha vidéken, rossz anyagi körülmények között élnénk, csak egy középfokú intézmény lenne elérhető távolságban, a gyerekem hülye osztálytársai nem csak unatkoznánák, hanem héha ütnének, rúgnának, köpnének is.(ez nem fikció, falusi ismerősöm lányát leköpték a kisvárosi szakközépben)Hátborzongató...Az járjon középiskolába, aki TANULNI AKAR!!! És hagyják is tanulni...

Panem et Circenses 2011.03.05. 06:27:28

Bocsika, itt nem Kovács Pistikéről van szó, hanem Kolompár Ivánkáról, Orsós Vendelkéről és társaikról, akiknek teljesen mindegy h. 15. v 18 éves korig járnak-e iskolába, mert így is úgy is analfabéták maradnak - az egyetlen különbség, h. ha sikerül tőlük mentesíteni az iskolákat, a többi majd tud tanulni.

prolee 2011.03.05. 06:44:36

@Gogol: Szerintem tisztábban kellene elkülönítened az alapfogalmakat.
Az állami közoktatás rendszere az átlagos képességű átlagemberek oktatására szolgál és kifejezetten csak erre alkalmas.
A deviáns, tanulni nem akaró gyerek, a szegény, de tehetséges gyerek, a fogyatékkal élő gyerek, a valamely művészeti ágban kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerek, stb. átlagostól eltérő, speciális igényeit nem a közoktatásban kell biztosítani, hanem specializált intézményekben, illetve speciális eszközökkel.
Erre szolgál(t) a gyógypedagógiai intézmény, a balettintézet, a képző- és zeneművészeti iskolák, a vakok és siketek iskolája, illetve a tehetségkutatás rendszere, amely a szegénységből is ki tudta emelni a tehetséges gyerekeket, (de csak azokat).
Az én dédnagyapámat a XIX. század végén zsellércsaládból emelték ki és taníttatták a papok, s végül egy kisvárosi gimnázium igazgatója lett.

S még valami. A bűnöző nem azért lesz bűnöző, mert nem jár iskolába és fordítva az iskolába járás nem akadályozza meg, hogy valaki bűnöző legyen. A kettő között nincs egyenes összefüggés.

2011.03.05. 06:46:35

A fiamék osztályában 4 Orsós Benetton van. Egy közülük zavarja hogy a többi 20 tanuljon, de az integráció miatt ott van- azt nem mondom hogy ott tanul, csak ott van. A másik 3 tanul, fegyelmezett. A zavaró gyermek -probléma megoldásához az iskolának majd lesz pénze, majd lesz felzárkóztató tanára majd lesz...De az enyémnek most kell ott tanulnia és többi 20-nak is. Ez a kis tündérvirág fel van mentve már tantárgyból, de nem lehet kitenni a folyosóra, mert nincs felügyelő tanár. Ez milyen megoldás volt a kormány részéről, hogy a gyönyörú ideológiához semmilyen eszközt nem adott se átmeneti időszakot.

prolee 2011.03.05. 06:58:20

Az én gyerekeim gimnazisták. A tanár bemegy az órára, leadja a tananyagot és kimegy az óráról. Helyes is, hiszen 10-15 perce van, hogy kifújja magát, kávézzon, WC-re menjen és bemenjen a következő órára.
A középiskolában, nem folyik nevelés, csak oktatás. Oktatni pedig csak azt lehet, aki tanul. Aki nem tanul, nem fog tudni semmit, akkor sem, ha kényszerítik arra, hogy ott legyen.
Nekem ne dolgozzon olyan szakember, aki épp csak annyit tud a szakmájáról, ami ráragadt, de az iskolája hamis papírt állított ki arról, hogy ő szakmunkás és ezzel vígan kontárkodhat a világban, és így van neki megélhetése.

Nem szeretem ezeket az álszent tanáros dumákat arról, hogy a gyereknek azért kell iskolába járni, mert ott ők nevelik. A gyereket a tanár oktatja, a szülő pedig neveli. Ennyi. A tehetséges szegény gyerekeket pedig erre kifejlesztett szűrőrendszerrel kell a társadalom hasznos tagjává tenni. Nem szeretetből, hanem érdekből.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 07:08:49

Egy apró dolog, amire nem figyeltek megint fideszék: hányan vannak azok a diákok, akik csak a kötelező iskola miatt vannak iskolában és tanulni is szeretnének, de ha nem lenne kötelező a szüleik munkára fognák őket? Ez nem olyan ritka dolog vidéken. Vajon készült hatástanulmány? (költői kérdés)

operett60 2011.03.05. 07:14:25

Az én lányomnak meg a középiskolában volt olyan magyartanárja,aki ahelyett,hogy érettségire való felkészítés helyett arról magyarázott az órán,hogy ő milyen formára nyírja a fanszőrzetét!!És ez most nem vicc!!

sorsod Borsod 2011.03.05. 07:44:32

Érdekesek a bérkommentelők. Megmondják nekik, hogy, aztán mit kell mondani, aztán azt szajkózzák...
Senki nem mondta, hogy 15 évesen menjenek el dolgozni!!Menjenek el továbbtanulni. Legyen belőlük kőműves, ács, virágkötő.
Ez a törvény ugye a túlkoros cigógyerekek miatt jött létre. A szüleiknek úgy is rengeteg szabadidejük van, 2 kocsmázás, vagy 2 játékgépezés között kigondolhatják, hogy mi is legyen a gyerekkel.

Csore60 2011.03.05. 07:56:55

@prolee:

A tanárnak nevelnie is kell. Vannak dolgok, amiket a gyereknek otthon kell megtanulnia, és vannak dolgok, amikre a közösségben, iskolában kell ránevelődnie. Az iskola, a tanár nem veheti át a szülői ház szerepét, és a szülők sem az iskoláét. A kölcsönös egymásra mutogatás senkinek nem jó, a gyereknek és a társadalomnak sem.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2011.03.05. 08:06:13

@KKKKKKK: Azt, amit te itt javasolsz, megcsinálták Ausztráliában a bennszülött gyerekekkel. Iszonyatos dolgok lettek belőle, nem győz a mostani kormány bocsánatot kérni, a régebbiek nevében. De az USÁban is végigcsinálták a keverék gyerekekkel. Még nagyobb gubanc lett belőle. És a nevelőotthonokbeli pedofília és gyermekkínzás volt a legkisebb gubanc.

sorsod Borsod 2011.03.05. 08:17:26

A gyerekek 4 éves korukra megszerzik intelligenciájuk több mint 70 %-t! vagyis, amit otthon látnak addig a korig, az fogja őket szocializálni. Az iskolának jut 10 %, a társaknak újabb 10 %. És ettől az iskolai 10%-tól várja a társadalom a csodát.

Ordinarius 2011.03.05. 08:26:48

@miriamele: Az egész kínlódás a magyar vaskohászat történetére emlékeztet engem, amikor iszonyú kapacitásokat építettek ki a hitvány, alacsony vastartalmú recski érc feldolgozására. Ezt kell majd tennünk ha valamit akarunk kezdeni a problémával.
Szarból kell majd várat építeni. És miközben mások,akik alkalmasabb alapanyagból dolgoznak, már fényévekkel előttünk járnak majd ( illetve járnak)mi pedig az egymillió bölcsész országából az egymillió kosárfonó szakmunkás országává leszünk, mert a nagy többsége a szóbanforgó rétegnek (tisztelet a kivételnek) max. erre alkalmas.
Sajna a korszerű gépekkel dolgozó, magasan kvalifikált szakembereket váró iparnak ezeknek az emberekre semmi szüksége sincs...

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 08:28:44

@miriamele: Én nem nevelőotthonról beszélek, hanem bentlakásos iskoláról, kb. mint egy kollégium. Hétvégén mehet haza. Azért az eléggé vicces dolog, hogy iskolába kerül a gyerek, és az elős hetei arról szólnak, hogy nézi, hogy folyik a víz a csapból, mert még nem látott olyat.

Azért van különbség bennszülötteket megfosztani a kultúrájuktól és gyerekeket kivenni a nyomorból és szinte biztos kallódásból, bűnözővé szocializálódásból. Gondold el, ezek a gyerekek nem látnak olyat, hogy valaki dolgozna körülöttük, csak azt látják, hogy anyu szül, apu ügyeskedik, lop, csal, hazudik, hol bemegy a böribe hol kijön a nővére meg kurva, mert egy lánynak szerencséje van, ugyanis mindig tud majd pénzt szerezni a testével. Valamint, hogy magyart lehúzni dicsőség.

klacus 2011.03.05. 08:52:23

Nincs is annál jobb mint amikor egy gyermek 16 éves és harmadikos. Valóban az iskolában van a helye.

Nem kell itt fajtázni, mert ez nem bőrszín kérdés, hanem környezeti szocializációs probléma. Mivel pénz nincs a nyomor megszüntetésére, ezért jön a gettósítás. Az imádott liberalizmus ide vezet. Aki volt az Usában az tudja miről beszélek.

Úgyhogy nem kell itt csodálkozni semmin, egyébként ha jól tudom az osztrákoknál és a cseheknél is 15 év.

klacus 2011.03.05. 08:53:17

JA és az sem olyan nagy probléma, ha végre felismeri valaki, hogy nehéz az elefántot repülni tanítani.

prolee 2011.03.05. 08:58:28

@Csore60: Aha! Konkrétan? Mert én tanári "nevelés" címszó alatt pusztán olyasmit tapasztaltam, hogy a tanár a nagykorúaknak elmondta, hogy nem szabad a Jobbikra szavazni (szerintem se, de ez nem a tanár feladata), olyan is volt, hogy az osztályt okolta egy osztálytársuk öngyilkossági kísérlete miatt (máshol pszichológus segít feldolgozni egy ilyen élményt, itt leugatta és felelősségre vonta a tanár az osztálytársakat). Rettenetes traumát okozott a gyerekeimnek, de szerencsére az öngyilkossággal kísérletező gyerek önszántából visszajött közéjük a másik iskolából és kiderült, hogy a rossz bizonyítvány miatt rá nehezedő nyomás miatt történt az, ami történt.
Ilyen emberek ne neveljék a gyerekemet, ha kérhetem.

vomita 2011.03.05. 09:16:47

Aki 15 éves korára képtelen az általános iskolát elvégezni, azt miért kéne az én pénzemből az iskola rendszerben tartani. Aki hülye az hülye. (nem a fogyatékosokra gondolok természetesen. Ha bűnöző lesz belőle annak nem oka az iskolázatlanság. Iskolázott bűnözökkel is tele az ország.

prolee 2011.03.05. 09:18:41

@KKKKKKK: Ugye ez valami vicc?
Még a szülőknek sincs munkájuk, nem hogy a gyereket akarnák munkára fogni. Az a szülő, aki maga is rendesen dolgozik, az mindenképpen azt fogja szorgalmazni, hogy a gyereke tanuljon. Egyrészt azért, mert az iskoláztatást az állam anyagilag támogatja, másrészt azért, mert minél képzettebb a gyereke, annál valószínűbb, hogy eltartja magát.
Egy hatástanulmány arról szólna, hogy kb. harminc olyan szülő van ebben az országban, akinek annyi munkája van, hogy még a gyereke munkás kezére is szüksége van, vagy éppen olyanok a körülményei, hogy csak a gyerek munkával szerzett keresményéből tudnak megélni.
Erre viszont nem lehet egy komplett oktatási rendszert építeni.
Mellesleg munka mellett is lehet iskolába járni, sokan ezt teszik.

Látni kell, hogy a 18 éves korig tartó erőszakkal kikényszerített tankötelezettség árt a társadalomnak, csakis és kizárólag a pedagógus lobbi (s persze a kötözködő ellenzék) szűköl miatta. A pedagógus lobbi sem hivatástudatból, vagy a gyermekek iránti olthatatlan szeretete miatt rinyál, hanem azért, mert félti a munkahelyét.

Húsleves 2011.03.05. 09:25:17

@vomita:
Azért kellenek a 18 éves Kovács Pistikék, hogy fenntartsák a liberális rettegőipart.

Bankrator 2011.03.05. 09:28:05

Ki törödik a 15 éves Kovács Ilonkával?Munkahelynek számit e a kamionparkoló?Beszámit e a szolgálati idöbe a szexipari szakmunka?16 %os adóval adózik e,vagy neki fizetünk mivel vonzza a külföldi tökét?Befektetönek számit e a török kamionos?Elmehet e 40 év után nyugdijba,55évesen?Nehéz ügy ez...

szefós 2011.03.05. 09:30:45

"Ha Pistinek pechje van, akkor egy alacsony presztízsű család sokadik gyereke, ahol a bevétel kevés, az esetleg érvényesíthető adókedvezmény az alacsony fizetés miatt értelmezhetetlen, a családi háttér esetleg nem is a továbbtanulásra ösztönöz."

A cikkíró keveri a Kovácsokat a Kolompárokkal.

hipokrita 2011.03.05. 09:32:40

Bár nem vagyok tanár, a családomon keresztül több rálátásom van a közoktatás mai állapotára, mint egy átlagos állampolgárnak. Summa summarum azt kell mondanom, nem rossz az alapgondolat - itt elsősorban a tanköteles kor csökkentésére gondolok -, mert sok olyan folyamatosan bukdácsoló diák van, aki nem akar egyszerűen semmit se az élettől, csak a környezetét - a többieket, a tanárokat, és még sorolhatnánk - hergelni, zavarni, zaklatni. Ezzel a gonddal nem lehet mit kezdeni, csak kidobni az ilyeneket - mert az alapvető jóra nevelés nem a tanár, hanem a szülő dolga, és ha az hiányzik, lehetetlen "45 percben" pótolni mindent. Főleg úgy, hogy előfordulnak már 35 fős "csoportok" is a spórolás miatt.
Szerintem az pedig alaptalan félelem, hogy tömegek fogják 15 évesen befejezni az iskolát. Az ilyen problémás gyerekek számaránya maximum 5% körül lehet.
Az iskolarendszer felépítése pedig nálunk igen anakronisztikus. Külföldön teljesen más képzési rendszerek működnek, és ahogyan észrevettem, sokkal jobban támogatják az életre való felkészítést.
Mindezzel nem akarom azt mondani azért, hogy maximálisan egyetértek a Fidesz minden döntésével, de tagadhatatlanul változtatások szükségesek, és az idejük is itt van.

sprenczl 2011.03.05. 09:40:39

Kovács Pistivel majd foglalkozzon a Magtalan Medve!

Bankrator 2011.03.05. 09:54:45

Egy jó gyógypedagógús csodákra képes.Tessék csak utánanézni Orbán Viktor anyukájának mi is a szakmája...;)

Viviparus 2011.03.05. 10:02:50

@KKKKKKK: Három hétvégén hazamegy és a negyedik hétvégén végleg otthon is marad. Bizonyos dolgok már 3-4 évesen eldőlnek.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 10:03:03

@prolee: A munkát képletesem értettem. Pl. az idősebb lánygyerek maradjon otthon a családdal segjteni inkább a 6 gyerek mellett, vagy segítsen a fiúgyerek az apjának ügyeskedni (pl. falopás, lomizás, kábellopás stb). Magyarán a lényeg, maradjon otthon és inkább a család megélhetését szolgálja, mint későbbi saját megélhetését készítse elő, azaz iskolába járjon, mert ugye az iskolának semmi haszna a szülők szerint.

Na erről hiányolok egy tanulmányt a döntés mögött. Mennyien vannak ilyenek? Mert vannak, de ki tudja mennyien.

De első körben én is azt látom, hogy aki nem akar járni, azt balgaság kötelezni, de ezt fentebb már sokféleképpen kifejtettem.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 10:07:08

@Viviparus: Erre kéne hatékony hatósági rendszer nyilván, ami betartatja a szabályokat. Nyilván utópisztikus az elgondolásom, de szerintem van alapja a dolognak.

Most is van jogi retorzió az iskolába nem járó diákok szüleivel szemben, de a törvényt nem tartatják be. Az csak hab a tortán, hogy a tanárok sem feltétlenül igyekeznek kicsapatni a diákot a sok lógásra való tekintettel, mert ismerve a családi hátteret falaznak a diáknak, szülőnek, mert azzal sem lesz semmi megoldva, ha a szülőt megbüntetik.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.05. 10:20:46

A mostani 18-as tankötelezettségnek ilyen formáéban valóban nincs értelme..de simán úgy csinálni, mintha 15 évesen már dolgozni kéne.. :))

Nem, itt kéne egy általános iskola rendszer, amiben bukni se lehetne akárhányszor.

És innen kétfele vezessen az út. Az egyik vagy egy mai középiskolába, vagy egy kvázi "börtön iskolába" Na ez nagyon csúnyán hangzott.. A valóságban ennek úgy kéne lennie, hogy kollégium, kötelezően, foglalkozások, szigor, kötelező mosakodás, oktatás, esetleg hétvégenti, vagy kéthetenti hazalátogatás.
És tényleg nem egy olyan laza, rosszul működő valami kell, mint a nevelőintézetek, hanem egy igazán szigorú, de hatékony rendszer... Az emberek 99%-a alkalmas arra, hogy felnőjön, éljen és aztán meghaljon úgy, hogy a társadalomnak ne legyen nagyon hátrányára. Az a réteg, akik most nagy és veszélyes kolonc a társadalom nyakán, csupán nevelés és oktatás hiány miatt vannak itt. Úgyhogy nem azt kell mondani, hogy minden cigányt ilyen sulibörtönbe kéne dugni, vagy minden mélyszegény család gyerekét, hanem azt, akinem üti meg azt a szintet. Akit kirúgnak gimiből, ált.suliból, az kerüljön oda, aki mondjuk kétszer megbukik évismétléssel, az is kerüljön oda.

A szülőket is lehetne ösztönözni..aki kikerül a normál gimnáziumból(vagy eleve a javítósba kerülne, akkor azért a szülők NEM kapnának segélyt, pénzt a gyerek után. Így is elég sokba kerülne az az iskola, de legalább értelme lenne..

A szigor meg nem korbácsot jelent értelemszerűen..

prolee 2011.03.05. 10:22:49

@hipokrita: "... sok olyan folyamatosan bukdácsoló diák van, aki nem akar egyszerűen semmit se az élettől, csak a környezetét - a többieket, a tanárokat, és még sorolhatnánk - hergelni, zavarni, zaklatni. ..."
Ezekre a diákokra én is haragszom ugyan, de azt azért az ő védelmükben el kell mondanom, hogy ezt az agresszív, antiszociális magatartást éppen az okozza, hogy erőszakkal bele kényszerítik őket egy olyan közegbe, amelyben nem érzik jól magukat, frusztrálja, ingerli, idegesíti őket.
Először ők szenvedik el a gondoskodó erőszakot, majd mi megmondjuk nekik, hogy mi az érték....
Én is nagyon rosszul érezném magam, ha egy atomfizikai kutatóintézetbe kellene bejárnom minden nap , mert semmit nem értenék abból, ami ott folyik és nem is érdekelne. Egy idő után én is megütném azt, aki szembejön.
Nem attól lesz valaki bűnöző, hogy nem jár iskolába, ráadásul jogászok, orvosok, magasan képzett emberek is követnek el bűncselekményeket.
Nekem van egy cigány házaspár ismerősöm. Mindketten osztálytársaim voltak hosszabb-rövidebb ideig, de egyikük sem fejezte be a 8 általánost.
A "lány" (no igen, ötven évesek vagyunk...)már 15 évesen gyereket szült, takarítani jár házakhoz, meg az ÁBC-be. A"fiú" a bányában segédmunkás, napszámos munkát is vállal. Rendesen élnek, öt gyerekük és isten tudja hány unokájuk van. Több, mint harminc éve élnek együtt a cigánysoron egy csicsás, de rendezett kis vályogházban. Ez miért olyan borzasztó élet? Miért kell ennél többet akarni az élettől? Hadd döntse már el, hogy elég-e ez neki életcélként, hogy szerényen megél és van egy szép családja.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.05. 10:25:57

@KKKKKKK:
Egyetértek a szabály-törvénybetartatós résszel... Igazad van. Törvény van rá, hogy a lógó diák után a szülőnek börtönbe kell mennie. Mégse megy.

A másik részében viszont nincs igazad. Egyrészt kis vidéki iskolában, aminek még a fűtését se tudja(akarja..) az önkormányzat, arra a kevés gyerekre iskolát fenntartani is pofátlanság... ilyen helyen lehet, hogy a tanárok úgy vannak vele, hogy a legrosszabb is járjon hozzájuk papíron, mert állami támogatást kapnak érte.. Nem tudom.

De máshol nem ezért nem rőgnak ki diákokat(vagy nagyon keveset), hanem azért, mert iszonyatosan nehéz. Most lehetőség van eltanácsolni, de csak akkor, ha a gyereknek tudnak máshol helyet biztosítani. Az iskoláknak meg joguk van nem felvenni egy kibukott gyereket.. akkor, szerinted? A városokban nagyon örülnének a tanárok, ha a legproblémásabbakat ki lehetne rúgni, de igazából iszonyatosan nehéz... És erre tényleg egy speckóbb bentlakásos iskola kéne, ahogy írtam fent..Mert jelenleg rengeteg gyerek NEM VALÓ normális gyerekek közé..de nem késő őket emberré változtatni.

prolee 2011.03.05. 10:32:42

@KKKKKKK:
Az eddig is otthon maradt. Ezt a szemléletet nem lehet erőszakkal, állami kényszerrel megváltoztatni. Miért akarsz állami kényszerrel beleavatkozni egy család életébe?

Nézd meg ezt a linket. Ez jó??? Erre olyan büszke lehet a dicső gyermekvédő hatóság???

nyomorszele.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=118507

Murderface 2011.03.05. 10:38:25

Szerintem egyáltalán nem kéne tankötelezettség. Akinek olyan a családi háttere (nem anyagi háttérre gondolok, egy szakmunkásképzőt a legszegényebbek is el tudnak végezni), neveltetése, azt úgyis járatni fogják iskolába, akinek meg nem, az így járt.
Viszont: aki nem járatja a gyerekeit iskolába, attól automatikusan meg kéne vonni mindenféle szociális juttatást, segélyt. Ha a bíróságon a vádlott a tanulatlanságával védekezik, akkor azt súlyosbító tényezőként kéne figyelembe venni. Ésatöbbi, ésatöbbi.
A jelenlegi szabályozás egyenletlen, bizonyos esetekben túlságosan szigorú, más esetekben túlságosan megengedő. Nem konkrétan kell kényszeríteni az embereket, hogy vigyék a kölküket iskolába, hanem alkut kell kötni velük: ha járatod a gyereket, ezt és ezt megkapod, ha nem, akkor semmit, sőt, jól seggbe lesz a gyerek rúgva, ha valami stiklit követ el. A döntés így az emberek kezében lenne, ha a szart akarják a pofájukba, megkaphatják.
Személyes véleményem és tapasztalatom, hogy a gyerek 6-9 éves korára "kifejlődik", és eldől, hogy "Kolompár" lesz, vagy "Kovács", ahogy valaki fentebb írta. Minek vele szenvedni, költeni rá az adóforintokat, ha se ő, se a családja nem akar tenni a saját boldogulásuk érdekében semmi hasznosat?

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2011.03.05. 10:40:12

@Gogol: Továbbra is elbeszélünk egymás mellett. Nem fogom feláldozni a normális (vagy normakövető, ha így jobban tetszik) többség érdekeit a notórius normaszegőkkel szemben. Velük foglalkozzanak speciális intézmények és erre kiképzett pedagógusok. Én középiskolai szaktanár vagyok, nem gyógypedagógus (mert sokukra az is ráférne) vagy mentálhigiénés szakember,de még oroszlánidomár sem. Ráadásul harmincas és afeletti osztályokban tanítok, ahol nonszensz, hogy a 45 perc jelentős részét ugyanannak a néhány bajkeverőnek a fegyelmezésével kell töltenem.

Most jöhet a mindent vivő ellenérv, hogy nem vagyok alkalmas a szakmámra, és bezzeg azok a csodálatos nevelőegyéniségek, akik még a vadakkal is elbírnak... Erre csak azt tudom mondani, hogy szeretném, ha a gyakorlatban is bemutatná némelyikük, hogy ez hogyan történik - de a mi iskolánkban! Lehet, hogy 1-2 óráig működne a dolog, de miután meg- és kiismernék, ő sem tehetne mást, mint hogy a jól bevált fekete pedagógia eszközeivel szelektálja a tanulókat.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 10:50:37

@prolee: Miért? A szociális beleavatkozás, védőnő, szocmunkás, segélyek az nem beavatkozás? De.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 10:51:06

Sőt a tankötelezettség is beleavatkozás.

prolee 2011.03.05. 10:52:35

@sanche: Egyetértek a szabály-törvénybetartatós résszel... Igazad van. Törvény van rá, hogy a lógó diák után a szülőnek börtönbe kell mennie. Mégse megy.

Na látod, én meg ezzel nem értek egyet. Én is lógtam olykor, mégis gond nélkül doktoráltam.
A lógást és az iskolakerülést talán meg kellene különböztetni egymástól, mert ezek nem szinonim fogalmak.
A lógó diák miatt a szülő csak akkor menjen börtönbe, illetve csak akkor büntessék meg, ha bűnös abban, hogy nem jár a gyereke iskolába.
A szomszédom kb. 15-16 éves lánya elszökött otthonról és másfél évig azt sem tudták, hogy hol van, a szülei megőszültek az aggodalomtól. Ők is menjenek börtönbe, mert a gyerek nem jár iskolába? A szülő dolgozik a munkahelyén, a gyerek pedig rendszeresen lelép a harmadik óráról, egy hét alatt lesz neki 15 igazolatlanja. Büntessék meg a szülőt?
A 17 éves srácok szerelmesek lesznek és egy-két napig nem mennek be a suliba, a szülők azt sem tudják, hogy alakult egy új kapcsolat, de már megvan a 10 óra hiányzás. Büntessék meg a szülőt.
Igen, a jelenlegi rendszerben megbüntetik a szülőt. Képzeld, már én is kaptam 5000 ft. szabálysértési bírságot ilyenért. (Ha embert öl, akkor a gyerek felel, ha nem ül ott az órán, akkor azért én felelek. Okos, ugye?)
Egyébként a gyerekem kitűnő tanuló, a jövőben sem tudom megakadályozni, hogy ilyet tegyen, nincs veszélyeztetve.
De bezzeg Lákátos Winnetuot nem látja a rendszer, mert be sincs íratva az iskolába, na, őt nem büntetik meg, mert azt sem tudják, hogy létezik és nem is nagyon akarják megkeresni a hatóságok, mert addig jó, amíg ő meg nem jelenik az iskolában.
Hát ennyit, erről a remek kötelező tankötelezettségről, meg a hülye hatóságokról, akik a gyerekcsínyt nem tudják megkülönböztetni a bűnös szülői magatartástól.
Elmondanám neked, hogy a srácok ma is pont annyit lógnak, mint harminc évvel ezelőtt, csak most a szülők szülői igazolással és hamis orvosi igazolással kénytelenek asszisztálni a lógáshoz, ha nem akarják hogy megbírságolják őket.
Tanár, diák, szülő, hatóság, mindenki tudja, hogy így megy, de hallgatnak, mint szar a fűben. Tehát arra neveljük a gyerekeket, hogy lógni lehet, csak le kell papírozni. Miközben sopánkodunk, hogy milyen korrupt ez az ország.

prolee 2011.03.05. 10:55:43

@KKKKKKK: De. És az is helytelen.Egy nyomorult cigány-családot megbaszni 70000 bírsággal, hogy a gyerek öngyilkos legyen, az remek intézkedés. Az nem hat meg téged, csak az a lényeg, hogy 15 éves kora után is kötelező jelleggel az iskola épületében tárolják közpénzen azt aki nem akar ott lenni.
Gondolkodni is kellene néha!

prolee 2011.03.05. 11:05:19

@Murderface: Teljesen egyetértek. Egyébként némi nagyon csekély fizetési kötelezettséget is előírnék (pl. félévente 300 ft. regisztrációs díjat, vagy bármit, csak érezzék, hogy nincs ingyen. Mert ami ingyen van, sőt kötelező, azt az emberek nem tekintik értéknek.
Ne gyertek azzal, hogy nincs 300 forint, mert ha cigire van, piára van, akkor erre is jut.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.05. 11:58:13

@prolee: Na most konkrétan nem mentem bele, hogy mi számít lógásnak, értelemszerűen nem néhány napos kiesésről beszéltünk, hanem azokról a szerencsétlenekről, akik konkrétan nem járnak be gyakorlatilag egyáltalán.

A másikrésze, a hosszabb ideig eltűnik stb, ott minimum részben igenis felelős a szülő.. De megint azért picit kevered a dolgokat, mert, ha elszökik, akkor a szülő semmiféle bírságot nem kap, az egy más eljárás és, ha bebizonyosodik, hogy a gyerek nem azért ment el, mert verik, hanem mert csak [..] akkor még inkább pszichológiai segítséget is kapnak a szülők. Meg, hogy rendszeresen lelép a harmadik óráról.. Ne mond nekem, hogy nem tud erről a szülő! Már sokkal előbb az iskolából kap értesítést, ott az ellenőrző stbstb.. Ne mond már nekem, hogy ez normális, meg hogy a szülő nem tehet semmiről!

És azt azért ne tekintsd normálisnak, hogy csak úgy egy-két napig nem megy be egy diák suliba, úgy, hogy a szülő nem tud róla. Mondhatsz akármit, itt azért nincs minden rendben... Normális szülő-gyerek kapcsolatban benne van, nagyon benne van, hogy pistike oda megy apukájához, anyukájához, kifakad, hogy nem bír bemenni ma... és a szülő elintézi, hogy ebből ne legyen gond. Nyilván nem azt írja meg a szülő, hogy "szerelem miatt kimarad a fiam", de ezt normálisan meglehet csinálni. Az a nonszensz, hogy sunyiban, mindenre tojva kimarad. De hangsúlyozom, itt nyilván nem börtönre ítélném a szülőt, de az teljesen normális, ha a szülőt is szembesítik, hogy nem a hiányzás a gond, hanem az, ha senki nem szól senkinek és ő is hagyja a gyerekét, a gyerek is tojik mindenkire.. A legviharosabb kamaszkor közepén is ott gond van, ha a gyerek nem érti meg, hogy szó nélkül csak úgy semmit nem szabad csinálni.

És nem értem, hogy miért tartod rossznak a következőt: Jól emlékszem, bár nem tagnap volt, hogy mikor gimis lettem, az orvosunk azt mondta nekem, hogy én jó gyerek vagyok és nem fél, hogy bármit rosszat tennék..de jól tudja, hogy a kamaszkor nem egyszerű dolog és nyugodtan menjek el hozzá akkor is (illetve utána) ha úgy érzem, hogy a fejemre dől a világ és adni fog igazolást arra a pár napra..mert jól tudjuk, hogy főleg abban a korban, nem csak az influenza terítheti le az embert, hanem egészen más dolgok is.

Én ezzel SOSEM éltem(pedig később is felajánlotta még egyszer, szintén gimiben), de nem értem, hogy ezt te miért úgy kezeled, hogy az igazolt csalásra tanítjuk ezzel a gyereket.. Ez pont sokkal inkább a tisztességre való nevelés...Azt nyíltan fel kell vállalni, hogy vannak főleg az ő korukban olyan kis lelki problémák-hullámvölgyek, amiket tényleg nem korbáccsal kell büntetni, csak meg kell beszélni első körben szülővel (HÁROM NAPOT igazolhat csak úgy, tehát nem hiszem, hogy két nap miatt büntettek meg Titeket..), másodkörben akár orvossal, hogy ez van, most 3-4 napig nem tudott bemenni..Ez minden, csak nem csalás. Az a csalás, ha megengedhetőnek tartod, hogy a gyereked szó nélkül nem megy iskolába napokig.
És amúgy az igazolt 3 nap mellett egy csomóan élnek az igazgatói engedéllyel. Szintén ez a helyzet, hogy, ha odamegy hozzá a szülő, hogy most pár napig nem tud menni a gyerek, akkor EL FOGJA ENGEDNI. De még nyaralni is.

De mondtam, nem ezekről a gyerekekről van itt szó. Lógás alatt ebben a környezetben azt értettem, hogy masszívan nem jár be a gyerek, éli azt a koszos kis életét a putriban, ahonnan tényleg csak lopást fog tanulni. És nem két meg három napig van ott, hanem heti rendszerességgel marad ki napokat.

Lákátos Winnetuo-t meg nem azért nem büntetik meg, mert nincs a rendszerben, hanem azért, mert jelenleg eleve egy bűnözői körben él, mindenük erre épül rossz esetben és ezért kellene őket KÖTELEZŐEN, de nem normális gyerekek közé, bentlakásos iskolákban nevelni és tanítani. És nem az a cél, hogy bölcsészek legyenek, hanem, hogy eljussanak odáig, hogy emberekké váljanak. Mert abból az otthoni környezetből nem fognak.

Tehát én egy szóval nem mondtam, hogy a 18-as tankötelezettség jó, sőt, az ellenkezőjét állítottam. De a mostani intézkedés, ha lehet csak még rosszabb.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.05. 12:05:40

@Murderface: Már sokkal korábban eldől, döntő többségben, hogy Kolompár vagy Kovátcs lesz-e (bár más okokból kifoylólag de van egy drogos, alkoholos lecsúszott tréteg, akik csak gimiben kapnak erre rá..)

Az nagyon hamar megállapítható, hogy kik azok, akik nem tudják embernek nevelni a gyereket.

Ha a segélyhez kötöd, amúgy helyesen az oktatást, akkor be fogják erőszakolni a gyereket suliba, de ez a normális EMBER gyerekeknek nem lesz jó...
Ugyanakkor a kolompár sem genetikailag hulladék, hanem olyan környezetben van, amiből más nem nagyon lehet belőle..csak nagy szerencsével.
És éppen ezért ezeket a gyerekeket el kéne vinni a szigorú, de helyesbentlakásos iskolába..

Mert, ha a gyerek bejár vandálkodni, hogy a család a segélyt kapja, vagy ha nem jár be, csak segít a familiának lopni, míg más dolgozik, akkor itt csak rosszabb lesz a helyzet.
Ha viszont keményen rendrem, tisztességre nevelik őket, szülőtől és mocsoktól sokszor elzárva, akkor lehet belőlük valaki. Tényleg nem bölcsész, meg doktor(persze nincs kizárva) de akár lakatos, akár ács, a lényeg, hogy mindezt tisztességesen. És hidd el, megérné az adóforintjaidnak is, hogy nem értelmetlen segélyekre menne, meg bűnözők kinevelésére, hanem arra, hogy embereket csináljanak belőlük..

prolee 2011.03.05. 12:19:08

@sanche: Nagy tévedésben vagy barátom! Én jogász vagyok és tudom, hogy mi a gyakorlat. Senki nem vizsgálja, hogy bűnös-e a szülő, ha megvan a 10 óra, bírságolnak. Meg sem hallgatják a szülőt, meg sem keresik az iskolát, semmi nem érdekli őket. (Alacsony összegű bírság, hogy ne érje meg ügyvédhez menni és a probléma ki van pipálva. Ne beszélj olyanról, amiben nincs tapasztalatod. Én tudom, hogy a fővárosban több kerületben is ez a gyakorlat. Ismerek olyan szülőt, akinek 2010. februárban lett nagykorú a gyereke, de februárig összejött neki a 14 óra, ezért az anyját júniusban megbírságolták. Ennek a jövőre nézve biztosan nagy visszatartó ereje van. Te el sem tudod képzelni, hogy egy fafejű barom hatósági ügyintéző hogyan "gondolkodik".)
Nekem pl. azért van meg a 10 óra, mert a csemetém két napig nem ment iskolába szerelem okán, majd az orrom alá dugta az ellenőrzőt, hogy igazoljam (ez a bevett szokás az osztályban, ha kifogy a szülő a lehetőségekből, akkor a mama nőgyógyásza, a papa fogorvosa, stb. adja az igazolást, az iskola elfogadja, lényeg, hogy papír legyen) én pedig nem voltam hajlandó igazolni, mert nem adtam engedélyt a lógásra. A bírónő is csak nézett ki a fejéből és azt mondta, hogy nem kell ilyen elvhűnek lenni, igazolni kellett volna. Szép....
Hála istennek most majd megoldódik a probléma, mert a srácok csak 15-16 éves koruk körül kezdenek önállóskodni.

prolee 2011.03.05. 12:30:06

@sanche: Nem tartom megengedhetőnek, hogy a gyerek napokig nem megy be az iskolába, hanem nem tartom megengedhetőnek, hogy a szülőt automatikusan felelősségre vonják egy olyan cselekményért, amiről az elkövetés időpontjában nem tudott, hiszen nem ő mulasztott, hanem a gyereke. És ezzel olyan helyzetbe hozzák, hogy két választása van. Vagy bírságot fizet, vagy igazol egy olyan hiányzást, amire előzetesen nem adott engedélyt, ezzel pedig megsérti az oktatási törvényben megfogalmazott kötelezettségét, mely szerint elő kell elő kell segítenie a gyerek tankötelezettségének teljesítését.
Közigazgatási bírságot ki lehet szabni, de szabálysértési bírságot nem.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 12:42:20

@prolee: Gondolom akkor nem olvastad az eddigi hozzászólásaimat. Esetleg tedd meg, mielőtt hülyeségeket írogatsz.

Nzoltan 2011.03.05. 13:32:48

Látszik, jó sok okoskának fogalma sincs az iskolai helyzetről.

Nzoltan 2011.03.05. 13:35:32

@prolee: Már miért lenne egy gyerek öngyilkos? Ezt nem értem. Főleg egy olyan, aki szarik a saját jövöjére. Te honnan jöttél a holdról?

Nzoltan 2011.03.05. 13:47:33

@KKKKKKK: Én sokat dolgoztam az iskola után. Sőt, még hétvégén is mentem üzembe melózni. Senki nem kényszerített. persze mások sokat buliztak, mikor én már akudni mentem. Az iskola kicsit túl van dimenzionálva. iskola mellett simán lehet dolgozni.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.05. 14:04:28

@Nzoltan: Nem olyan munkára. Érted, cigányfater nem engedi kölkét iskolába mer menjen vele fát lopni, meg ő is meg van iskola nélkül a nagyjány is meglesz, segítsen anyjának a purdékkal.

Neked is azt mondom, olvasd vissza a hozzászólásokat, hogy értsd miről van szó.

lüke 2011.03.06. 15:05:35

mi a katasztrófa?
15 éves Piftivel törődjön a szüleje- ne az állam- úgy is alig van gyerek
süti beállítások módosítása